Witam wszystkich!
Niedawno zdałam egzamin na prawko i powoli przymierzam się do kupna jakiegoś fajnego samochodu.
![Cool 8)]()
Problem w tym, że nie wiem, na co się zdecydowac. Pytałam tatę, brata, kolegów, ale ilu ludzi tyle opinii...Może ktoś z Was mi pomoże?
Miałoby to byc autko używane, do 15 tys. zł, hatchback 3- lub 5-drzwiowy, z silnikiem benzynowym (ewentualnie diesla) 1.2 lub 1.4 ( który lepszy?), 2-7- letnie, spalające mało paliwa, jednocześnie zwrotne, z ABS-em, jedną lub dwiema poduszkami pow., centralnym zamkiem (ewentualnie klimatyzacją), wspomaganiem kierownicy. To tyle wymagań tech. Biorę pod uwagę nastepujące modele: Ford Fiesta, VW Polo, Opel Corsa, Skoda Fabia, Peugeot 206, renault Clio II, Fiat Punto.
I jeszcze kilka pytań:
1. Czy to prawda, ze "Francuzy" są bardzo awaryjne?
2. O co chodzi z tymi oznaczeniami silnika np.: HDi , TDi , V, D , DCi itd. Mógłby mi to ktoś przetłumaczyc " na polski" ?
3. Które marki/modele aut są najmniej awaryjne, mają w miarę tani serwis, są komfortowe ( siedzenia itp. ) i dobrze trzymają się nawierzchni drogi ( nie trzęsie za mocno na nierównościach )? W jaki sposób ta ostatnia cecha zależy od rodzaju zawieszenia?
4. Jakie marki/modele są jeszcze warte uwagi ? Może powinnam rozważyc jeszcze jakies oprócz tych wyzej wymienionych?
Wiem, ze to sporo pytań. Dzięki serdeczne za każdą odpowiedź. Pozdrawiam gorąco
![Wink :wink:]()
Żyj tak,abyś umierając mógł powiedziec : "Nie zmieniłbym w moim życiu niczego".