Jaki zestaw narzędzi wybrać do samochodu i domu?

29 Cze 2013, 14:50

Witajcie :)

Ogromna prośba do osób, które zapewne dużo lepiej ode mnie znają się na motoryzacji i narzędziach niezbędnych do naprawy auta/motocykla.

Przechodzę do meritum :)

Mojemu mężowi od lat marzy się porządny zestaw narzędzi, który służyłby mu zarówno przy drobnych pracach domowych jak i naprawie dwóch starszych autek (Mercedes "Beczka", Fiat 125P) oraz motocykla (Honda Hornet). Jednak w związku z tym, że zawsze są jakieś "ważniejsze wydatki" odpuszcza sobie te narzędzia i nawet ich nie ogląda, nie szuka. Zatem ja, jako przykładna, kochająca żona chciałabym w ramach prezentu urodzinowego zakupić zestaw. I tutaj moja prośba o pomoc w wyborze takiego zestawu - nie chcę zostać nabita w butelkę i kupić jakąś chińszczyznę, która w rękach się rozlatuje.

Zupełnym laikiem nie jestem (przeczytałam sporo wątków na forach internetowych i drobne naprawy w autku zrobić potrafię :) ) i wiem, że polecane są zestawy Yato, Beta, Honiton, Stanley. Z tego co zauważyłam w wypowiedziach zdania są podzielone, ale produkty tych firm są z podobnej półki zarówno cenowej jak i jakościowej. Czyli podejrzewam, że jak zakupię, któryś z nich to do użytkowania tzw."przydomowego" będą wystarczające.

Teraz podstawowa rzecz: Co wg Was w takim zestawie powinno się znaleźć? Czy w ogóle są dostępne takie obszerne zestawy, w których skład wchodzą zarówno narzędzia przydatne przy naprawie auta (grzechotki, klucze nasadowe, klucze oczkowe itp.) jak i przy drobnych pracach w domu (tutaj głównie kojarzy mi się jakiś młotek, klucz francuski, śrubokręty, miarka itp.)? czy możecie polecić mi jakiś konkretny zestaw? Zależy mi zarówno na jakości jak i dużej ilości elementów. Myślę, że budżet 500zł pozwoli mi na zakupienie jakiegoś sensownego zestawu, który będzie się spisywał. Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi! :)
Basior
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes E klasa
Silnik: 3.2
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

02 Lip 2013, 15:07

Szaleństwo! Jaki mega odzew :)
Basior
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes E klasa
Silnik: 3.2
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

02 Lip 2013, 18:09

Moim zdaniem uniwersalnego zestawu nie kupisz i trzeba podzielić to co ma być do samochodów i to co ma być do domu.

Do garażu i samochodu możesz kupić taki zestaw np. YATO YT 3879 [link do oferty na Allegro wygasł]

Tu masz jeszcze ciekawy zestaw bez firmowy [link do oferty na Allegro wygasł] który myślę że na sporadyczne naprawy w domu i samochodach wystarczy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

03 Lip 2013, 12:40

Chyba podstawa dla każdego solidnego gospodarza. Nie ma bata żeby się nie przydała ;-)

Zdjęcie

To WIERTARKO-WKRĘTARKA JEDNOBIEGOWA WAK-Li 14 DB marki Celma. Cacko, którym bawię się od kilku tygodni - uwielbiam ją ;-)
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa

10 Kwi 2014, 10:51

Dobry zestaw w przystępnej cenie to zdecydowanie zestaw narzędzi Yato. U nas kupisz go za 109 zł. To dobry zestaw narzędziowy, który został opracowany pod kątem potrzeb wyspecjalizowanych serwisów samochodowych i mechanicznych. Klucze nasadowe, jak i napęd nasadek, zostały wykonane z wytrzymałej, narzędziowej stali chromowo-wanadowej CrV 50BV3
agito
Nowicjusz

Auto: Każde auto jest dobre

12 Kwi 2014, 21:08

A ja polecam narzędzia firmy SATA - mają dożywotnią gwarancję i sa naprawdę solidne - mam z nimi do czynienia i wytrzymują naprawdę dużo - naprawiam nimi swoją terenówkę. Bardzo fajne i bardzo wygodne są klucze oczkowe z grzechotką. Niestety ceny są dość wysokie, ale warto się zastanowić nad ceną i jakością.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

25 Kwi 2014, 18:07

Basior, kobito. Uwierz na słowo samcowi który przykrości nie chce Ci sprawić i nie potrzebne porcji nerwów mężowi. Tak od serca. Wszystkie narzędzia jakie znajdziesz w kompletach do 200-250zł na allegro (chodzi o zestawy nasadek, grzechotek, przedłużek) to szmelc. Tym czymś nie idzie nic odkręcić przy samochodzie. Dostałem w prezencie i od lat świecę oczami by lubej przykrości nie sprawić a pod stołem mam solidne satowskie. Yato - może też nie są złe. Jakoś mi się sprawdzają ale to co jest do 200zł za walizkę - to jakiś horror. Nasadki z plasteliny! Grzechotki szlak trafia. Przedłużki pogiąłem chcąc końcówkę odkręcić. Szok dosłowny. Zrobię jutro fotki w garażu to Ci pokażę co nabyłem do mini warsztatu i nawet tanio. Walicha za 300-350zł z nasadkami od 18 w górę. Do TIRA mogę podchodzić teraz. Walicha pracuje już 5 lat i nawet jedna nasadka nie uwalona. Co do sprzętu elektrycznego. Zabawki wiertarki po 100zł z marketów to dzieciakom do piaskownicy! Skil, Makita, Bosch jedynie żyją i pracują. Reszta Einhelli i podobnych padła. Celma?
Super firma! Wiertarka do dziś śmiga a hebel właśnie przewijam :-) bo cewka padła ale jak przewinę to następne 20lat posmiga!
Taka rada. Jak zobaczysz na nasadkach i kluczach napis CHROME WADIUM a klucz czy nasadka nie będzie w połysku - będzie jakaś matowa lub siwa - daj na luz. Jakość nasadek i kluczy mechaniory oceniają też po wadze. Im lżejsze tym gorsze. Porównanie masz w sklepie gdy weźmiesz w obie ręce różne duże nasadki. To się sprawdza.
Nie mów co było i jak może być - mów jak jest!
tantalini
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Warszawa i N.D.Mazowiecki
Prawo jazdy: 19 07 1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mondeo MKII
Silnik: Endura 1.8TD
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

29 Maj 2014, 20:33

Gdybym kierował się sprawami prezentowymi, to pewnie też bym oglądał te Stanleye i Honnitony, natomiast zdecydowanie wolę podążać za głosem rozsądku i wybieram produkty na miarę moich potrzeb. Mam kilka no nameów, których nie wykorzystuje do mocniejszych prób, trochę Yato i jeszcze Proliny. Z ostatnich korzysta mi się najlepiej, są najmniej awaryjne. Korzystam z narzędzi przede wszystkim amatorsko, czasem zdarza się większe mocowanie i jest ok.
scodziak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1997
Auto: Skoda Octavia II
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

01 Wrz 2016, 20:21

Popatrz sobie tutaj [reklama] Mają masę narzędzi, zastanów się co jest Ci potrzebne i wrzucaj do koszyka. Narzedzia mają naprawdę dobre i w fajnych cenach!
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Wrz 2016, 13:09, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Marynarz32
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 03 1983
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Audi A3

05 Paź 2016, 17:06

Jeśli szukacie dobrych narzędzi, warto FALON TECH raczej znajdziecie te, które będą pomocne w domu, nie w samochodzie, ale tych do domu jest spory wybór
maciek898
Nowicjusz

Auto: Nissan Juke

06 Paź 2016, 14:41

Polecam narzedzia Yato :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

15 Gru 2016, 09:29

Kierowiec ma rację, wkrętarka to przydatna rzecz. Ale jak wybrać dobrą wkrętarkę? Jeśli ktoś nie ma doświadczenia na tym polu, może nie wiedzieć, na co ma zwracać uwagę podejmując decyzję. Takim osobom może pomóc ten artykuł http://kedu.pl/wkretarki-na-co-zwrocic-uwage-przy-zakupie/, tu dowiecie się wszystkiego, co istotne.
smaur
Początkujący

Prawo jazdy: 15 10 1986
Auto: Volvo s 60

10 Sty 2017, 09:01

na BassPolska są całkiem fajne narzędzia, i wydaje mi się że mają dobre ceny
bolek778
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 1979
Auto: Audi

21 Sty 2017, 16:30

Ja kupuję większośc narzędzi i gadźetów warsztatowych w http://techsul.pl/34-w-zki-platformy-transportowe . Jak do tej pory, nie mogę narzekać. Używam dość systematycznie i wszystko przetrwało jak dotąd. A ceny wcale nie kosmiczne. Zresztą jest gwarancja, więc jak coś się będzie działo nie tak, to odsyłam.
Adrian4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2000
Przebieg/rok: 34tys. km
Auto: Audi A4 B8
Silnik: 2.0 TDI 140ps
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2010

02 Cze 2017, 12:56

Ja bawię się w majsterkowanie od ponad 30 lat i już kiedyś potrqafiłem rozebrać silnik malucha na części, powymieniać zurzyte części i uszczelki i na nowo złożyć i w taki sposób przez te lata masa narzędzi przewinęła się przez moje ręce i były to lepsze lub gorsze produkty. od niedawna mam fajny zestawik narzędzi od Unior, który dostałem w prezencie i muszę stwierdzić, że jestem zaskoczony estetyką i jakością wykonania. całkiem poręczne i wytrzymałe i w przyszłości będę musiał się bardziej przyjżeć tej firmie co ma w ofercie.
anoreskax
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 06 2000
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: merc
Silnik: 2,2
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003