Jakie Audi kupić do 40 tysięcy

20 Wrz 2018, 17:22

Witam mam pytanie jaki model audi kupić do 40 tysięcy? Planowałem kupić A4 B8 ale z tego co przeglądałem fora you tube i inne tego typu rzeczy dowiedziałem się że jest to wersja bardzo awaryjna od silnika do skrzyni biegów. Chodzi mi po głowie Sedan oczywiście benzyniak i też nie jakiś stary model oraz mało awaryjny jesli nawet nie audi to polećcie mi jakiś inny samochód który designem przypomina audi ale bardziej z wnętrza samochodu. Z tego co też troche tutaj przeczytałem, że innemu użytkownikowi polecane było Audi A4 B7 1.8T więc moje pytanie brzmi jak to wygląda z awaryjnością tego modelu z takim silnikiem i jeżeli można prosić (bardziej tyczy sie osób które posiadają lub posiadały audi) jak to wygląda z cena utrzymania np. za jakąś naprawe nawet byle czego to bym prosił o komentarz ponieważ tak owe audi planuje kupić jako pierwszy samochód. Ponieważ nie ukrywam patrze też na wygląd a audi ma po prostu boski design. Więc w skróci jakie audi jak z awaryjnością i ceną utrzymania, lub inny zamiennik z podobnym wyglądem wnętrza. Z góry dzieki za każdy komentarz.
ManiaC
Obserwowany

20 Wrz 2018, 20:25

Jeśli ma być audi to nic lepszego od a4 b7 1.8t do 40k nie kupisz. Ewentualnie 2.0tfsi bo to jeszcze stary silnik ea113 na pasku.
Jeśli chodzi o koszty to tak:
cały rozrząd z paskiem, pompą i łańcuszkiem około 1,5k
sprzęgło z dwumasą 1,5k
turbo regeneracja 1-1,5k
całe zawieszenie do 2k (ale nigdy nie jest tak że wszystko na raz do roboty)
To są takie najdroższe rzeczy w tym aucie, co najbardziej mogą pociągnąć po kieszeni. Pozostałe kwestie nie są drogie. 1.8t to bezawaryjna jednostka ale jeśli jest dobrze utrzymana i ktoś o nią dbał.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tu masz mega zadbany model, w którym w zasadzie wszystko porobione. Tylko wsiadać i jeździć.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Wrz 2018, 21:42

Dzięki wielkie bo już się bałem, że jak kupię audi to z kasą nie wyrobie jak coś mi się zepsuje.
ManiaC
Obserwowany

20 Wrz 2018, 22:16

Spokojnie b7 to jeszcze dosyc prosty model, technologicznie z 2000 roku. Nie ma w nim tyle elektroniki co w b8, ktora po latach moze byc zawodna i generowac wysokie koszty.
Najwazniejsze to znalezc zadbany egzemplarz 1.8t, np jak ten z ogloszenia. Ale jak sie dobrze poszuka to sie cos znajdzie.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...