Jakie auto 4x4, jeżdzę 4000km/mies -80%asfalt do 17tys.zł???

28 Maj 2013, 08:51

Witam,

mam dość nietypowy problem, jestem weterynarzem, dużo jeżdżę - codziennie po drogach mniej uczęszczanych. Często dojazd do gospodarza sprawa mi problem, gdy popada deszcz lub zimą to już w ogóle! Poza tym co 2 tyg. robię trasę ok 500 km, więc zależy mi również na komforcie podróżowania.
Ważne aby auto było 4x4, najlepiej w Diselku.
Ponieważ, dużo podróżuję zależy mi na dostępności części i dość niskich kosztach eksploatacyjnych. Spalanie max 7-8 w trasie.
Cena do 17tys. zł.

z góry dziękuję za pomoc :)

Michał.
michalbaja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 06 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 TDI 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

28 Maj 2013, 20:38

Jeep Grand Cherokee. Jeśli chcesz to poszukaj trochę na forum, w pewnym wątku toczyła się zażarta polemika na temat wyższości Jeepa nad Subaru Forester, jak się okazało, Jeep był mniej awaryjny, a części i naprawa - tańsze. Tylko tam rozchodziło się o silniki benzynowe.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

29 Maj 2013, 00:40

Nie którzy narzekają na szybko zużywające się sprzęgło w - Forester, diesel, manual.

Boxxxer i to jeszcze w dieslu. Baaardzo duży moment przy baaardzo niskich obrotach. Tak poza tym fajny samochód. Nie mam więcej info o nim niestety. A to ma być SUV'iaste???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Maj 2013, 07:37

Tak - Suv jak najbardziej:)

Nad foresterem się zastanawiałem ale stwierdziłem, że mało tego u nas na rynku, przeprowadziłem małe śledztwo w sprawie części i każdy wie jaki otrzymałem wynik.
Jeep Grand Cherokee - piękne auto! wręcz marzenie:), tylko spalanie nie na moją kieszeń.

Wczoraj dość dużo pozytywnych opinii przeczytałem o Honda C-RV I lub II w Benzynie ale z myślą o LPG (11-12 l/100). Wiem, że to nie jest super specjalne auto 4x4, ale może do moich potrzeb byłaby wystarczająca.

Proszę o opinie.
michalbaja
Nowicjusz

29 Maj 2013, 07:57

Honda C-RV ale II bardzo trwałe auto, tylni napęd realizowany hydraulicznie bez wiskozy. Raczej bezproblemowe.
Silnik benzynowy ze zmiennymi fazami rozrządu dla mnie malina ;)
Miejsca w srodku dosc sporo. Pamiętaj tylko, ze w suvach i tego typu większych autach bardzo drogie są opony. Skoro jest 4x4 dobrym rozwiązaniem są wielosezonówki.
Zerknij jeszcze na Toyote Rav4. Mniejsze auto i jest w dieslu. Wysokie rankingi bezawaryjności.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Maj 2013, 10:58

Grand Vitara albo Toyota RAV-4 ale te z początku produkcji, dla Ciebie będą o wiele lepsze niż forek który prześwitu nie ma więcej niż zwykły plaskacz a i napęd masz bez żadnej blokady co czasem w błotku po deszczu jest ważne :wink:
stara rav z 2.0 benzynką jest na prawde fajna, a niską awaryjnością bije na głowę konkurencję :ok:
mówimy o takich:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

przykładowo :ok: tyle że to jedynie benzyna, ale z LPG działa bardzo dobrze i bije na głowę oszczędnością w tym przypadku wszytkie 4ro pędzone diesle :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wszystkie SUV-y Lexusa: nie tylko hybrydy
    Lexus to jedyna marka w segmencie premium oferująca aż pięć modeli SUV-ów, dostosowanych do potrzeb każdego użytkownika - w tym aż cztery z oszczędnym napędem hybrydowym. Najnowszym i najmniejszym w tej gamie jest ...
    Skoda Citigo - samochód do miasta
    Do miejskiego malucha z Czech należy około 17 proc. rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 961 egzemplarzy. To najmniejszy samochód czeskiej marki, produkowany od 2011 roku w Bratysławie, razem z VW up! ...

29 Maj 2013, 20:17

Ok Panowie skupiam się na Honda CR-V lub Toyota Rav4, spokojnie poszukam egzemplarza z polskiego salonu najlepiej od pierwszego właściciela:)
pozdrawiam.
michalbaja
Nowicjusz

29 Maj 2013, 21:14

michalbaja napisał(a):spokojnie poszukam egzemplarza z polskiego salonu najlepiej od pierwszego właściciela:)

No i od księdza, z książką serwisową i pieczatkami, bezwypadkową.... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Maj 2013, 07:37

Musisz dozbierać bo w tym budżecie nie kupisz takiego auta. Przynajmniej w dobrym stanie.
CR-V II to pasowało by wyłożyć 25tys żeby mieć czym pojeździć.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004