Jakie autko ? cena 13-15 tyś. max. 10cio latek

29 Gru 2009, 23:46

Witam, przed wiosna planuje zakupic autko. Autko bedzie pochodzilo z Wloch lub Niemiec, sprowadzeniem zajmuje sie brat mojego szwagra wiec kwestie zaufania do sprzedawcy mozna pominac ;) Poszukuje cos nieduzego i ekonomicznego - to podstawa, w przedziale cenowym 12-15 tyś. Druga kwestia to awaryjnosc - wiadomo ze ma byc jak najmniej awaryjne ale za wiele od 10cio latka spodziewac sie nie moge. Kombi raczej mnie nie interesuja.
Zastanawiam sie nad autami typu:
- Astra II hatchback(rocznik ok. 2000. silnik: 2.0 DTI)
- Seat Ibiza IIFL (99-02, 1.9TDI)
- Ford Focus (1.8TDDCi)
- Fiat Stilo lub Alfa 147 (2001r. 1.9JTD).

Z benzyniakow raczej zrezygnuje poniewaz paliwo jest w cenie a na instalacje gazowa z kolejnymi kosztami rzucac sie nie bede. Ropa tansza, nadodatek moge miec jeszcze taniej niz na stacjach ;) A no i rozbieznosc w spalaniu miedzy miastem a trasa nie jest duza. Klekoty mi nie przeszkadzaja, kwestia przyzwyczajenia.. wiec ekonomia ponad wszystko. Licze na forumowiczow, ze znajdzie sie ktos ktory konkretnie doradzi i odradzi.

Stilo/Alfa - Z tego co slyszalem Fiaty Stilo i Alfy sa dosyc awaryjne, czesto cos im dolega a czesci nie sa takie tanie do oplow, czy to prawda nie potwierdze bo nie mam z tym doswiadczenia. Przyciagnely mnie wygladem - nie ma co ukrywac, wygladaja niebanalnie ale wyglad dla mnie to punkt na koncu listy potrzeb do auta.

Ibiza - w miare tez mi wpadla w oko, nie wiem jak z awaryjnoscia. Mialem przyjemnosc jazdy z silnikiem 1.9TDI i powiem ze naprawde zwawo idzie.

Na gorze listy postawil bym jednak Opla Astre II, z sentymentu.. wczesniej mialem Astre F - 1.6 isuzu ;) muł ale silnik nie nawalil przez okres 3 lat kiedy go uzytkowalem, a na gazie jak jezdzil to juz wogole masakra ;) Interesuje mnie strasznie, zdanie na temat eksploatacji tego autka w porownaniu np. z focusem lub ibiza.

Odnosnie Focusow jestem ciekaw co do dieslow oferowanych w tych modelach, duzo slyszalem ze sie blacha sypie i czesto lubi cos popsuc.

Jeszcze raz, licze na wasze zdanie i podpowiedz bo poki co moim faworytem jest Astra II w 2.0 DTI ale mam chwile czasu wiec i chwile moze sie znajdzie na zmiane zdania. Za informacje z gory dziekuje.

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 23:57 ]
Zapomnialem wspomniec jeszcze o jednej waznej kwestii - eksploatacja. Nie orientuje sie w cenach czesci do wymienionych przeze mnie aut. Z tego co wiem to do japonczykow sa duzo drozsze dlatego ta czesc aut pominalem. Dowiedzialem sie, ze Astra II 2.0 DTI nie ma paska rozrzadu tylko smiga na lancuchu wiec tutaj juz pare zlotych moze zostac w kieszeni.
gimmesomo
Nowicjusz

Miejscowość: Lubartów

30 Gru 2009, 08:54

ja polecam astre
mój szef (dość bogaty gościu) ma 2.0 dti 2000r i kiedyś mi mówił że jak on by chciał to miał by nowego mercedesa czy bmw ale mu jego astra wystarczy
a tak wgl. to autko niby nie za ładne ale jak dla mnie solidne i ja osobiście mam bardzo dobrą opinie o oplach(jeżdżę autami ten marki już od 13 lat)
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

30 Gru 2009, 11:10

Z tą ropą za niską cenę to radzę Ci uważać. Jeżeli chcesz sobie na takiej śmigać to chyba lepiej postawić na silnik TDI i Ibizę. To nie jest aż tak wrażliwy silnik jak np. Forda. Na na ruskiej ropie to się sypią też silniki w ciężarowych Mercedesach.

Ford da Ci sporo przyjemności z jazdy. Nie znajdziesz drugiego takiego zawieszenia. Problem jest bo Fordy potrafią rdzewieć, a Ty młodego auta nie kupujesz. Dlatego trzeba je dokładnie oglądać.

Opel to jest dosyć bezpieczna alternatywa. Silnik 2.0 DTI jest w miarę mocny i niezawodny, choć lepszą opinią szczycą się te mniejsze 1.7. W Astrze twarde zawieszenie, potrafi wytrząść obiad z brzucha :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Gru 2009, 14:04

Dishman napisał(a):Z tą ropą za niską cenę to radzę Ci uważać. Jeżeli chcesz sobie na takiej śmigać to chyba lepiej postawić na silnik TDI i Ibizę. To nie jest aż tak wrażliwy silnik jak np. Forda. Na na ruskiej ropie to się sypią też silniki w ciężarowych Mercedesach.

Nie chodzi o rope od ruskich :) Poprostu mam znajomych co moga odsprzedac swoja rope ktora tankuja na BP itp. stacjach :) po nizszej cenie. Tzw. paliwo firmowe ;]

[ Dodano: Sro Gru 30, 2009 14:07 ]
Z ciekawosci wszedlem na forum milosnikow Fiata Stilo, juz wiem ze tego auta nie kupie.. ich forum opanowaly tematy o awariach i pytaniach na temat napraw ;] Wiec po uzytkownikach juz widac ze auto powiedzmy 8 letnie procz swiezego wygladu ma cala liste awarii :) Ibiza wydaje sie ciut za mała wiec na prowadzeniu jest Astra II 2.0 DTI a za nia Focusik 1.8 TDDCi. Licze jeszcze na posty odnosnie cen czesci, ktore z tych aut jest tansze w eksploatacji i naprawie.
gimmesomo
Nowicjusz

30 Gru 2009, 14:14

Stoją na równi. Nie stac Cię na TDCI.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Gru 2009, 00:36

Kubuch napisał(a):Nie stac Cię na TDCI.

tzn ? pod jakim wzgledem
gimmesomo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

31 Gru 2009, 10:27

Za 15 tyś nie kupisz TDCI. Jak już to TDDI.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Gru 2009, 12:15

Kubuch napisał(a):Za 15 tyś nie kupisz TDCI. Jak już to TDDI.

w Polsce nie, u niemca raczej da rade.
gimmesomo
Nowicjusz

31 Gru 2009, 12:53

Nawet jak da, w co wątpię, to z kosztami i tak wyjdzie drożej...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Gru 2009, 13:33

gimmesomo napisał(a):w Polsce nie, u niemca raczej da rade.

Powodzenia...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Gru 2009, 13:58

gimmesomo napisał(a): w Polsce nie, u niemca raczej da rade.

Ta a później kolejny doświadczony znawca motoryzacji będzie mówił " Forda nie kupuj bo Ford g**no wort a fiat jego brat"
Kupić jak najtaniej a tym samym wpakować się w jakiego gruchota to nie problem tylko czemu później przez swój nieudolny zakup trzeba psuć opinię dobremu autu...
stasiowski121

01 Sty 2010, 14:52

stasiowski121 napisał(a):
gimmesomo napisał(a): w Polsce nie, u niemca raczej da rade.

Ta a później kolejny doświadczony znawca motoryzacji będzie mówił " Forda nie kupuj bo Ford g**no wort a fiat jego brat"
Kupić jak najtaniej a tym samym wpakować się w jakiego gruchota to nie problem tylko czemu później przez swój nieudolny zakup trzeba psuć opinię dobremu autu...

Co to za forum ? wymadrzac sie w ten sposob to moge i ja. Nie mowilem o najnizszej cenie, chodzi o srednia - proste i logiczne. Mam osobe ktora mi sprowadzi auto i nie robi na mnie zadnych przekretow ani nie zdziera z portfela, nie wcisnie rupiecia - zaufana osoba w rodzinie - juz o tym pisalem, a powtarzac trzeba dla co poniektorych. Trzy auta sprowadzone swietnie sie sprawuja, pelne wyposazenie a cena DUZO nizsza niz Polsce. Widze ze sam sprowadzasz handlujesz itp. jezeli sie w ten sposob wypowiadasz, musisz byc naprawde poinformowany o cenach. Poza tym nie uważam sie za doswiadczonego, dlatego zwrocilem sie do ludzi na tym forum odnosnie wyboru auta BO CENY WIEM JAKIE SA I NA CO MNIE STAC. Widocznie trzeba zmienic forum..
gimmesomo
Nowicjusz

01 Sty 2010, 22:46

gimmesomo napisał(a):Co to za forum ? wymadrzac sie w ten sposob to moge i ja. Nie mowilem o najnizszej cenie, chodzi o srednia - proste i logiczne. Mam osobe ktora mi sprowadzi auto i nie robi na mnie zadnych przekretow ani nie zdziera z portfela, nie wcisnie rupiecia - zaufana osoba w rodzinie - juz o tym pisalem, a powtarzac trzeba dla co poniektorych. Trzy auta sprowadzone swietnie sie sprawuja, pelne wyposazenie a cena DUZO nizsza niz Polsce. Widze ze sam sprowadzasz handlujesz itp. jezeli sie w ten sposob wypowiadasz, musisz byc naprawde poinformowany o cenach. Poza tym nie uważam sie za doswiadczonego, dlatego zwrocilem sie do ludzi na tym forum odnosnie wyboru auta BO CENY WIEM JAKIE SA I NA CO MNIE STAC. Widocznie trzeba zmienic forum..

Wg. stasikowskiego Focus w TDCI kosztuje więcej niż 15 tys. zł, nawet w Niemczech. Nie sądzę, aby mu chodziło o to, że ktoś z rodziny Cię oszuka. Jeżeli ta osoba, która ściąga te auta naprawdę zna się na tym, to nie widzę przeciwwskazań. Czasami nawet starzy wyjadacze dają się zrobić w jajo i kupują coś co tylko dobrze wygląda.
Po prostu cena wydaje się niska, a pamiętaj, że koszty dla auta z zagranicy są wyższe. Także, ja też uważam, że na TDCI to trochę za mało pieniędzy, ale spoko, skoro uważasz, że dasz radę kupić dobry egzemplarz, to przecież nikt Ci nie mówi, żebyś nie kupował. Ja mam trochę inną filozofie kupowania samochodów, Ty masz swoją.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2010, 23:00

OK, dziekuje za post. Focusa pomine, nastawilem sie na Astre II 2.0 DTI (jednoczesnie zastanawiam sie nad Nissanem Almera ale japonczyk drogi jezeli chodzi o czesci zamienne). Niebawem zaczna sie poszukiwania nie tylko u 'niemca' ale i 'wlocha'.

Pozdrawiam
gimmesomo
Nowicjusz

03 Sty 2010, 10:30

Na twoim miejscu postawiłbym na japończyków.postaw na testy TUV
dlugi422
Nowicjusz

Miejscowość: LUBIN