Witam,
Od razu mówię, że zdaję sobie sprawę, że takich wątków są krocie, jednak w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje wymagania, które trochę odbiegają od normy.
No więc poszukuję dla siebie auta. Będzie ono wykorzystywane do dojazdów na uczelnię-wybieram się na studia w tym roku, mam ponad 30km w jedną stronę. W związku z tym, że będą to studia dzienne, auto będzie w dużej części na utrzymaniu rodziców, więc z bólem serca muszę skreślić auta klasy Mercedesa w124 czy Alfę 156. Czego od auta wymagam:
-silnik dobrze współpracujący z instalacją gazową
-niska awaryjność(nawet kosztem wysokich cen części, awaryjność priorytetowa)
-przedni napęd
-od 90 do 130 koni mechanicznych(dobra dynamika, ale nie przyprawiająca matki o zawał serca
![Wink ;)]()
)
-i tutaj najważniejsze-wygoda kierowcy. Wybór auta byłby dla mnie banałem, ale niestety-mam 195cm i nie mieszczę się do VW Polo, a z trudem przychodzi mi wbicie się w fotel, nie mówiąc o haczeniu nogami o kierownicę, Golfa III-jazdy takim autem na codzień sobie nie wyobrażam. Doskonale zdaję sobie sprawę, jakie auta odpowiadają powyższym wymaganiom, bardzo dużo czytałem opinii o różnych samochodach, ale muszę brać pod uwagę, że mało miejsca w środku auto po prostu dyskwalifikuje.
I kwota: myślę, że będzie to przedział 6-8tyś.
Moje dotychczasowe typy to ekonomiczny Civic VI lub Daewoo Leganza. Myślałem też nad Mazdą 626, Primerą P11, VW Bora i Accordem, jednak większość z tych aut, które wymieniłem, mogą być niedostępne za kwotę, jaką będę miał do wydania, nie mówiąc o jakichś naprawach na start czy opłatach, które na pewno się pojawią. Czy ktoś ma jakieś lepsze propozycje i argumenty przemawiające za nimi? Czy któreś z aut, które podałem, powinienem wykreślić?