JAKIE AUDI A3???

24 Wrz 2008, 06:55

Hejka , na twoim miejscu kupiłbym 2,0 żeby Ci niczego nie brakowało jeżeli chodzi o moc, auto zapewne chcesz na dłużej . Jeżeli spalanie Cię przerośnie , w co szczerze wątpie to sprzedasz, myśle że unikniesz póżniejszych rozterek
smarsw
Nowicjusz

Miejscowość: uk

24 Wrz 2008, 09:51

Ale w jakim sensie 2.0 jest gorszy? Szybciej się psuję, trzeba więcej dokładać?? Napiszcie o co chodzi? Przecież diesle są lepsze o silników benzynowych, są bardziej żywotne ;) dłużej się kręcą ;)
deejaymg

24 Wrz 2008, 09:58

Dishman, co znaczy że 1.9 TDI jest lepszy jakościowo od 2.0, że niby jest bardziej nie zawodny? Wyjaśnijcie mi to. Może jakieś wady i zalety???
deejaymg

24 Wrz 2008, 14:16

Wystarcz sam fakt, że silnik 2.0 jest znacznie bardziej wysilony od silnika 1.9. Mimo, że różnica w pojemności wynosi około 100 cm3, to różnica w mocy aż 35 KM
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Wrz 2008, 16:05

No więc panowie reasumując wszystko, wszystkie za i przeciw ;) he he
który silnik polecacie???
Wiadomo, człowiek szuka jednego, a tu zdarza się okazja na inne auto i grzechem jest nie kupić ;)
No ale sam już nie wiem, czy lepiej ten 1.9 TDI, jeśli ma się dłużej kręcić niż ten 2.0 to już kupię.
No ale powiedzcie, 2.0 TDI nie pojeżdżę z 10 lat?
deejaymg

24 Wrz 2008, 17:59

Jak będziesz dbał to pojeździsz na pewno, tylko może się zdarzyć, że pewne naprawy będziesz musiał częściej wykonywać.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...

24 Wrz 2008, 18:15

Martoro, częstsze pewne naprawy tzn.???
deejaymg

24 Wrz 2008, 18:20

Chodzi o to, że częściej mogą (ale nie muszą) wystąpić awarie silnika, np niedomagania turbo, zawory itp.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 18:26

No a kiedy mogą występować np takie awarie???
deejaymg

24 Wrz 2008, 18:30

Jak się nie dba :P a tak serio to nie można powiedzieć kiedy. Silniki mają pewną wytrzymałość, te używane z rozwagą, które nie są przeciążane i wysilane "pożyją" dłużej, a te "żyłowane" krócej. Dla przykładu silniki używane w formule 1 mimo takiej mocy i zaawansowanej technologii rzadko wytrzymują przebiegi większe niż kilkaset km
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Paź 2008, 15:27

Myślę, że nie będą potrzebne aż tak częste naprawy.
Tym Audi ma jeździć moja mama przez 9 miesięcy w roku, natomiast ja kiedy wrócę ze studiów będę szalał w wakacje ;)
Zakup miał odbyć się na wiosnę, ale z różnych przyczyn, już w tym momencie zaczynam na poważnie szukać auta do kupienia, ponieważ do świąt Bożego Narodzenia muszę już coś kupić... Naprawdę mam zamęt w głowie.
Oczywiście nie zmieniłem zdania i AUDI dalej pozostaje jako priorytet.
Teraz błagam Wam, doradzajcie co możecie i jak możecie.
To moje propozycje...

1.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2.

3.
[link do oferty na Allegro wygasł]

4.

5.

6.

PS. Oczywiście ja, jako młody chłopak :) brałbym tą ostatnia, 6... ciemne szybki, 2.0 TDI, no ale chcę napisać, że ta audi pod numerem 6, jest już w tym serwisie na sprzedaż ponad 3 miesiące, czy to nie jest podejrzane???

Weźcie pod uwagę, że tym będzie jeździć kobieta ;) więc może taki silnik jak 2.0 nie jest potrzebny?
Ale wiadomo, ja wsiadam w wakacje i chciałbym czymś przycisnąć, tym bardziej, że jak co roku jeżdżę po całej Polsce, jedna podróż = ok. 700 km.
Proszę o pomoc...
deejaymg

25 Paź 2008, 13:10

Hmmm...kobieta ?
Wiesz kobiecie dałbym 1.6-1.8 mojej dziewczynie już wymieniłem autko
z silnika 2.0 na 1.6 bo też lubiła przycisnąć! Główna wada kobiet i nie tylko!
Ale jak dla kobiety to brał bym tak jak mówię mały, ekonomiczny silnik taki jak 1.6-1.8 w Turbo Dieslu! Ale wiesz 1.8 to 90 czy 115PS też można wdepnąć zawsze to coś więcej idzie niż 1.4!
Mówię tylko tak, bo to dla kobiety! (potem narzeka na Ciebie, że jest nie ekonomiczny) więc mniejszy niż 2.0!
Jeśli byłby to dla Ciebie jak najbardziej 2.0 w dieslu! Moc i przyśpieszenie!!!
Szkoda wywalać 30tys. gdy pod maską trzymasz tylko 90PS już lepiej dołożyć i mieć to 140PS czy więcej! 2.0 dużo nie pali ale dla kobiety zawsze wydaje się to za dużo! Moja mama ma to samo przesiadła się z 1.4 do mojego (2.5) i było tydzień narzekania po co mi coś takiego jak dużo pali <lol> Moje auto też jest marki Audi tylko, A6 S-line (najnowsza seria) !
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

25 Paź 2008, 13:15

Więc jak dla mamy wziął bym ofertę numer: 5 !
Ekonomiczne, zadbane i mały przebieg, młody rocznik :)

Natomiast, dla młodego narwanego gościa, który lubi szybką jazdę to
oferta: 6 !
Zadbane i mały przebieg ! Lecz czy ekonomiczny? No nie wiem :) Zawsze to 8-10l to dużo dla kogoś takiego, który miał auto które paliło 6-8l !
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Paź 2008, 13:18

No a co do Diesla ! To jak najbardziej polecam !
Faktycznie większa żywotność silnika. Może nie jest tak mocny jak benzyna !
Olej napędowy jest tłusty i od tego dłuższa żywotność silników, lepsze smarowanie silnika !
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Paź 2008, 19:24

Martoro napisał(a):Ale chip zawsze zwiększy zużycie paliwa i wysilenie jednostki i wyjdzie na to samo :P

35 koni to nie mało, jeśli nie "przeraża" Cię nieco większe spalanie to bierz 2.0

Powiem tak, dobrze zgrany chip od Goduli ( 2500-3000zł) zmniejszy spalanie o jakies 0,5l na 100, z silnika 105km robi się w tym momencie 140-147km, zalezy od tego jaka był moc wyjsciowa auta:)
Baqś