Jakie autko "sportowe" kupic z LPG 7tys -9tys? Pre

23 Mar 2010, 08:07

Szkoda,że trochę za drogo...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ale ma gaz!

Albo taka alternatywa i jest za to w czy tutaj wybierac. Zawsze to koszty utrzymania na rozsądnym poziomie!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Mar 2010, 09:02

barol91 napisał(a):tomekXY sorki nie zawuażyłem fakt :roll:
jiGsaw weż Ty sie od mojego malucha,jutro już go nie będzie :razz:

Na jaki zmieniasz?
ggmarszal
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radziechowy

23 Mar 2010, 16:07

Narazie na autobus komunikacji miejskiej :smile: nie na poważnie jeszcze niewiem,narazie musze szkołe skonczyć a potem sie będzie myślec ok maja/czerwca.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2010, 17:34

Turbo Gacek:)
Znam własciciela, który nie ukrywa ze auto było katowane w sporcie:D, ale subarki to lubią:)

A tutaj własnie ten Legaś z ogłoszenia w akcji :

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

23 Mar 2010, 19:17

No tutaj przynajmniej jest pewność co mnięj więcej działo sie z autem a niektórzy wcisną Ci auto mówiąc że nigdy go nie katował ani nic a w rzeczywistości auto było zarzynane w 3dupy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2010, 19:30

Upalane bylo ostro, ale wszystkie wymiany i naprawy byly robione na czas, auto caly czas jezdziło na motulu regularnie wymieniany.
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...
    Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...

24 Mar 2010, 19:41

Nic nie odradzam ale wadą betek jest ryzyko kupionego zajechanego egzemplarza drogie koszty napraw, (przyjaciel ma, dokładnie E46 2.0 w coupecie z M pakietem więc głupot nie opowiadam) oczywiście mimo wszystko to niemiecka jakość, ale nawet spalanie potrafi być monstrualne. Co do napraw to jeśli trafisz na dobrze zachowany egzemplarz to długo bezawaryjnie Ci posłuży, ale jak już walnie to może trzepnąć po kieszeni.
Ja bym pomyślał o jakiejś hondzie, może toyocie. Nie doczytałem więc nie wiem jak będziesz wykorzystywał to autko, jeśli mało praktycznie we 2 osoby to może CRX del Sol. Może Carisma, Civic, Corolla ale może Celica?

Dużo dobrego słychać o Roverach, taki 216 wg mnie jest całkiem przyzwoity a i za 8 tys da się go wyrwać w niezłym stanie, będziesz miał jak dobrze pamiętam 115 koniuszych więc nie będzie źle, części nie są drogie ale od Golfa III na pewno droższe (ps.: nie wierz ślepo mechanikom ale przede wszystkim sam sprawdzaj, oni są często zrażeni i jeden powie Ci że japońce to szmelc inny powie Ci że to bujda, najlepiej sprawdzać samemu i czytać fora konkretnych marek/modeli i porównywać z ogólnymi).
Jak mówię Roverek 200 z 1.6 (jak chcesz mieć "sport" :D) to niezła propozycja, jak dla mnie warta przemyślenia, będziesz miał rocznik 96-99 pewnie, jeśli zrobisz uszczelkę pod głowicą lub kupisz już ze zrobioną (bo robi się ją co 100 tys - syndrom tych silników z tamtych lat) to będzie Ci jeździł (o ile go poszanujesz, w co nie wątpię :P) dłuuugo i dłuuugo bez zająknięcia, auto nie duże (co do miasta jest plusem jak nic) a masz i wersje 1.4 75 i 105 koni, pierwsza 8v typowo na gaz druga 16v mniejsza pojemność a osiągi naprawdę niezłe i tych jest najwięcej, no ale jak ma latać to 1.6 na pewno będzie dobry, choć są też dwa diesle dwu litrowe o nie najgorszych osiągach (1.8 i tej podstawowej wersji nie polecam 1.8 prawie nie ma, a ta najmniejsza to 60 kucykowy muł dla emeryta. Pamiętaj, że ich w Polsce jest coraz więcej co też jest argumentem in plus, gdyż rynek się nimi coraz bardziej zagęszcza i z każdym miesiącem jest więcej części, zamienników, mechaników którzy dobrze je robią i samych aut. Sam bym go sobie kupił ale chyba za moje max 6 tys nie podołam :cry:

Nie mówię nie ale nie jestem też przekonany czy ze względów ekonomicznych Impreza, choć to super samochód czy będzie w sam raz jakość na pewno dobra może i napędzik 4x4, ale nie ma mowy o małym spalaniu.

Nie zgodzę się z tezą, która padła wcześniej że Japończyki są gorsze od aut niemieckich, wg mnie jest odwrotnie ale nie chcę się wykłócać bo to mimo wszelkich faktów będą to oceny subiektywne ;)

Ps.: sam potrzebuję porad co do samochodu, nie jestem mechanikiem ale przez długi czas śledziłem różne opcje, podpytywałem ludzi co do swojej furki. Zapraszam na mój temat :)
xsider
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Mar 2010, 23:43

xsider dzieki wielkie, ale tak prawde mowiac, to coraz wiecej czytam, rozmawiam i mysle na ten temat, tym ciezej mi idzie, i bardziej mysli rozkojarzone..

tak naprawde, to kazdy mowi co innego i wlasna opinie...

Czy 2 drzwiowy? -przydaly by sie czasami te tylne siedzenia.. i to nie z mysla matrymonialną :grin:

Ostatnio mi chcial kuzyn opchnac Mondeo z 95 za 2,5t... lekko zlom, ale wiem ze by mnie nie oszukal gosc..

Impreze, to nie wiem gdzie wyczytales, ale na 100% odpada, bo kumpel mial, to zawieszenie co 3-4 miesiace robil, tez nie powiem aby szanowal woz..
dzieki za odp
tomekXY
Nowicjusz

Miejscowość: krk

25 Mar 2010, 09:35

Temat bez przerwy będzie się powtarzał. Najlepiej zrobić jak wspomniał kolega powyżej, pytać pytać i jeszcze raz pytać ludzi na forach danej marki i modelu. Na ogólną opinię nie licz. Generalnie jest tak, że każde auto coś ma w sobie, wady fabryczne, duperelki lub coś poważniejszego.

G woli wyjaśnienia, jest tak :

Civic - ogółem miłe auto (z wad nie znosi kuchenki, więc ekonomia odpada), wciąga nadkola (wybecalujesz odpowiednią sumkę - masz na 3 lata spokój z rudą)

Celica - fajna, trochę nie tuzinkowa, zatem i ceny części droższe. poważniejszych wad nie znalazłem

BMW - pewno model e36 do tej sumy odpuść sobie, chyba że zadbany compact 316i (m43). W tej cenie w R6 nie ładowałbym się, jeśli 2.0 to tylko m50 na vanosie (warczącym - wada fabryczna, brak dodatkowych talerzyków) lub bez vanosa. Bez obsługowy rozrząd.

Mazda 323f - ogół fajne, wnętrze prezentuje trochę niski poziom spasowań i materiału. Z wad, to silniki 1.5 lubiące oliwkę. Z tego co się orientowałem to ceny części trochę wysokie.

Prelude - IVg wykonana o wiele lepiej od Vg. Te od 1996r. w razie usterki lubiły grubo łapać po kieszeni.

Carisma - sportowe ? średnio, nawet 1.8 (125 km) to typowy rodzinny dupowóz. Mitsubishi więc ceny części adekwatne do wykonania auta, rozrządy, sprzęgła itd, dają popalić :)

Eclipse - 1g. bardzo fajne auto, solidnie wykonane, nie tuzinkowe, sekwencje znosi dobrze. 150 km (9.7s - 100km), części porównywalnie cenowo z bmw e36, e34. Problem pojawia się przy niektórych częściach, które nie mają zamienników i trzeba troszkę nabiegać się i jedynie oryginały np. krokowy 450 zł.

Rover 216 - fajne, małe zwinne autko, ceny części trochę drastyczne jak na takie auto i jak w przypadku Eclipse, niektóre części ciężko dostępne. Jeśli benzynka to typowa wada wydmuchana uszczelka. Wyposażenie ciekawe jak na ten rok i cenę rynkową. Rdzewiejąca tylna klapa, obok zawiasów i nadkola tylne.

Audi 80 coupe (2.3) - płacimy za "markę" i za "wykonanie" w tej cenie bardzo fajne autko sportowe, troszkę nie tuzinkowe, w gazie jeździ sympatycznie. Z minusów nic poważniejszego nie dostrzegłem. W tej cenie kupisz raczej zadbane 1992 - 1994r.

to tak z grubsza. Jak mi przyjdzie coś na myśl jeszcze to napiszę.
STi
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

25 Mar 2010, 13:15

ja szukałem pumy :mrgreen: moze cos znajdziesz :wink:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława

25 Mar 2010, 14:23

Przecież w wiekszości aut płacimy tylko za znaczek na masce.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2010, 10:06

witam.moze Calibre ale to troche wstyd nią jeździć:)
sebastian
sebastian43210
Początkujący

Miejscowość: warszawa

26 Mar 2010, 11:16

Ja bym kupił rovera 216 spotr coupe 1.6 122KM samochód bazuje na podzespołach hondy (np silnik od CRX) bardzo dobrze toleruje gaz i jest bardzo dynamiczny i mało pali. ciekawy sportowy wygląd blacha sie dobrze trzyma jest mało awaryjny. [link do oferty na Allegro wygasł]
radekk7
Nowicjusz

Miejscowość: łańcut

27 Mar 2010, 17:57

Dzieki za porade..

szczegolnie ludziom, co troche obszerniej sie wypowiadaja Np.:STi z ostatnich..

jesli jeszcze ktos cos madrego mialby do powiedzenia, to zachecam..

czy Calibra nie wstyd jezdzic? moim zdaniem niczym nie wstyd jezdzic, jedynie obawa ze juz wiekszosc z nich przezyla wlasciciela rajdowca w gumiakach :wink:
dzieki za odp
tomekXY
Nowicjusz

Miejscowość: krk

27 Mar 2010, 19:42

Alfa 155
alfa 146
alfa 166 taka jak ta: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Chociaż cena jakaś symboliczna, to wygląda na czystą.

Zaraz pewnie kijem w głowę dostanę, ale trudno....
antos90
Nowicjusz

Miejscowość: Z południa
Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 160KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna