Jakie audi A4 B5

02 Sty 2016, 00:34

Po pierwsze to nie ja powinienem skończyć ale kolega BrutusM który na siłę odgrzewa stare kotlety bo go coś boli :o
Czy ja gdzieś napisałem że on stwierdził że zawieszenie było wymienianie? nie..ale w sposób totalnie bezsensowny wymienia z górnej półki części do auta za 5k :D
Na 100% autor będzie takie części wkładał, do tego akumulator Molla za 700 zł, układ wydechowy z ASO itd..
i jakby tym sposobem przechodzimy do drugiej dyskusji pt komfort....skoro ktoś ma auto za 5k to nie będzie go serwisował za grube tysiące i potem jeździ to jak jeździ..
Jak jechałeś golfem zadbanym to jeszcze dowiedz się co w tym aucie było robione..myślę że nikt w nim kompletnego zawieszenia za 3,5 k nie robił łącznie ze sprężynami i wahaczami i opon raczej też z górnej półki nie miał + felg..
75% golfów IV zadbanych pozornie = taki który przechodzi przegląd i nie ma rdzy a to nie o tym mówię..
nikt nie ładuje za kilka tys do samochodu wartego 8k zawieszenia i nie robi tego jednorazowo..
A jeśli już się tak czepiacie tego tematu, to jak to jest możliwe..że 3 letnia Toyota Aygo samochód poniekąd 1osoby do miasta z małymi kółkami będzie myślę miał nic nie gorszy komfort w zawiasie niż z 2002 roku Audi A6 - segment E..? szczególnie 1,9 tdi z przebiegiem 350 tys..

I co? ile kosztuje zawieszenie do takiej toyotki? opony itd? a ile do A6?
Właśnie na tym polega problem że zdrowy Golf IV z KOMPLETNYM zawieszeniem wymienionym na bardzo dobrych producentów nie będzie odbiegać komfortem na nierównościach od A6 C5 i od MB S-klasy z tych czasów..
Bo zawias dobrej marki może nie będzie idealnie pracował tak jak fabryka ale bardzo podobnie a te chińskie mają większe luzy, gorszą jakość i w ogóle..
poza tym 90% osób w ogóle np. nie rusza sprężyn bo jak są całe to po co?

I jeszcze tylko pewne wyjaśnienie...proponuje czytać ze zrozumieniem..NIGDZIE nie pisałem że komfort będzie WIĘKSZY...debilem nie jestem..
ale porównywalny jak najbardziej tyle w temacie..

P.S. a tak w ogóle to moderatorzy chyba za pieniądze tu pracują bo ktoś rozbija temat kolejny z resztą jakimiś dyskusyjkami sprzed miesiąca i tworzy offtop....a jest konkretny problem, temat i zamiast pisać w temacie to się tworzy bajeczki..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2016, 00:58

Lovato34 napisał(a):I co? ile kosztuje zawieszenie do takiej toyotki?

Tego to nawet ja nie wiem :D

Chłopie po co Ty walczysz z wiatrakami???

Ceny zawieszenia a4 b5 relatywnie do wartości auta są z kosmosu i sam tylko potwierdzasz że dlatego montuje się gó..wno w większości aut...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Sty 2016, 09:28

No własnie zawieszenie to chyba największy problem A4,pamiętam jak kolega w pasku B5 wymieniał samo przednie zawieszenie i zabulił ponad 1000zł (nawet fakturę na oczy widziałem). No i jak ktoś już wcześniej dobrze zauważył nikt nie zrobi prezentu w A4 za 4k i zrobi kompletne zawieszenie i sprzeda bo poprostu się nie opłaca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sty 2016, 09:32

Wiekszosc osob olewa stuki i walenie w zawieszeniu stad cena tych aut ;) ostatnio w warsztacie gdzie pracuje moj brat jego znajomy robil remont zawieszenia w A4 B5 Avant, same czesci wyniosly okolo 3200 zl (a nie jakies najlepsze bo na Lemforderze do 4k grubo by dobilo)

Mimo to auto nie jest jakies super wygodne, sa auta z prostrzym zawieszeniem ktore lepiej wybiera dziury w drogach
misso
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1992
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A3

02 Sty 2016, 11:19

Lovato34 napisał(a):I co? ile kosztuje zawieszenie do takiej toyotki? opony itd? a ile do A6?
Właśnie na tym polega problem że zdrowy Golf IV z KOMPLETNYM zawieszeniem wymienionym na bardzo dobrych producentów nie będzie odbiegać komfortem na nierównościach od A6 C5 i od MB S-klasy z tych czasów..
Bo zawias dobrej marki może nie będzie idealnie pracował tak jak fabryka ale bardzo podobnie a te chińskie mają większe luzy, gorszą jakość i w ogóle..
poza tym 90% osób w ogóle np. nie rusza sprężyn bo jak są całe to po co?

I jeszcze tylko pewne wyjaśnienie...proponuje czytać ze zrozumieniem..NIGDZIE nie pisałem że komfort będzie WIĘKSZY...debilem nie jestem..
ale porównywalny jak najbardziej tyle w temacie..

Człowieku, co Ty w ogóle piszesz? PORÓWNYWALNY komfort? Chyba masz inną definicję słowa "komfort". Przejedź się jakimś MB lub chociaż Citroenem C5. W tym aucie praktycznie nie czuć jak przejeżdżasz przez dziury, a w takiej Octavii I czuć każdy uskok na drodze....

Co do A4B5 to będę bronił, że jest to niezłe auto, ALE to jak ludzie w Polsce o nie "dbają" woła o pomstę do nieba. Przesiadło się do niego dużo osób, które jeździło wcześniej Golfem II/III lub Passatem B3/B4 i myślą, że koszty utrzymania będą podobne. Znam takie osoby co jeżdżą B5 na zimówkach cały rok, klimatronik niesprawny, wielowahacz wymieniają kompletny co 2 lata (na tanie zamienniki), bo jeżdżą po dziurawych drogach. Zamiast zmienić auto na takie, które poradzi sobie na kiepskich drogach to dalej tłuką te B5-ki. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Można kupić tanie A4B5 1.6 i się tym tłuc, ale dla mnie to JANUSZOWANIE. Lepiej kupić coś innego. Za to mając budżet około 8-10 tys., przy korzystaniu z auta na lepszych drogach (ekspresówki, autostrada) takie A4B5 z 1.9 TDI lub 1.8T to naprawdę fajne auto.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Sty 2016, 12:17

Lovato34 napisał(a):Tak, bo to prawda...tylko Ty sam hipokrytycznie podchodzisz do tematu, pokzujesz autorowi komplet wahaczy za 1,5k a potem auto za 5 tys
Ale przepraszam bardzo..
Kogo to wina że tyle kosztuje, moja, Krzycha, Brutusa? Bo nie rozumiem...
Jak to szybki mówi "to jest taniość Audi" :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Sty 2016, 12:47

U mnie w mieście jest Pan który wymyślił zacną nazwę moto firmy oraz opakowania tekturowe z ładnym logo... firma specjalizowała się w "produkcji" elementów zawieszenia do wieśwagenów na alu w stylu passka/a4 b5 ...
No i żeby było tanio zgodnie z wymogami to wszystko było zamawiane w chinach i to co najtańsze i najgorsze podobno w szczytowym momencie szprytny "producent" brał cały kontener na jeden raz ... teraz niestety urwało się bo takich szprytnych firm jest znacznie więcej i już nie wystarczy ogłosić się na alledrogo.

Co do moich kolegów mechaników to: kiedyś utrzymywali się z napraw trzonu Januszy ale teraz niestety jest tak że jak przyjeżdża wieśwagenowiec to już się w bramie trzęsie żeby tylko było tanio więc zazwyczaj olewa się stukanie i pukanie leją najtańszy olej i gitara...

Więc dla mnie tworzenie całej tej otoczki fajności i taniości tych syfów jest śmieszne... i pewnie zaraz odezwą się wszyscy że są jeszcze wersje 1,8t tylko co z tego jeżeli Janusz zawalił zawieszenie, lał najtańsze oleje itp.??? Przecież jak się doprowadzi taki złom do kultury to wyjdzie więcej niż fajne auto 10lat młodsze.

Lavato i tak naprawdę to sam swoja postawą podsycasz walkę z ałdi :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Sty 2016, 12:52

Lovato dalej drążysz idiotyzm, że Twój Golf jest równie komfortowy jak S-klasa? :mrgreen: :lol:
...co za gość :lol: :lol: :lol:

szybki napisał(a):już się w bramie trzęsie żeby tylko było tanio więc zazwyczaj Olewa się stukanie i pukanie leją najtańszy olej i gitara...

potwierdzam - mój szef już nie wymienia nawet oleju tylko dolewa. Myślał czy robić przegub czy tak jeździć ale uświadomiłem mu, że jak mu wyleci to więcej zabuli za lawetę...
2. to kolega z pracy, który niedawno kupił Octavię i na tekst mechanika, że wleje mu Castrola półsyntetyk powiedział, że chciałby tańszy :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Sty 2016, 17:36

Mam pytanie ile spali mi disel 1.9 110lm w cyklu mieszanym przy lekkiej nodze ?

[link do oferty na Olx wygasł]

Co wgl o tym sądzicie?
wiencon33
Początkujący

Prawo jazdy: 18 05 2010
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1.2 60KM
Rok produkcji: 2004

02 Sty 2016, 17:41

wieloodcieniowy złom.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Sty 2016, 17:47

Koniu czemu tak sądzisz?

Niech mi ktoś powie ile spali :P
wiencon33
Początkujący

02 Sty 2016, 17:50

Pewnie jak by kosztował 12 tyś to b Ci sie podobał?
wiencon33
Początkujący

02 Sty 2016, 18:03

Chopie nie widzisz różnicy odcieni?
Zobacz:
lewa strona drzwi kierowcy
przód wydaje się ciemniejszy,dobrze widać z prawej strony jak się przód różni od reszty
I ogólnie jakoś dziwnie spasowany ten przód i tył.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

02 Sty 2016, 18:06

90% aut z tego rocznika było malowane
wiencon33
Początkujący

02 Sty 2016, 18:07

wiencon33 napisał(a):Mam pytanie ile spali mi disel 1.9 110lm w cyklu mieszanym przy lekkiej nodze ?

Moim zdaniem 6,5-7l/100
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T