Korczus napisał(a):No wybacz, ale tutaj się z Tobą nie zgodzę, bo o auto dbam i to aż nadto... co trzeba od razu jest wymieniane, oleje płyny kontrolowane.
Auto kupiłem, silniczek miał być pszczółka, przejechałem nim w z powrotem 200km i już zaczęło mi dymić z pod maski, diagnoza - uszczelka pod głowicą. Wymieniłem, koszty ok 1000zł.
Po niecałym roku miałem jedną przygodę, jechałem i nagle znowu dym z pod maski, zatrzymałem się od razu, otwieram maskę a tam wąż od chłodnicy wyleciał. Płynu zero. Wymieniłem opaskę, zalałem płynu do pełna i ok, jeździłem kilka miesięcy. Po czym jednego dnia idę do auta a tam mokra plama, płynu zero, znowu uszczelka.
Kolejna naprawa, 1000zł, w dodatku mechanik chyba spie...ył robotę, bo mimo że z płynem wszystko ok nic nie cieknie, to auto mi szarpie, głównie na zimnym silniku przy 1,5tys obrotów. Jeździłem już po elektrykach, wymieniałem uszczelki kolektorów, sonde itd i nic. Nikt nie wie co jest grane, a mi już nie starcza sił i kasy żeby dalej latać i szukać przyczyny ;/
zalales plynu do pelna po peknieciu weza i jezdziles pare miesiecy nie odpowietrzonym ukladzie chlodniczym i na starym wezu? no to mistrzu jestes i dbales az nadto tak dbales ze po paru miesiacach zajrzales a tam sie okazuje ze jednak ten stary waz ciekl i niema plynu... sam sobie jestes winien , powietrze w ukladzie chlodniczym przez zwiekszenie cisnienia doprowadzilo do pekniecia uszczelki, poza tym zmieniales olej po walnieciu uszczelki? jak sadze nie panie dbajacy o samochod az nadto a pewnie byl rzadki jak woda
poza tym wyjasnij mi to "Po czym jednego dnia idę do auta a tam mokra plama, płynu zero, znowu uszczelka." to mam rozumiec ze caly plyn wylecial ci na zewnatrz silnika przez peknieta uszczelke glowicy?
to ze samochod ci szarpie to oznacza ze masz uszkodzony zawor sterowania obrotami na biegu jalowym w hondzie nazywa sie EACV i jak zaden mechanik niewie to chyba jezdzisz do jakichs tluczkow i teraz masz problem ...na twoim miejscu wogole by sprawdzil czy EACV jest podlaczony , ale pewnie niewiesz gdzie sie znajduje