Jakie autko z tej serii

06 Lut 2009, 15:57

Witam

mam pytanie odnośnie zakupu autka dostawczo - osobowego. Mam własną firmę transportowa posiadam 2 auta dostawcze - Transita (brygadówke 6 miejsc) z paka i marcedesika na 2 miejsca + kierowca - wywrotka, ładowność obu aut około 2 ton. Chciałbym wymienić oba albo przynajmniej jedno z nich, zastanawiam sie tylko które. Co do pracy jeżdżę z ludźmi max 5 osób + jakieś tam narzędzia, nie raz jadę tylko z 2 osobami lub jedna + drobne narzędzia. Ale wracając do tematu bardziej skłaniam sie na sprzedaniu transita i zakupie czegoś w stylu berlingo, kango czy opel combo. Wejdzie 5 osób ma spory bagażnik, jeżeli cos nie wejdzie mam przyczepki podepnę do auta i wio smile.gif natomiast jesli miałbym cos naprawdę ciężkiego mam 2 auto smile.gif

trochę sie rozpisałem smile.gif ale juz zadaje pytanie smile.gif

- czy ktos jeździ czy jeździł berlingo kango lub innym tego typu autkiem? i jakie wrażenia?
- które z tego typu aut polecacie?
- kore jest naj mniej awaryjne?
- które będzie najlepiej pasować do mojej firmy smile.gif

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
domel.spi
Nowicjusz

Auto: Trafic

06 Lut 2009, 16:55

posiadam citroena berlingo 97 rok 1.4 jest to bardzo dobry samochod silnik slaby ale bardzo male spalanie mam go juz dwa lata a dolozylem moze 300 zl [w tym plyny oleje] polecam ten samochod ale z mocniejszym silnikiem . wybor nalezy do ciebie
artek1993
Początkujący

06 Lut 2009, 18:57

No ja też polecał bym berlingo ale mocniejszy silnik.
Chwile jeździłem 2.0 HDI i ten był bardzo fajny.
Zwrotne autko, jak dobrze trafisz to długo możesz nie mieć poważniejszych napraw.
Co do Kangoo to wszystko tylko nie 1.2 silnik.
Wg mnie absolutnym nieporozumieniem jest ten silnik, słaby i paliwożerny.
stasiowski121

06 Lut 2009, 19:23

ok dzięki koledzy za odpowiedz

z wstępnych informacji które nabyłem z rożnych źródeł berlingo wydaje sie chyba najlepsze. Chciałbym kopić autko przynajmniej z 2005r bo starsze to według mnie nie jest dobry pomysł poniewaz nie moge poswiecac zbyt duzo czasu na naprawy,

chyba ze nowy lub roczny w lizingu. Co Wy na to??
domel.spi
Nowicjusz

06 Lut 2009, 19:36

Jak kupisz z tego roku co piszesz i w miarę zadbany, wymienisz na początek rozrząd klocki, płyny, paski to nie powinno być żadnych problemów.
Zawieszenie jeszcze sprawdź w jakim jest stanie, ewentualnie wymień w nim co trzeba i ma być spokój.
To tzw. pakiet startowy dla samochodu.
stasiowski121

06 Lut 2009, 19:50

A nie lepiej coś bardziej niezawodnego i lepszego np. VW Caddy
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy polskie autostrady są warte swojej ceny?
    Jakość autostrad w Polsce to temat, który budzi w kierowcach wiele emocji. Polityka inwestycyjna w infrastrukturę drogową, w tym autostrady, jest jednym z kluczowych wyzwań dla polskiego rządu. Wysokie koszty przejazdu, ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

06 Lut 2009, 19:52

slowik93 napisał(a):A nie lepiej coś bardziej niezawodnego i lepszego np. VW Caddy

no tak ale cena będzie wyższa
domel.spi
Nowicjusz

06 Lut 2009, 20:58

Berlingo jest naprawdę niezawodne i sporo tańsze od VW.
Potrafi bezproblemowo przejechać wiele tyś. km.
Poza tym VW są już tak oklepane...
stasiowski121

06 Lut 2009, 21:16

Kuzyn ma berlingo 1.9 diesel 2002 rok.Przy agresywnej jeździe bierze 6-7 l max.Przebieg 245 tys. km.(bynajmniej tyle było na nowy rok) i oprócz standardowych czynności obsługowych to wymienił układ wspomagania.Śmiga ino ano.Może jest słabe ale tak wytrwałe jak silnki 1.9TDI od AUDI. :lol:
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 00:05

ja to bym polecił mercedesa vitka bo niewiem jak reszta kombivanów ale w renault kangoo jak sie załaduje bagażnik to przód do góry dźwiga i ciężko to sie prowadzi
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice