Jakie autko używane do 50 tys ?

31 Sie 2010, 16:38

Witam,

Planuję kupić 2-3 letni samochód. Kwota jak w temacie do 50 tys. Mam już kilka propozycji, ale nie wiem dokładnie który wybrać. Myślałem o Citroenie C5, Ford Mondeo, Renault Laguna. Znajomy bardzo chwalił hydropneumatyczne zawieszenie w citroenie, ale nie wiem czy do tej kwoty da radę wyszukać wersję z tym zawieszeniem. Słyszałem też o tym, że c5 ma trochę mało miejsca dla pasażerów na tylnej kanapie... O mondeo wiem tyle, że ma najwięcej miejsca z tej trójki i jest dobrze wyposażone.
Jeżeli chodzi o wyposażenie to nie zależy mi na bajerach itd. : klima, elektryczne szyby, abs i trochę poduszek powietrznych. Jeżeli chodzi o silnik to nie robi różnicy czy diesel czy benzyna, jeżeli chodzi o moc to 110KM wystarczy. Nie jestem "rajdowcem" więc taka moc mnie zadowoli w zupełności.
Jeżeli macie jakieś inne propozycje to chętnie je przyjmę.
xmc1234
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Sie 2010, 17:13

Ja proponował bym Ci zainteresować się Hondą Accord.
Ciekawe w którym poście padnie propozycja BMW ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 17:42

BMW raczej nikt nie zaproponuje bo nie ma modelu, który po dwóch latach kosztuje 50tys. ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

31 Sie 2010, 17:42

Nad hondą accord myślałem, ale nie znalazłem oferty do tej kwoty. Były oczywiście takie 2 letnie ale przebieg po 160 tys. Jak na 2 letnie autko to trochę za dużo. Szukam w przebiegach max do 80 tys km. Średnio rocznie robię około 16 tys km.

Jeżeli chodzi o BMW to szczerze mówiąc nie chce ;p.
xmc1234
Nowicjusz

31 Sie 2010, 22:18

xmc1234, na przebiegi to patrz z przymrużeniem oka... Po pierwsze wiele aut ma kręcone liczniki a po drugie dużo zależy od stylu jazdy. Jak ktoś dba o samochód i jeździ spokojnie to z 2 razy większym przebiegiem może być w lepszym stanie technicznym niż u innej osoby, która zupełnie o samochód nie dba i/lub jest antytalenciem :wink:

Co do autka - może Kia Magentis? Na 2 letnią raczej nie licz ale 3-letnią w tej kwocie powinieneś znaleźć.
[link do autocentrum.pl wygasł]
lucky_man
Początkujący

31 Sie 2010, 23:15

AreBie napisał(a):Ja proponował bym Ci zainteresować się Hondą Accord.
Ciekawe w którym poście padnie propozycja BMW ;-)

W Twoim padła jak widać, bo jest odzew ze strony autora. Z tych trzech to bym nic nie brał, ale ogólnie Mondeo chyba będzie najlepsze. Z tym zawieszeniem to sobie daj spokój... wszystko jest połączone, jak coś piardnie to spore koszty.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...

31 Sie 2010, 23:19

Sporo czyli jakie? Może przytoczysz jakis przykład? Tzw "kule" w zawieszeniu, coś około 100zł... ale to są pewnie dla Ciebie spore koszty :-D
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:30

O ile mi wiadomo to te Cytryny z hydraulicznym zawiasem mają wspólny obwód - zawias, wspomaganie i chyba hamulce, jak coś gdzieś piardnie to wszystko nie działa. A piardnąć lubi, zwłaszcza w tych starych.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 23:39

Miałeś kiedyś takie auto ? Mowa tu o C5 a nie o tych starych ( BX ? DX? XM? chyba o nich mówisz bo np. już taka Xantia to bardzo niezawodne auto)
AreBie
Aktywny

31 Sie 2010, 23:43

No ja mam inne dane widocznie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sie 2010, 23:45

Ty masz "jakieś" dane a ja mam doświadczenie z takim autem. ;-)
AreBie
Aktywny

01 Wrz 2010, 08:42

a ja polecę Mitsubishi Lancera 1,8 w benzynie (143KM). Bo miałem, podobał mi się, bo jest przestronny, bezpieczny (9 poduszek powietrznych!!! - w tym na kolana kierowcy), a silniki Mitsubishi są nie do zaje... chania :grin: tzn. bezawaryjne. Podobnie zawieszenie. Ogólnie auto mało awaryjne. A że japończyk? No i co z tego, przeglądy tyle samo kosztują, co np. Skody, Chevroleta, itp. Tylko wygląd może mieć przeciwników, choć mnie osobiście podoba się za***ście :mrgreen:
A dlaczego już nie mam? Bo mnie stuknęli i to porządnie i musiałem oddać wrak... :evil:
Dlatego proponuję uważać na samochody tłuczone - w cenie 50tyś PLN można mieć 1-rocznego Mitsuna, albo 2-3 letnie BMW 3 (tak, to ja zacznę o BMW pisać :oops: ). Tyle że BMW na pewno będzie bite, a Mitsun niekoniecznie (w cenie ok 55-58tyś PLN można mieć nowego z salonu z roku 2009, tyle że w ubogiej wersji wyposażenia)...

Aha - skoro szukasz zawieszenia hydro-, to pewnie chcesz miękki samochód? Bo japońce niestety miękkie nie są...

Pozdrawiam!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

01 Wrz 2010, 10:28

Akurat Lancer ma stosunkowo miękkie zawieszenie (może nie tak jak C5, ale na pewno nie twarde). Jeśli nie zależy ci na przepastym bagażniku to również jest godny polecenia.

Do 50tys. zł z używanych miałbym następujące propozycje:
Mitsubishi Lancer (jeśli nie wymagasz niezłych osiagów to może być i 1.5 110KM który jest wystarczający i przy okazji oszczędniejszy od 1.8 140KM)
Saab 9-3
Hyundai Sonata
Citroen C5
Alfa Romeo 159
KIA Magentis

Alfa i Saab to niby klasa premium, ale masz szansę na jakiś 2006-2007 rocznik bo obie te marki nie wiedzieć czemu mają szybką utratę wartości.

Na twoim miejscu szukałbym auta 3-4 letniego, bo mało kto sprzedaje 2-latka w dobrym stanie, tj. bez przygód i z przyzwoitym przebiegiem. Rok w tą czy w tamtą nie gra aż takiej roli jeśli chodzi o zużycie samochodu. I nie sugeruj się przebiegiem bo mnóstwo aut ma cofane liczniki - nigdy nie wiesz jaki jest prawdziwy przebieg więc dla spokoju ducha po zakupie i tak warto zrobić wymianę rozrządu.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

01 Wrz 2010, 12:24

Jeśli starczy Ci na pewne C5 to bierz je i się nie zastanawiaj :smile:
ten design, to wnętrze i ten komfort :grin: osobiście bym właśnie go kupił.
Mondeo też fajny samochód, ma świetne zawieszenie i jest bardzo przestronny.
Laguna III- jest dość mała ale za to ma bardzo dobre silniki no i jak wieść niesie jest niezawodna(tak wynika ze statystyk) a przy tym za 50tys. możesz znaleźć całkiem przyzwoite egzemplarze.
Każdy z nich jest godzien polecenia :smile: bardzo dobre samochody :smile:
ewentualnie własnie Alfa 159 i Saab to bardzo fajne propozycje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2010, 13:59

ACSznycel napisał(a):Alfa i Saab to niby klasa premium, ale masz szansę na jakiś 2006-2007 rocznik bo obie te marki nie wiedzieć czemu mają szybką utratę wartości.

No właśnie dlatego, że niby. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika