Jakie auto dla 3-os. rodzinki na 4 lata do 7000zł

01 Cze 2009, 14:50

do ceny zakupu dolicz sobie ok. 1500-2000 (rejestracja, ubezpieczenie, wymiana rozrządu oraz filtrów płynów, plus ewentualnie opony czy jeszcze jakieś detale)

W okolicach 7 tysięcy do jazdy niedzielnej po mieście to odradzałbym diesel. Auta beda bardziej sfatygowane, z wielkim przebiegiem, do tego będą droższe niz porównywalny rocznik w benzynie i może być droższe w utrzymaniu. Choć teraz relacja benzyny do ropy jest dość spora, więc diesle znowu górą.
Niemniej auto 12 letnie łatwiej trafić zadbane w benzynie niż dieslu.
Jeśli chodzi o gaz to można się połasić aczkolwiek ubedzie bagażnika (nie dużo gdy się wrzuci koło-dojazdówkę (w ogóle gdy się dojazdówkę wrzuci na tylne siedzenie). Niemniej auto w gazie potrzebuje specjalnej troski, a instalacja od poprzednika to zawsze pewne ryzyko.

Jeśli jest małe dziecko to zdecydowanie odradzam oszczędzania na drzwiach. Trzydrzwiowe będzie tańsze parę złoty, ale po kilku miesiącach będziesz sobie pluł w brodę po kolejnej gimnastyce w zapinaniu fotelika.

Biorąc powyższe pod uwagę celowałbym w następujące samochody:
Opel Astra i Daewoo Lanos. Oba auta podobne i oba lubią gaz. Buda w Hatchbacku daje sporo miejsca w bagażniku. Ja mam astrę i mi wchodziły dwa wózki mimo, że mam pełnowymiarową zapasówkę.

Jeśli benzyna to fiat Brava też jest dobrą opcją. Nie wiem czy nie najobszerniejszy z tych pozycji. Nie wiem jak zachowuje się w gazie.
Do tej trójki dorzuciłbym Renault Megane. Podobna buda, a ostatnio sporo tego z Francji zwieziono i łatwiej trafić dobre auto, bo poniemieckie Ople są już mocno przebrane.

Wszystkie 4 auta równo gniją więc blachami nie ma co się przejmować.
Wszystkie cztery z boku wyglądają podobnie, dlatego nalezty patrzyć na stan auta i jego wyposażenie (np wsp. kierownicy to dla mnie podstawa. Bajerki jak elektryczne szyby, poduchy itp na co dzień sa mało ważne, ale wsp kierownicy bardzo przydatne zwłaszcza w miejskiej dżungli.)
Joter
Aktywny

01 Cze 2009, 15:03

i tu sie z toba nie zgodze pognitego Lanosa jeszcze nie widzialem naprawde choc nieraz widze je na miescie,zreszta u mnie jest Lanos moji rodzice maja,rocznik 98 i jezdza nim od stycznia 2003r i ani kropki rdzy na blachach niemasz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2009, 18:25

Po dłuższym zastanowienie najbardziej mi w głowie utkwiły te cztery autka:

- Astra
- Brava
- Megane
- Lanos

Kolejność nie przypadkowa, w trakiej będę szukał.

Dodatkowo zastanawiają mnie koszty eksplaatacji tych autek, tzn. awaryjność koszty naprawy (jak już wspomniałem wcześniej nic a nic się na autach nie znam a mieszkam w Warszawie więc tutaj ździerają na byle czym) oraz zurzycie paliwa.

Dziękuje wszystkim za odzew, bardzo mi pomogliście.

Teraz pytanie do właścicieli tych czterem modeli o sprawy dwa zdania wcześniej.

Oraz jeszcze jedno pytanko Hatchback czy sedan. (mam 6 tygodniowego syna i głównie z myślą o nim chce kupić autko).
lordmike81
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

01 Cze 2009, 18:32

Nie wie czy się nie mylę ale dla młodych kierowców najkorzystniej wypada składka w Allianz.Oni tam chyba nie stosują jakichś zwyżek dla młodych w OC.
Astra za 7k,na pewno powinna byc w niezłym stanie.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

01 Cze 2009, 18:34

ja bym bral Lanosa,moji rodzice maja od stycznia 2003r i naprawde nic powaznego sie nie dzialo i nie dzieje,rdzy zero,nadwozie raczej hatchback wprawdzie mniejszy bagaznik niz sedan ale wiekszy otwor zaladunkowy cos okolo 280l,spalanie zalezy od wersji silnika u mnie jest 1.6 16V 106KM bez gazu i srednie spalanie w miescie wynosi 8-8.5l/100km,awaryjnosc co tu duzo mowic praktycznie zero,czesto Lanosy jezdza we firmach i kreca po 300tys bez najmniejszych problemow dopiero po 300tys zaczynaja sie sypac,a co do czesci to duzo czesci do Lanosa pasuje od Astry bo Lanek jest chyba zbudowany na podzespolach Opla ale pewny nie jestem,jeszcze zostaje pytanie jaki silnik benzyna czy gaz?? Jesli gaz to tylko 1.5 8V=dobra wspolpraca silnika z instalacja a jesli bez gazu to tak jak u mnie silniczek 1.6 16V i jazda :wink: pozdrawiam
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 17:20

Hatchback jest poręczniejszy i wcale nie mniejszy.
Części porównywalnych cenach, może jedynie Renault odstaje, ale nie wiem na pewno.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Centenario - trzy końcówki wydechu
    Centenario to niezwykle rzadkie auto - powstało jedynie w liczbie 40 egzemplarzy, w tym 20 w wersji coupé i tyle samo w odmianie roadster. A powód do stworzenia takiego samochodu był nie byle jaki - włoska marka ...
    Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...

02 Cze 2009, 17:31

Godne polecenia i jeszcze w kieszeni zostanie, mozna pewnie by było jeszcze z 500 stargować...
[link do oferty na Allegro wygasł]
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

02 Cze 2009, 17:47

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] cena do negocjacji wiec za 5500zl powinien isc,auto z polskiego salonu i serwisowane,przebieg jedyne 143tys i wyposazenie bogate jak na te lata albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i prawie zostaje na montaz LPG jeszcze,mysle ze obydwa sa godne obejrzenia a ten drugi prawie ma silnik 1.5 ktory lubi gaz
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 19:09

To tak jak sienka której link podałem w poście powyżej :)
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

02 Cze 2009, 19:23

no ja wiem :razz:
Barol
Awatar użytkownika