Kombi/van - 16000 zł ?

09 Wrz 2008, 23:56

A więc pytałem się już o suva w takiej granicy cenowej ale jak się później okazało to zakup nieopłacalny. Teraz sam się zastanawiam czy aby na pewno opłaca mi się wymieniać auto ;) Ale od początku:
Jeżdżę Oplem Omegą B kombi 2.0 z 1994r. Sprawuje się wyśmienicie, jest mało awaryjny, zainwestowałem swego czasu w niego min zawieszenie. Jest oczywiście w gazie, na pełnym baku gazu przejeżdżę średnio 300km(miasto, poza miastem). Jedyne mankamenty to pojawiająca się rdza i siła autka, ehh czasami potrzeba nie lada spokoju by wyprzedzić np jadącą L-kę...
A teraz czego szukam:
Dużego autka, kombi bądź vana (regularnie wożę sprzęt kolumny, reflektory itp), musi mieć klimatyzację, dobrze by było w gazie. Wolałbym aby było to nowsze autko ale niech będzie maksymalna granica to 1998, nie starszy. Nie za drogi w eksploatacji. Oczywiście używany, jeśli zajdzie taka potrzeba mogę sprowadzać. Auto ma służyć nie tylko do pracy, ale również i na wycieczki, zakupki itp :)

I teraz zwracam się do was o poradę w sprawie samochodu i czy w ogóle jest sens zmiany obecnego auta na inne, bądź czy w ogóle takie auto istnieje ^^
Rozglądałem się w czymś takim: Scenic, Focus, Alhambra, Galaxy, Marea, Sintra, Voyager - Może coś z tego bądź coś innego?
Ostatnio edytowany przez L3X-T3R 10 Wrz 2008, 00:31, edytowano w sumie 3 razy
L3X-T3R
Początkujący

10 Wrz 2008, 00:08

Gaz to sobie odpuść, sam widzisz jak jest, to nie jest normalne, żebyś miał problem z "L". Passata jakiegoś poszukaj w TDI kombi, może ciut starszego nawet.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

10 Wrz 2008, 00:22

Ale wiesz już tam pal licho te wyprzedzanie, gdy benzyna dwa razy droższa od gazu a sporo jeżdżę. No źle sprecyzowałem się bo nie jest tak zawsze, raz się ślimaczy raz pędzi. Taka już jego natura, z drugiej strony nie jest ze mnie jakiś rajdowiec, wolniej ale spokojniej :)
L3X-T3R
Początkujący

10 Wrz 2008, 00:27

TDI wyjdzie Cię podobnie w kosztach, a nie ma tak, że raz wolniej, raz szybciej...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 00:30

Okej. A coś z vanów ? Chciałbym jak najwięcej propozycji, wiem że takie wybrzydzanie nie ma sensu ale Passaty za bardzo mi się nie podobają, w końcu chcę w tym długo jeździć a one mi do gustu w ogóle nie przypadają.
L3X-T3R
Początkujący

10 Wrz 2008, 00:58

Marea JTD. Z vanów - alhambra/sharan w TDI.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2008, 15:11

A jakieś opinie o Fordzie Galaxy bądź Chryslerze Voyager ?
Pytam bo po prostu chcę zebrać jak najwięcej informacji, za i przeciw o każdym modelu.
Dlatego tu taka mała prośba, jeśli moglibyście po podawaniu odpowiedzi chociaż tak z lekka uzasadnić wybór, byłbym bardzo wdzięczny :)
L3X-T3R
Początkujący

10 Wrz 2008, 20:37

Ford Galaxy to praktycznie to samo co Seat Alhambra i VW Sharan - współny projekt tych marek. Ja bym zaufał VW. Chrysler będzie większy, ale jest mało bezpieczny i dużo pali.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Maj 2009, 23:30

Zauroczyłem się w Mitsubishi Space Wagon III. Nie jest zbyt drogi, za granicą w niemczech można je dostać nawet za 17 000. Interesują mnie tylko z napędem 4x4, silnikiem 150km, ale mało informacji jest o nim w Polsce. Jakby ktoś miał doświadczenia z tym autem niech da znać.
L3X-T3R
Początkujący

26 Maj 2009, 15:56

Mitsubishi cię pobije po portfelu jak ci co padnie (zwłaszcza zawiecha)

Szukaj Galaxy/Sharana/Alhambrę. To auta z jednej matrycy tylko grill i znaczek inny.
Silniki te same tylko Ford dorzucił swojego 2,3 w benzynie i ten najlepiej zagazować. Ale 2,3 to wyższe opłaty i jak bedziesz sprowadzał to akcyza 17%, anie 2% Spora różnica.

Niemniej G/Sh/A juz całkiem znośne mozna kupić do 3k euro.

Spadki mocy sa dzięki gównianemu paliwu na starych instalacjach. W sekwencji spadki mocy nie są zauważalne chyba, ze jakiś kowal ci do dupy ustawi mieszankę.
Galaxy to auto pojemne a przy swoich gabarytach zadziwiająco mało pali. Większy kombiak będzie miał podobny apetyt, a miejsca nieporównywalnie mniej.
Jednak przed zakupem zalecam sprawdzenie tylnich siedzeń. Niemiło mogą rozczarować zwłaszcza jak ktos z tyłu będzie dłuższe dystanse pokonywał. Dla dzieci idealne. Obecnie koszty utrzymania auta b+g i diesel są zbliżone.

Chrysler mniej popuarny, bo bardziej ryzykowny

Całkiem fajne autko to Toyota Picnic, ale nie wiem czy w tych pieniądzach coś godnego znajdziesz.

Z innej beczki może poszukaj Peugeota Partnera. Przyzwoity diesel, spora paka i auto nie za wielkie. Tyle, że trzeba uważać, bo tu sporo firmówek i może być już autoszrot.
Joter
Aktywny

26 Maj 2009, 22:23

Tzn po mojemu to w jakimkolwiek średniej klasy aucie gdy padnie zawieszenie to trzeba liczyć się z dużymi kosztami. Np w mojej omedze zapłaciłem 1600zł, to też nie mało. Sharany, alhambry, galaxy odpadają, jeździłem, znam dobrze ich aktualnych kierowców i niestety nikt z nich nie zachwala tych aut w tym i ja. Peugeot również odpada. Najgorsze jest to, że opinie o tym Space Wagonie na forach i portalach są tylko pozytywne :) Potrzebowałbym opinii kogoś kto jeździ tym autem bądź jeździł.
L3X-T3R
Początkujący

27 Maj 2009, 15:29

L3X-T3R napisał(a):Tzn po mojemu to w jakimkolwiek średniej klasy aucie gdy padnie zawieszenie to trzeba liczyć się z dużymi kosztami.

Tyle, że w Fordzie bedzie to 2-3k, a w Mitsubishi 5-6k.

Konkretne informacje znajdziesz na mitsumaniaki.
Joter
Aktywny

02 Cze 2009, 18:07

Za 16 000 zł polecam jedno z tych aut:
VW Passat 1.9 tdi albo 1.8T.
Skoda Octavia 1.9tdi albo 1.6.

Passat 1.9tdi z 1999r:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Skoda Octavia 1.9tdi z 2000r:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Skoda - przemyślane rozwiązania!
adam-karol