Sedan do 30 tys.

22 Cze 2013, 09:17

Witam wszystkich.
Mój tata od dłuższego czasu nosi się z zamiarem kupna samochodu. Jednak do tej pory kupował tylko z salonu i nie jest do końca pewny co do używek, dlatego prosiłbym was o pomoc.

Szukam auta do 30 tys. w sedanie najlepiej z gazem, ale może być to też benzyniak, do którego instalacja gazowa nie jest kosmicznie droga. Samochód ma być raczej nie starszy niż 2006.
Nie ukrywam, że ani ja, ani mój tata nie jesteśmy specjalistami w dziedzinie motoryzacji i jednym z głównych kryteriów wyboru auta jest wygląd. Dodatkowo auto ma być ekonomiczne, i raczej nieawaryjne Do tej pory rozważałem parę samochodów:
- Toyota Corolla Seria E15 1.6 124 KM (tu pytanie, jak znosi ona gaz, bo zagazowanej jeszcze chyba nie widziałem)
- Volvo S40 1,6 100KM ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] znalazłem takie, ale nie wiadomo co to za błędy w nim są, bo wyczytałem, że przy gazie w Volvo może to dotyczyć przegrzewania się silnika)

W grę wchodziły też Toyota Avensis i może jakiś młodszy Ford Mondeo.
Od razu mówię, że Volkswagen i BMW odpadają, jeśli komuś przyszłoby na myśl zaproponować.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

P.S. Prosiłbym jeszcze o opinię o tym samochodzie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], bo za nim przemawia gaz, wygląd wnętrza i przede wszystkim to że jest z Łodzi. Nie wiem jednak czy skoda to samochód warty kupna i czy w tej cenie nie jest trochę za stary jak na Skodę.
Wlodar1994
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 12 1994
Auto: Fiat Seicento

22 Cze 2013, 09:53

link do volvo jest nieaktywny
Jeśli szukasz volvo w benzynie to lepiej z silnikiem 1.8
S40 to dobry samochód, ma rewelacyjne zawieszenie montowane w Focusie i Mazdzie, pewnie się prowadzi, świetnie trzyma drogi, wygodny samochód. Wnętrze nie za duże ale przyjemne i funkcjonalne. Fotele bardzo dobrze trzymają i są wygodne, nawet dlugie trasy nie męczą tak bardzo. Do 30 tyś powinieneś znaleźć dobry samochód z ciekawym wyposażeniem takim jak dwustrefowa klima, 6xairbag, tempomat, radio z kierownicy, elektryczne szyby i lusterka, skóra, itp. Serwis nie jest takid rogi jak sie słyszy na forach, są niezależne serwisy gdzie profesjonalnie można usunąć usterki. Jeżeli jesteś zainteresowany S40, zsapraszam na volvoforum.pl tam znajdziesz wszystko odnośnie samochodu i instalacji lpg.
pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Cze 2013, 10:22

Dzięki za odpowiedź, ale teraz to jestem w kropce, bo Volvo w benzynie z manualną skrzynią biegów to jest rzadkość, a jak jest to hen hen daleko od Łodzi. Z resztą zauważyłem taką tendencje że w centralnej Polsce praktycznie nie ma samochodów w z tymi kryteriami do sprzedania. Także czekam też na inne opinie.
Wlodar1994
Nowicjusz

22 Cze 2013, 11:06

A ja dodam od siebie, że naprawde trudno znalezc auto po 2000r które bezproblemowo znosi lpg, owszem praktycznie do większosci aut da sie zamontowac, plus dobra regulacja, ale potem i tak różnie bywa.
Natomiast ta skoda ładnie wygląda,idealny silnik pod gaz( uważać na silniki tej samej pojemnosci ale z wtryskiem bezpośrednim) ale brałbym jednak bez lpg i samemu założył. Dziwnym faktem jest że w Polsce auta z koncernu WV są wyraznie droższe :o .
Sprawdz jeszcze ogłoszenia [link do Tablica wygasł]
Volva natomiast to świetne auta z charakterem, z tym że S40, V50 tez chyba nie maja zadobrych silnikow do lpg ( te które pochodza z Forda), wyjatkiem jest 2.4 benzyna. A poza tym płyta podłogowa chyba z Focusa, to nawet plus.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

22 Cze 2013, 13:04

Ja już zgłupiałem. 2/3 samochodów na które patrze to są Diesle. Ale jak już znajdę coś fajnego w benzynie to jest oczywiście w automacie. Może macie jakieś propozycje alternatywna do tych co podałem?
I co powiecie o tym: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i do tego gaz zamontować?
Wlodar1994
Nowicjusz

22 Cze 2013, 13:11

napoleon, mówisz o silnikach diesla które są projektowo Forda a skonstruowane przez koncern PSA

Wlodar, może coś z tych Cię zainteresuje
1. [link do oferty na Allegro wygasł] golas ale ciekawy
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ten jest warty dokładniejszego obejżenia, dobre wyposażenie
3. [link do oferty na Allegro wygasł] tutaj auto z Beneleuxu od handlarza z Radomia, trzeba być ostrożnym i bardzo dokladnie go sprawdzić, można poprosić kolegów by rzucili okiem na niego.

Niestety jak się chce auto kupić to trzeba ruszyć tyłek :D chyba że wolisz by Ci je ktoś do domu przywiózł to poczytaj temat "oszuści na otomoto" i akcja na hiszpana :D
Radom i Sosnowiec, do tych dwóch aut mogę poprosić forumowych kolegów o pomoc.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

22 Cze 2013, 15:48

Wiesz. Dla mnie to jest logiczne, że żeby kupić samochód to trzeba po niego pojechać, zwłaszcza że w łódzkim bryndza. Jednak mój tata zamiast się zdecydować i pojechać chociażby do tego Sosnowca(2 link) to woli poczekać. aż gdzieś bliżej się pojawi i to najlepiej z gazem. Dlatego napisałem na forum żeby mieć jakieś argumenty.
Tego z Parzęczewa to już widziałem, ale wtedy nie zauważyłem, że jest gazie. To do tego chyba uda mi się zachęcić, zwłaszcza ze jest top niedaleko Łodzi
Na tego z Sosnowca też już patrzyłem i na pierwszy rzut oka jest to ciekawa oferta, a tego z Radomia to nie widziałem. Ale jeśli miałbym wybierać to ten z Sosnowca (a konkretniej wykończenie wnętrza) bardziej do mnie przemawia.
A powiedz co miałeś na myśli, mówiąc, że do tych 2 możesz poprosić o pomoc kolegów z forum?
Wlodar1994
Nowicjusz

22 Cze 2013, 19:40

jak dla mnie to ten z Sosnowca jest najbardziej godny zainteresowania.
Pisałem Ci o volvoforum :yes: tam też pomagamy sobie w poszukiwaniach samochodów, jest sporo zarejestrowanych kolegów i koleżanek z całej Polski, można kogoś poprosić by podjechał i rzucił okiem na samochód, jest sporo osób które są znawcami marki więc nic się im nie ukryje. Można poprosić kogoś ze sprzętem i podjechać z nim do auta, podłączyć i sprawdzić komputer, możliwości jest sporo. Jeśli chceszy osobiście obejżeć auto a nie wiesz na co zwrócić uwagę to może ktoś z forum podjedzie z Tobą. Grupa Katowicka spotyka się w każdy poniedziałek wieczorem, można to spróbować poprosić ich o pomoc. W Radomiu też są koledzy którzy pomogą, dla mnie też prześwietlili samochód, dobrze że nie pojechałem bo byłbym w plecy z paliwem i czasem.
Wszystko zależy od Ciebie, jak chcesz możesz samemu zwrócić się o pomoc na volvoforum, mogę Ci też w tym pomóc, wiem do kogo udeżyć. Musisz być zdecydowany że chcesz konkretne kupić auto, wtedy można nakręcić akcję.
Pozdrawiam
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

01 Lip 2013, 09:57

Taki peugeot 207 jako [link do Sprzedajemy wygasł] też znajdzie nabywce, także lepiej szukać sprawnego technicznie pojazdu, a później zastanawiać się nad marką.
Marek99
Początkujący