Logan czy zafira???

06 Lut 2009, 23:15

mam pytanie do zmotoryzowanych które siedmiosobowe auto byście kupili 4 letnią zafire czy nowiuśkiego logana mcv, bo brat myśli o kupnie auta siedmioosobowego i jest w salonie niedaleko nas 4 letnia zafirka ale według mnie bardziej mu sie opłaca za tą samą cene kupić nową dacie logan. prosze o porady
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice

06 Lut 2009, 23:19

Jesli chodzi o mnie to kupilbym zafire, mimo, ze ma 4 lata, zreszta 4 lata to wcale nie duzo. Logana chwala ludzie, ale wykonanie wnetrza jest na poziomie opla z poczatku lat 90. Moze caloksztalt logana jest ok, ale poszczegolne elemnety nie do przyjecia.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

06 Lut 2009, 23:25

no dobra ale chyba jednak dacia jest nieco tańsza w utrzymaniu i nie ma ryzyka że sie na mine nadzieje i po miesiącu albo po pół roku będzie musiał auto naprawiać
lewy13
Początkujący

06 Lut 2009, 23:40

Kupilem 2 razy w zyciu nowy samochod, i stwierdzilem, ze nigdy wiecej nowego nie kupie, raz to wielkie straty na wartosci, wyjezdzasz za brame salonu i juz masz 30% wartosci mniej. Druga sprawa to serwisowania, chcesz miec gwarancje to musisz serwisowac i wszystko robic po ICH kosztach. Inna rzecza jest to, ze jesli znajdziesz dobra zafire to bedzie Ci sluzyla dluzej niz logan. 4 lata to nie jest jakis sedziwy wiek auta.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

06 Lut 2009, 23:49

jeśli chodzi o utracie na wartości to mnie to jakoś nie przekonuje bo sprzęt rtv czy agd, czy nawet komputer który kupuje do domu traci jakieś 60% na wartości jak nie więcej i sie tym nie przejmuje a auto jak kupuje to przynajmniej na pare lat a co do znalezienia "dobrej zafiry" to też trzeba mieć szczęście albo sie bardzo dobrze znać na samochodach żeby taką znaleźć bo mam kumpla blacharza i mechanika i potrafią naprawde cuda robić ale może masz racje że lepiej kupić zafire bo napewno wygodniejsza jest i prezentuje inną klase niż dacia
lewy13
Początkujący

07 Lut 2009, 02:14

Moze i rtv i agd traca na wartosci te 60%, ale porownaj teraz ceny samochodu i tego komputera. Mimo, ze to 30% "tylko" to w plecy jestes jakies 10 tys przy zalozeniu, ze auto kosztuje 30 tys zl. a w komputerze co najwyzej ze 3 tys. Skoro masz znajomych blacharzy, lakiernikow, to nie widze problemow aby kupic idealna zafire, dobry blacharz szpachel widzi z 30 metrow, fakt czasu na to trzeba poswiecic.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skomplikowane zawieszenie - samochód do driftu
    Pasjonaci rajdów czy wyścigów doskonale wiedzą, że na nic nie zda się mocny silnik i szybka skrzynia biegów, jeśli auto nie będzie miało odpowiedniego zawieszenia. Nie inaczej jest w driftingu. W zawieszeniu ...

07 Lut 2009, 09:01

Jeżeli masz znajomych mechaników to poproś ich a oni przejza ci samochod i wszystko bedziesz wiedzial... Wydług mnie lepiej wziąść Zafire, przede wszystkim większy komfort, a pozatym to już znany sprawdzony samochód...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz