Wybór kompaktu

02 Sty 2010, 14:38

Witam jestem nowym użytkownikiem dlatego od razu się przywitam
Jest taka sprawa w przeciągu roku muszę kupić auto
Chcę aby było to auto kompaktowe z silnikiem diesla
Mam kilka typów:
Fiat Stilo 1,9 JTD
Ford Focus MK1(coś ponad 100km)
Seat Ibiza III

Oczekuję od auta aby było ekonomiczne i tanie w utrzymaniu
W miarę zrywne no i miało w miarę nowoczesny wygląd;) Moje gusta znacie po trzech propozycjach powyżej. Najchętniej skłaniał bym się nad Stilo ponieważ ma dobrą cenę no i opinie też w miare dobre.
Weźcie pod uwagę że mam jeszcze czas w zakupie więc ceny mogą pospadać
Piszę głównie poglądowo aby ktoś udzielił swojej opini może któryś z modeli skreślić na początku
Airbolt
Nowicjusz

Miejscowość: Kamienna Góra

02 Sty 2010, 15:05

Rozumiem ze masz na auto tak 18tys plus minus?

Ale z tych 3 najbardziej podoba mi sie focus (z wygladu) i napewno ma najlepsze wlasciwosci jezdne
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

02 Sty 2010, 15:21

Tak mam około 17 tys i nie musze kupowac teraz bo mam czym jezdzic moge poczekac do listopada grudnia
Airbolt
Nowicjusz

02 Sty 2010, 15:28

Do Twojej listy dorzucę to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo trwały samochód, z fajnym silnikiem, no i wg mnie ładnie i dość nowocześnie się wygląda, tylko to kwestia gustu więc że mi się podoba nie znaczy że Tobie też ;)
Oraz takie oto wozidełka :
Oraz większy brat proponowanej przez Ciebie Ibizy czyli Leon:
stasiowski121

02 Sty 2010, 19:04

z fiata rezygnuj od razu :grin: to bagno w którym tylko będziesz topił pieniądze! z Twoich trzech wybrałbym ibize bo na podzespołach VW. czyli wytrzymała i tania w naprawie. Dorzuciłbym jeszcze leona do 17 19 tys. powinno być cos w dieslu kolo 2000r. Zależy od gustu ale mi się podoba ;)
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

02 Sty 2010, 19:43

Dobry jestes. Fiat jest znacznie lepsza propozycja niz ibiza. Jednak wybieralbym pomiedzy focusem a leonem. Focusa w tej cenie znajdziesz w wersji GHIA ktora naprawde bedzie ladnie wygladac, z silnikiem 1.8 TDDi
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

02 Sty 2010, 19:52

Również wołałbym Stilo niż Ibizę. Większość ludzi odradzających Fiaty kieruje się suchymi stereotypami, że samochody włoskie i francuskie są złe. Ford ma problemy z korozją ale w zamian za to odwdzięcza się świetnym prowadzeniem i najlepszym zawieszeniem w swojej klasie. Ja bym wybierał między Fiatem a Leonem przy czym Leona w dieslu ciężko będzie dorwać do 17 tysięcy (chyba, że chcesz się bawić w sprowadzania auta zza granicy). Oprócz tego silnik JTD Fiata ma o niebo lepszą kulturę pracy niż TDI. Na Twoim miejscu chyba zdecydowałbym się właśnie na Stilo. Jeśli kupisz zadbany egzemplarz na pewno nie będziesz żałował i nie słuchaj ludzi którzy będą odradzać Ci Fiata bo to Fiat.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

02 Sty 2010, 21:03

Też się skłaniam ku Stilo bardzo ładny wygląd i pochlebne opinie na temat silnika
Oraz cena bardzo dobra to był mój pierwszy typ
Airbolt
Nowicjusz

02 Sty 2010, 22:47

Skoro szukasz kompakta to co wogóle robi w propozycjach Ibiza?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Sty 2010, 22:50

tu marz coś fiacie stilo [link do autocentrum.pl wygasł]
vw golf 1.8
mckacper16
Nowicjusz

Miejscowość: łańcut

03 Sty 2010, 09:32

mckacper16 napisał(a):tu marz coś fiacie stilo [link do autocentrum.pl wygasł]

Tą stronę mam prześwietloną na wylot i opieram się na tych opiniach ale wiadomo nie można ufać jednemu serwisowi dlatego sie do was zwróciłem
BTW Jutro w Auto Świecie będzie porównanie Stilo 307 i Megane wiec chętnie to przeczytam
Airbolt
Nowicjusz

03 Sty 2010, 15:26

Airbolt napisał(a):BTW Jutro w Auto Świecie będzie porównanie Stilo 307 i Megane wiec chętnie to przeczytam

Jutro w Motorze też będzie porównanie Fiata Stilo, Peugeota 307 i Renault Megane, wszystkie w wersji kombi.
luk91
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

03 Sty 2010, 15:34

No właśnie nie kombi:P
No ale warto poczytać pewnie
Im więcej czytam tym bardziej jestem głupi na autocentrum ma dobre opinie tutaj doczytałem że jest bardzo awaryjny, podoba mi się to autko doradzacie Leona ale jakbym dozbierał nawet na dobrego Leona to czyszcze sie zupełnie z kasy przynajmniej na okres 3 miesiecy od zakupu na ewentualne wymiany eksploatacyjne wolałbym mieć z 2 tys w zapasie

[ Dodano: Nie Sty 03, 2010 16:41 ]
Mam pytanie czy nie lepszym wyjściem była by jednak benzyna jeżeli nie będe sporo jeździł a dłuższe trasy około 400 km beda wykonywane 2 - 3 razy do roku a tak to sporadycznie po mieście
Airbolt
Nowicjusz