Jaki wybrać olej do silnika 1.4 ECOTEC - Opel Tigra

17 Sie 2017, 12:09

Przeszukałem trochę internetu odnośnie jaki olej zalać do tego silnika i wszedzie piszą co innego może tutaj ktoś rozgarnie temat. Auto to Tigra z 2008 roku z silnikiem 1.4 ecotec. Jak pewnie wiele osób słyszało ten silnik cierpi na bardzo duże pobory oleju. Niestety ja nie wiem czy moje auto pobiera olej czy nie bo nie jest uzytkowane. Praktycznie 8 lat stało nie jezdzone i ma tylko 28 tys przebiegu. Olej chce zalać GM tylko nie wiem ktory bo na forach są rożne propozycje 5W30, 5w10 i 10w40.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2017, 13:12

Kao napisał(a):Praktycznie 8 lat stało nie jezdzone i ma tylko 28 tys przebiegu.
Kurcze to praktycznie nowe auto :)

Wiesz może jakim olejem jest teraz zalany silnik? Kiedy była ostatnia wymiana? Jak wygląda olej na bagnecie (jest przeźroczysty nie jest bardzo czarny)?

Jesteś pewny że chcesz olej GM? Ja bym wybrał coś bardziej z Motula, Liqui Moly...

Masz silnik Z14XEP, a do niego zalecany jest olej 5W30 i takiego bym szukał. Myślę że po takim przebiegu jaki masz nie powinno stosować się półsyntetyków bo silnik powinien być w dobrej kondycji i trzeba zalać pełnym syntetykiem dobrej jakości. To czy będzie brał olej okaże ci się jak zaczniesz jeździć, a zawczasu nie ma co się tym martwić.

Tu jeszcze na forum znalazłem temat o oleju do tego silnika ale tam już komuś pobiera go trochę jaki-olej-opel-astra-f-1-4-16v-eco-tec-vt77994.htm Nie zaszkodzi zerknąć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Sie 2017, 14:34

Czytalem ten temat i nic nie wywnioskowalem w książce serwisowej jest ostatnia wymiana (dodaje zdjecie) niestety nie ma napisane jaki olej a znajac francuzow to byle jaki. Olej na bagnecie jest ładny przeźroczysty i jest w połowie stanu.
Mam do zalania GM albo Total quartz
Kacper napisał(a):To czy będzie brał olej okaże ci się jak zaczniesz jeździć, a zawczasu nie ma co się tym martwić.
to wlasnie nie ja tym autem bede jezdzil tylko juz praktycznie zostalo sprzedane.
Kacper napisał(a):4:12
Kao napisał(a):
Praktycznie 8 lat stało nie jezdzone i ma tylko 28 tys przebiegu.

Kurcze to praktycznie nowe auto
dluga historia. Komuś się zmarło, problem z dokumentami, sentyment itd.
Ostatnio edytowany przez Kao, 17 Sie 2017, 15:11, edytowano w sumie 1 raz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sie 2017, 14:57

Kao napisał(a):niestety nie ma napisane jaki olej a znajac francuzow to byle jaki
No nie masz nazwy oleju ale jest 5W40, a wcześniej był 5W30 i ja bym przy takim jednak został.

Kao napisał(a):to wlasnie nie ja tym autem bede jezdzil tylko juz praktycznie zostalo sprzedane.
Jak ja bym miał go kupić to wolałbym żeby był na pełnym syntetyku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

17 Sie 2017, 22:52

Oki zaleje go Total Quartz 5w30. Dzięki za pomoc :piwo:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Wrz 2017, 08:45

Bardzo dobry wybór! Sam posiadam ten olej w swoim aucie i póki co nie zauważyłem nic co mogłoby niepokoić, silnik pracuje równo, a dodatkowy plus to cena w porównaniu np: do Motula.
TwojeOleje
Nowicjusz

Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus Design Dome: gdzie technologia spotyka tradycję
    W mieście Toyota City, w japońskiej prefekturze Aichi, znajduje się studio designu Lexus Design Dome, odpowiedzialne za wszystkie kreatywne procesy Lexusa. Tutaj Lexus prowadzi wszystkie etapy projektowania auta – od ...