Jakie 4x4 w wersji 5d do 15000?

01 Lut 2010, 04:36

Witam wszystkich!

Mam nastepujacy problem szukam terenowki w wersji long. Kwota jaka moge przeznaczyc na zakup to 15000zl. Zastanawiam sie nad pajero I/II lecz rozwaze kazda inna propozycje.
Auto bedzie jezdzilo zarowno po asfalcie jak i w terenie gdyz lubie tego typu zabawe. Do tego wersja long gdyz czasami musze miec mozliwosc przewiezenia wiekszej ilosci dobytku oraz ludzi. Ogolnie auto ma sluzyc na wyjazdy oraz do zabawy w terenie.

I teraz czas na pytania:

Czy terenowka w wersji long bedzie dawala sobie w miare rade w terenie?

Jaki silnik? Czy 2.5td wystarczy dla wersji long?

Jakie inne auta poza Pajero byscie polecili?

Czy jest sens pakowac sie w terenowke w dysponujac taka kwota?
mrut
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz/Gdansk

01 Lut 2010, 09:28

Był wcześniej bardzo podobny temat https://www.forumsamochodowe.pl/terenowk ... t27326.htm

Long w terenie też robi, ale jak każda terenówka na szosowych oponach itp daleko nie zajedzie, generalnie oponki MT i autkiem już można zaczynać zabawę w lekkim terenie.
2.5TD jest mułowaty na asfalcie ale w terenie jakoś jedzie. Jak chcesz coś bardziej dynamicznego to raczej 3.0V6.
Oprócz Pajero możesz jeszcze zastanowić się nad Nissanem Terrano, Isuzu Trooperem, może Patrolem K260, jak tylko sporadycznie lekki teren to Jeep Cherokee (najlepiej 4.0R6 benzin).
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2010, 16:27

Wlasnie wolalbym nie benzynke tylko diesla. Spalanie nie jest priorytetem lecz tez nie chce czegos co bedzie polykal zupke w tepie zastraszajacym. GC odpada bo mi sie ani nie podoba ani nie ma diesla. Szukam Pajero z dieslem 3.2 ale ciezko go znalezc na alledrogo itd. Czy wersja 2.8 bylaby wystarczajaca zeby w miare silnik ciagnal na czarnym?

Mozna chyba 2.5 tez podkrecic co by troche go ozywic?

Dzieki za podadnie tematu faktycznie nie zauwazylem :oops: go a przejzalem wiekszosc tematow w przyblizonych kat cenowych
mrut
Nowicjusz

01 Lut 2010, 17:17

mrut napisał(a):Wlasnie wolalbym nie benzynke tylko diesla. Spalanie nie jest priorytetem lecz tez nie chce czegos co bedzie polykal zupke w tepie zastraszajacym. GC odpada bo mi sie ani nie podoba ani nie ma diesla. Szukam Pajero z dieslem 3.2 ale ciezko go znalezc na alledrogo itd. Czy wersja 2.8 bylaby wystarczajaca zeby w miare silnik ciagnal na czarnym?

Mozna chyba 2.5 tez podkrecic co by troche go ozywic?

Dzieki za podadnie tematu faktycznie nie zauwazylem :oops: go a przejzalem wiekszosc tematow w przyblizonych kat cenowych

Kolego tutaj jest ogromna różnica 3.2 DI-D to ma Pajero V60 czyli bez ramy, na niezależnym zawieszeniu wszystkich kół i ono w teren już mniej się nadaje, a 2.8TD/2.5TD to ma Pajero II (V20/V40) i za 15kzł to P II znajdziesz w dobrym stanie. Co do P II 2.5TD jest również wystarczająca, demon prędkości to to nie jest ale prędkość podróżna 90 i ok , ja miałem 2.5TD w Galloperze (klon P I) i nie było tragedii w mieście, na trasie trochę gorzej ze względu na obroty ok 100km/h a obroty 2750rpm w dieslu ale przy 90km/h było lepiej ok 2500rpm. W terenie też dawał sobie radę a miałem 31" w MT i też chciał jechać.
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 17:50

3,2 nie kupuj :mrgreen: awaria 2 masy (dośc częsta) kosztuje połowę wartości auta :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Lut 2010, 19:42

To w takim razie bedzie 2.5 lub 2.8 tylko jeszcze jedno pytanie czy da rade podkrecic moc w tym silniku zeby mial tak z 180 kucy bo 100 koni to jest zdecydowanie za malo. Moja civica ma 90 a wazy polowe tego co pajero...
Ostatnio edytowany przez mrut, 01 Lut 2010, 19:50, edytowano w sumie 1 raz
mrut
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...
    Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...

01 Lut 2010, 19:49

mrut napisał(a):To w takim razie bedzie 2.5 lub 2.8 tylko jeszcze jedno pytanie czy da rade podkrecic moc w tym silniku zeby mial tak z 180 kucy bo 90 koni to jest zdecydowanie za malo. Moja civica ma obecnie tyle a wazy polowe tego co pajero...

Kolego czy Ty kiedykolwiek jeździłeś terenówką? To są auta w teren a nie na 1/4mili i dynamikę do spokojnej jazdy, miasta mają wystarczającą w terenie dają radę te silniki, myślisz że jakby nie dawały rady to przez tyle lat kilka firm wsadzało by do swoich terenówek diesle z mocą ok 100KM? Jak Ci brakuje mocy to pomyśl nad Grandem 5.2 V8 będziesz miał moc, a jak chcesz coś szybkiego to wybij sobie z głowy terenówkę :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 19:52

Jogi4x4, Nie oczekuje od terenowki zeby zasuwala jak osobowka ale zeby byla na tyle dynamiczna zebym bez strachu mogl wyprzedzic cos na trasie... Glownie auto bedzie faktycznie w terenie ujezdzane w terenie lecz tez sie zdarzy gdzies na jakis wypad nim pojechac...
mrut
Nowicjusz

01 Lut 2010, 19:56

Od tego jest reduktor :) i mocy w teren ci na pewno nie braknie :)
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

01 Lut 2010, 20:14

Jak coś będzie jechać wolniej niż 80km/h to spokojnie to wyprzedzisz, prędkością podróżną najczęściej w terenówkach z dieslem jest 90-100km/h
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 21:59

Jogi4x4 napisał(a): w terenówkach z dieslem jest 90-100km/h
chyba w motanych :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Lut 2010, 22:07

chcesz powiedzieć, że Twoją normalną prędkością podróżną jest więcej niż 100km/h? raz jechaliśmy defem 120-130km/h - po 2h jazdy straciłem słuch :mrgreen:
nie jechaliśmy na simexach tylko MTR-ach :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Lut 2010, 22:12

na BFG MT to jakieś 100-110 na ATkach spokojnie 120-130
autostradowo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Lut 2010, 22:49

pocieszny napisał(a):na BFG MT to jakieś 100-110 na ATkach spokojnie 120-130
autostradowo :mrgreen:

W Galloperze 2.5TD 137KM/H to był Vmax i do tej prędkości trochę jemu zajmowało rozpędzanie, nie mówiąc o hałasie i obrotach silnika.
Jogi4x4
Stały forumowicz

01 Lut 2010, 22:59

mmax to jest wg GPS 163 :mrgreen: na ATkach da sie rozmawiać
pocieszny
Forumowicz VIP