Jaki wozik na pierwszy własny pojazd ??

20 Lut 2008, 11:24

Witajcie!!!
Chciałem was gorąco przywitać bo jestem tutaj nowy.
Za miesiąc idę na kurs prawa jazdy i zacząłem się rozglądać za swoją własną furką :D.
Do dyspozycji będę miał 3 do 4 tys. zł więc nie jest to zbyt wiele ale wydaje mi się że coś za to już dobrego możnaby kupić.
Proszę Was forumowiczów o pomoc w wyborze.
Warunki jakie autko powinno spełniać to:
- małe spalanie
- tanie i łatwo dostępne części zamienne
- w miarę niezawodne.
Zastanawiałem się nad CC lub Uno ( jak na razie moi faworyci :) ) tylko że jedni radzą CC a jedni Uno i na odwrót i można świra dostać :wink:.
Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje w tym przedziale cenowym lub troszkę droższe ( raczej uda mi się coś jeszcze uciułać więcej ) to piszcie.
Prosiłbym najlepiej o opinie właścicieli lub byłych właścicieli konretnych aut a nie jakieś zasłyszane opowieści bo wiadomo jak to jest :).
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Pozdro
Oskar
piwko2006
Nowicjusz

Miejscowość: OSW
Prawo jazdy: 0- 9-2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Citroen C3 Picasso
Silnik: 1.4 VTi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2008, 15:03

kolego nim zdasz prawo jazdy to bedzie juz koniec 2008 roku takze nie masz co sie rozgladac teraz po wakacjach spokojnie sie tym zajmiesz albo w trakcie pozdro
szymek997
Nowicjusz

20 Lut 2008, 15:07

kolego nim zdasz prawo jazdy to bedzie juz koniec 2008 roku takze nie masz co sie rozgladac teraz po wakacjach spokojnie sie tym zajmiesz albo w trakcie pozdro
szymek997
Nowicjusz

20 Lut 2008, 15:22

Poza tym teraz teoretycznie ceny samochodów są droższe niż w półroczu letnim. Ja na Twoim miejscu rozglądnąłbym się za jakimiś VW. Super silniki, żwawo przyspieszające, blacha nie niszczeje, palą mało a co do części, to nie ma z tym większego problemu. No albo Civic jeszcze-kolega ma, również nie ma z nim żadnych problemów. Chwali go na każdym kroku.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

20 Lut 2008, 15:33

jezeli chcesz cos w miare bezawaryjnego to chyba jakis japonczyk ojciec ma ale wiadomo sporo mlodszy i sporo drozszy takze wszystko zalezy od Ciebie
tutaj kilka propozycji gdodnych obejzenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

moj faworyt
jeszcze moglbys sie rozgladnac za polowka kolega ma ale za troche wieksza kase sprowadzil z niemiec z oplatami wyszlo go 5500 takze to troche przekracza Twoj budzet
[link do mobile.de wygasł]
szymek997
Nowicjusz

20 Lut 2008, 15:42

Ja bym ci polecił VW Golf II , ponieważ części są tanie i wszędzie można je dostać ale rzadko się psuje, więc nie będzie potrzeby szukać. Możesz sprowadzić z Niemiec lub kupić w kraju ale wtedy będzie drożej. Założenie gazu będzie przydatne bo pali ok. 7l benzyny. Koszt założenia gazu to ok. 1500 zł.
sebo2310
Początkujący

Miejscowość: WPN
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

20 Lut 2008, 15:44

Na pierwszy pojazd bardzo świetne jest seicento, po trasie może nim nie poszalejesz ale w mieście wszędzie się wciśniesz. Polecam:
[link do auto.pl wygasł]
slavo
Nowicjusz

20 Lut 2008, 18:28

Wydaje Ci się, że za 3-4 tys. zł kupisz coś w miarę dobrego? To źle Ci się wydaje. Jak kupujesz samochód za takie pieniądze to zostaw sobie chociaż z 1000 zł w zapasie na wymiany części, płynów, itd.

Fiaty gnębią swojego właściciela ciągłymi niedomaganiami. Owszem jeździć jeżdżą, ale co raz musisz coś wymieniać. Sam jeździłem Cinquecento 900 i wierz mi, że nie było miesiąca, żeby samochód nie stał na podnośniku. Z relacji innych wiem, że Fiaty już tak po prostu mają.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2008, 20:39

Co do fiatów to wiem że nie są idealne niestety. Co do kasy to będę się starał jak najwięcej uzbierać a we wakacje zamierzam wyjechać prawdopodonie do UK zarobić na samochodzik bo właśnie kilka dni temu z tamtąd wróciłem. Nad Golfem II się zastanawiałem ale czy one aby za wiele nie palą ?? W dodatku znalezienie egzemplarza z w miarę rozsądnym przebiegiem też pewnie łatwe nie jest - szczególnie przy 1.6 dieslu. Mój wuja ma takie autko z przebiegiem grubo ponad 300 tysięcy a dieselek nadal dobrze się trzyma.
Wiem że gdybym miał z 10 tysięcy to bym coś porządnego kupił np. golfa mk3 albo jakieś Audi.
Nad japońcami też myślałem głównie nad swiftem, tylko jak ma się sprawa z częściami ?? Bo słyszałem że są dosyć drogie a ja jak na razie się uczę w związku z czym nie będę miał zbyt wielkiego budżetu.
Jak na razie to faktycznie muszę zdać prawko ale zawsze lepiej sobie zaplanować i w ogóle :wink:.
Dziękuje za liczne odpowiedzi.
piwko2006
Nowicjusz

20 Lut 2008, 23:11

Problemów z częściami do Suzuki Swifta nie ma ponieważ na każdej giełdzie lub nawet w internecie dostaniesz wszystko co będziesz chciał a sa to naprawde bardzo dobre auta, miesiąc temu sprzedałem Suzuki Swifta z silnikiem 1.0 55KM z 1996 za 5 tys zł i naprawde auto jeżdziło bardzo dobrze i co najważniejsze bardzo tanie w eksploatacji.

Pozdrawiam
bubi120
Nowicjusz

21 Lut 2008, 00:27

Dishman napisał(a):Wydaje Ci się, że za 3-4 tys. zł kupisz coś w miarę dobrego? To źle Ci się wydaje. Jak kupujesz samochód za takie pieniądze to zostaw sobie chociaż z 1000 zł w zapasie na wymiany części, płynów, itd.

To właśnie kolego Ty się mylisz. Kupiliśmy 3 lata temu VW POLO za 2700zł. Na wymianę płynów, pasków itd wydaliśmy 300zł. Razem wyszło 3000zł. Samochód do tej pory nie zawiódł ANI RAZU. Komfort może nie najlepszy, ale samochód pierwsza klasa. Kiedy nie wsiądziesz, wiesz, że odpali. W zimie nie raz ciągałem z tatem AUDI a4 z 2000roku, gdyż nie chciała palić. Tak więc stwierdzenie, że za 3000 nie kupisz nic dobrego jest BŁĘDNE..
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2008, 00:45

A ile to Polo miało przebiegu i z którego roku jest? I w ciągu 3 lat ile nabiliście mu kilometrów?
Żeby się zaraz nie okazało, że samochód rocznie robi 8 tys. km.

A skoro tak. To sprzedaj koledze swoje Polo i po kłopocie :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2008, 01:04

Dishman napisał(a):A ile to Polo miało przebiegu i z którego roku jest? I w ciągu 3 lat ile nabiliście mu kilometrów?
Żeby się zaraz nie okazało, że samochód rocznie robi 8 tys. km.

A skoro tak. To sprzedaj koledze swoje Polo i po kłopocie :)

hHEHE :P nie no tak mało to on nie jeździ. Rocznik 91, rocznie robi koło 20 000. Co do przebiegu to szczerze nie pamiętam, ale obecnie ma 238 000. Czyli jakieś 180 000 miał przy zakupie

Coś Ty :P w życiu mojej furki nie sprzedam :P
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2008, 09:11

piwko2006 napisał(a): Nad Golfem II się zastanawiałem ale czy one aby za wiele nie palą ??

Dużo nie palą, coś około 7l benzyny na 100km. Gdybyś założył gaz to po roku by ci się zwróciło.
sebo2310
Początkujący

Miejscowość: WPN

21 Lut 2008, 12:37

7 litrów powiadasz :) ??
Który silnik 1.3 ?? Miałem okazję się przejechać się golfikiem z tym motorem i nie było to nic specjalnego. No chyba że powodem mułotości była skrzynia czterobiegowa - sam nie wiem.

Problemów z częściami do Suzuki Swifta nie ma ponieważ na każdej giełdzie lub nawet w internecie dostaniesz wszystko co będziesz chciał a sa to naprawde bardzo dobre auta, miesiąc temu sprzedałem Suzuki Swifta z silnikiem 1.0 55KM z 1996 za 5 tys zł i naprawde auto jeżdziło bardzo dobrze i co najważniejsze bardzo tanie w eksploatacji.

Pozdrawiam

Skoro piszesz że części łatwo dostępne to chyba zacznę się bardziej zastanawiać nad tym autkiem :D.
Ile to to pali ?? Czy jest w miarę dynamiczne ??
piwko2006
Nowicjusz