Jaki SUV

30 Cze 2013, 20:06

Witam wszystkich.
Pojawiłem się na tym forum bo potrzebuję pomocy.
W piątek skasowałem swojego ukochanego Civica i stwierdziłem, że czas na zmiany.
Civic po mimo tego, że był samochodem cudownym to niestety przestał spełniać moje wymagania i pora na zmiany.
Mam bardzo jasne wymagania co do samochodu. Musi być to auto które:
-pociągnie na haku motorówkę (od 300 do 700kg)
-będzie się sprawdzało zarówno w trasie jak i w mieście 65% moich km robię w terenie zabudowanym
-będzie wyglądało (będę nim jeździć do klientów)
-co do spalania do 10l w mieście do 8 w trasie
-potrzebne jest sporo przestrzeni ładunkowej

W związku z tym postanowiłem kupić po raz pierwszy w życiu SUVa i tu zaczyna się koszmar.
Chcę wydać do 45tys niby proste, ale czym więcej czytam opinii użytkowników modeli które podchodzą pod moje wymagania tym gorzej się czuje. Jestem zagubiony i nie wiem już sam co i jak by dobrze trafić.
Na tę chwilę rozważam
Hondę CR-V Gen III
VW Tiguana
RAV-4 (bardzo niechętnie)
Kia Sportage/Hyundai IX-35

Niestety nie Honda i VW są praktycznie dostępne tylko z Dieslem, a to jest transakcja wiązana z filtrem cząstek stałych co mnie odstrasza. Do tego o jednym i drugim piszą jako o samochodach krótko żyjących i drogich w utrzymaniu
RAV-4 nie wiem czemu, ale samo patrzenie na niego mnie boli.
Sportage i IX-35 prawie niedostępne na rynku wtórnym, słaby silnik 1.6benzyna bo 2.0 ma 5biegową skrzynię, a to kiepski pomysł. Do tego w moim budżecie mieści się tylko napęd na przednią oś.
Już sam nie wiem co mam kupić.
Jak się wkurzę to kupię takiego samego civica, ale to nie jest rozwiązanie.
Czeczennn
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 10 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic
Silnik: 1.8 i-vtec
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Cze 2013, 22:27

Może coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W tej generacji freelka zostały już wyeliminowane choroby wieku dziecięcego występujące w pierwszej wersji. Warto też zwrócić na dobrego diesla td4 na CR ekonomiczny cichy a przy tym dynamicnzy i niezawodny.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

30 Cze 2013, 23:08

Poczytaj to:
e) do 40.000 zł
W tej cenie możemy już sobie pozwolić na prawie wszystkie auta tego segmentu. Sam chcę kupić auto w tej cenie, dlatego jak to mówią "jestem w temacie". Moim zdaniem najatrakcyjniejszą propozycją jest Range Rover III (2003). Auto łączy wspaniałą, klasyczną sylwetkę, świetne zdolności terenowe i nadzwyczajny komfort. Ponadto jest dobrze wykonane, choć ewentualne awarie mogą być kosztowne. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na takie auto, to polecam. Innym ciekawym duetem są bliźniaki Volkswagen Touareg i Porsche Cayenne. Oczywiście auto sygnowane znakiem Porsche jest droższe, ale bez przesady. Dlatego też w przeciwieństwie do innych Porsche części nie są tak drogie. Co do jakości wykonania- przecież to Porsche... Jeśli kogoś nie stać na tony paliwa, dobrym rozwiązaniem są mniejsze SUVy. Opel Antara jest droższym wcieleniem Chevroleta Captivy. W porównaniu do poprzednika, Opla Frontery B, Antara zmieniła się astronomicznie. Czy warto ? Moim zdaniem tak. Opel odznacza się także lepszą jakością wykonania niż Chevrolet. Jeszcze bardziej prestiżowy jest BMW X3. To dobra propozycja dla tych, których nie stać na utrzymanie "starszego brata". Natomiast Nissan Qashqai moim zdaniem przegrywa z bardziej komfortowym, ciekawszym i większym Nissanem Murano. Skoro wróciliśmy do dużych SUVów warto nadmienić Volvo XC90. To auto na prawdę warte uwagi, uwaga na awaryjne automatycznie skrzynie biegów. Inaczej ma japoński konkurent sygnowany znakiem Lexusa, odznaczający się niską awaryjnością model Lexus RX. To ciekawa alternatywa dla modeli często spotykanych na polskim rynku. Ten sam koncern produkuje także Toyoty Land Cruiser. Za nieco ponad 40.000 zł kupimy model V8 z 2001, lub nieco młodszy 120 o trzydrzwiowym nadwoziu z 2002. Jest to jednak cena przesadzona, choć auto ma wspaniałą renomę w kwestii bezawaryjności. Także fani aut amerykańskich znajdą coś dla siebie; Jeep Grand Cheerokie, Cadillac SRX oraz Lincoln Navigator. Szczególnie serwisowanie tego ostatniego może się okazać bardzo trudne, o ile nie mamy w pobliżu serwisu aut amerykańskich. By wynagrodzić nam te kłopoty Lincoln oferują niebywałą ilość miejsca w środku (jak na standardy europejskie) oraz bardzo wysoki komfort podróżowania. Jeszcze bardziej egzotycznym autem jest (Honda) Acura MDX, dużych gabarytów SUV sprzedawany w USA. W Polsce jest to bardzo rzadkie auto. Osoby chcące się wyróżnić jeszcze bardziej i przy tym w przyszłości zarobić na aucie mogą zainwestować w Isuzu Vehicross wyprodukowane w ilości około 6000 sztuk, w Europie niemal niespotykane. Zakup części mogą doprowadzić do ruiny. Za cenę około 45000 zł można kupić Infiniti FX, które w takiej cenie na pewno nie będzie w rewelacyjnym stanie, jednakże obecnie jest to bardzo modne auto, w PL samochodów tej marki jest coraz więcej. Tych aut moglibyśmy wymieniać w nieskończoność, po za tymi wymienionymi warto spojrzeć na Subaru Tribeca, Mercedes ML, Hyundai Santa Fe, Mazda CX-7 i inne.
Mój Faworyt: Range Rover III
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Lip 2013, 09:57

Kolego Czeczennn zapomnij o takim spalaniu w suvie. To wynik dla osobówki typu civic.
Jak chcesz duze auto to będzie i duzo palić nic się nie poradzi.
Masa, opory powietrza, duze opony... Jak chcesz tym ciągnąć przyczepę to diesel jest sensowny jednak jak wiesz nowoczesny diesel daje wiele potencjalnych kłopotów np DPF.
Silnik benzynowy żeby jechał musi mieć to 2.5litra. Wkładasz porządna instalacje LPG i sprawa załatwiona. Najsensowniej było by wziąć cr-vke z 2.4 benzyną, ale będzie ciężko znaleźć taki egzemplarz. Range Rover III jak widzę to tylko diesle. Zobacz przed zakupem ceny czesci bo moze być słabo.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...