Jakie autko polecacie? kwota 20-30 tys max

08 Sty 2013, 13:45

Witam wszystkich forumowiczów. Na początek w Nowym Roku życzę wszystkim bezawaryjnej i komfortowej jazdy!
Chcę podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami i proszę wszystkim o radę. Zaczynałem jazdę od opla astry 1.4, benzyna, jeszcze kupiony w salonie w Niemczech, gdy w Polsce dopiero salony opla raczkowały. Sprzedałem go z bólem serca, ale miał już swoje lata, więc zachciało się nowszego modelu. Wybór padł na renault kangoo z 1999r. I to był największy błąd, właściciel zapewniał o wielu rzeczach, po drodze wyszło szydło z worka, że auto było stuknięte no i zaczęło się z naprawami. Potem, gdy już to ogarnąłem, znów zaczęło się po drodze coś sypać. Teraz mam daihatsu sirionka z 1999r. i odpukać, nie narzekam. Ale autko małe jak na 4-osobową rodzinkę, więc myślimy z żoną o kupnie czegoś większego.
Przeglądam różne oferty. Żonka marzy o chryslerze PT, autko fajne i oryginalne, dla pasjonatów, ale dość awaryjne i zbyt małe. Zastanawiałem się nad mazdą 6 lub 5, ale jak poczytałem na forum, z jakimi problemami borykają się właściciele tych modeli, to już się wyleczyłem z tej marki. Poradźcie proszę, jakie autko używane warto kupić w segmencie kombi, SUV lub minivanów za rozsądne pieniądze od 20 do 30 tys. zł maksymalnie. Oczywiście zależy mi, by auto było mało awaryjne, jak wszyscy zresztą tego oczekują. To podstawa. Pozdrawiam serdecznie z góry dziękuję za cenne rady.
topapajo
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 1994
Auto: daihatsu

08 Sty 2013, 14:15

Toyota Corolla 1.6VVTi 110km w wersji kombi lub Toyota Corolla Verso, też w jakiejś wersji benzynowej
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2013, 14:17

Ford Focus - dobre zawieszenie i silniki lub Toyota Avensis
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

08 Sty 2013, 17:21

Ja polece tak jak wyzej kolega czyli Corolle Verso, sam szukam auta w podobnym przedziale i kupił bym wlasnie verso ,ale ojciec jezdzi taka wiec dziwnie by to wygladalo :D silnik 1.8 naprawde super sie spisuje, spalanie jest tez bardzo fajne zwazajac na prawie 130 koni (moj ojciec tak potrafi nia jezdzic ze w miescie pali mu maksymalnie 8l, srednio ~7,5l) jest to naprawde super auto rodzinne, duzy bagaznikm ,wygoda podrozowania calkiem spoko. Z tego co wiem to jedyny jej minus ,dla niektorych, to wyglad. Mozna jej albo nie nawidzic albo sie w niej zakochac, jak dla mnie bardzo fajna stylistyka wiec ta 2 opcja ;) Naprawde polecam, ojciec ma od nowosci i jeszcze nic oprocz rzeczy eksploatacyjnych jak plyny ,klocki itp nie robil.
Sutener
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6 130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

08 Sty 2013, 17:27

Nie popadajmy w skrajności - coś wymieniał na pewno. Tyle, że nie były to liczne przypadki. Auto z czasem psuje się, jak każde. Jednak częstotliwośc awarii w Corolli IX/Corolli Verso II jest jednak mniejsza niż u innych konkurentów.
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2013, 19:45

Nie, nic procz rzeczy takich jak pisalem wyzej tj plyny ,klocki ,zuzywajace sie czesci zawieszenia itp, nie wymienial, nie miales do czynienia wiec nie neguj ,szczegolnie ze auto jest u ojca od 2004r. Do tej pory toyotka nie padla ani razu ,jedynie co jest do "zrobienia" to reczny bo ojciec sporo uzywa np. w korkach i juz nie trzyma tak jak trzymal. Moze inne silniki maja jakies problemy ale 1.8 VVTI nie ma zadnych. Ojciec jezdzi juz 40 lat ale w toyocie tak sie zakochal ze jesli mialby wymieniac na inne auto to prawdopodobnie na najnowsza Verso.
Sutener
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6 130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006