Jakie auto dla dwumetrowca? Do 30 tysięcy?

30 Sty 2011, 19:18

Szukam auta dobrego dla osoby wysokiej (nieco ponad 2m).
Jeździć będę głównie do pracy, od czasu do czasu w dłuższą trasę, nawet zagraniczną- rocznie nie powinno to byc więcej niż 25tyś km przebiegu. Liczy się dla mnie komfort kierowcy i pasażera, z tyłu raczej rzadko będzie ktokolwiek jeździł).

Tu pojawia się pytanie- diesel czy benzyna+LPG? No i jaki model?

Chciałbym coś powyżej 100KM, przebieg najlepiej do 70-80 tyś, roczniki 2007 i nowsze. Przyglądam się:

- Ford Focus (Mk3)
- Ford Mondeo (na Mk4 chyba nie ma szans w tym budżecie?)
- Peugeot 407
- Opel Vectra
- Honda Accord (też ciężko przy tym budżecie).

Co wybrać z powyższych? Może inne propozycje?
Jakie silniki dla powyższych aut są najlepsze (ekonomia ważniejsza niż osiągi)?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
Klim3kk
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

30 Sty 2011, 19:51

W Focusie będzie Ci zbyt ciasno. Do Mondeo MK4 musisz dozbierać z 10tys, do Accorda tak samo. Vectra to max rocznik 2006 za tą kwotę. Pozostaje 407, ale niestety nie wypada on najlepiej w rankingach awaryjności TUV. Może pomyśl nad Sceniciem, albo Focusem, ale C-MAXem. Tam powinno wystarczyć Ci miejsca.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

30 Sty 2011, 20:56

Jak masz ponad 2m to zejdź z rocznika i pomyśl na jakąś BMW E39 z końcówki produkcji , albo E38 w tym powinno być wygodnie ewentualnie jeszcze Skoda Superb jest w śrdoku bardzo duża .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

30 Sty 2011, 21:11

Biorąc pod uwagę zaproponowane przez Ciebie kryteria(rocznik,przebieg, cena) to jedynie z Focusem masz szanse się zmieścić. No chyba, że rozważasz auto powypadkowe?
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

30 Sty 2011, 22:13

Ja bym radził bmw e39 z końca produkcji tak jak kolega wyżej napisał, najlepiej wersja 530D i powienieś być zadowolony. Pozdrawiam :smile:
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police

31 Sty 2011, 01:02

k_s napisał(a):Biorąc pod uwagę zaproponowane przez Ciebie kryteria(rocznik,przebieg, cena) to jedynie z Focusem masz szanse się zmieścić. No chyba, że rozważasz auto powypadkowe?

Aut powypadkowych raczej nie. Już wolałbym zejść z rocznikiem do 2006 i wziąć np. Vectrę. Ew. dozbierać jeszcze trochę kasy i zwiększyć budżet.

[ Dodano: 31 Styczeń 2011, 00:12 ]
M5 napisał(a):Ja bym radził bmw e39 z końca produkcji tak jak kolega wyżej napisał, najlepiej wersja 530D i powienieś być zadowolony. Pozdrawiam :smile:

Takiego chyba ciężko będzie znaleźć z przebiegiem do 100.000 km. No i te 3 litrowe silniki też nie wyglądają zachęcająco.
Klim3kk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...

31 Sty 2011, 09:59

Klim3kk napisał(a):Takiego chyba ciężko będzie znaleźć z przebiegiem do 100.000 km. No i te 3 litrowe silniki też nie wyglądają zachęcająco.

z takim budżetem ciężko bedzie znalezc mały przebieg dla mnie np te wspomniane 100tyś to jest "nowe"auto a jak jesteś duży to silnik też powinieneś mieć duży :razz: może e46 znam kolesia podobnych rozmiarów i siedzi sobie normlanie :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Sty 2011, 11:03

Focus ma bardzo dużo miejsca w środku,o wiele więcej niż Leon czy inne samochody z tego segmentu. Wydaje mi się,że to dobra opcja,chociaż nie wykluczam także Passata. Wiadomo ze w każdym samochodzie będziesz musiał odsunąć fotel do maksimum.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków

31 Sty 2011, 11:04

Marcin Gortat jest wyższy od Ciebie i jeździ

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tylko musiałbyś dołożyć trochę siana, no i 800km Ci chyba nie potrzebne :wink:

A w Twoim budżecie to auto wyższej klasy jak chcesz mieć wygodę i się mieścić dobrze, czyli BMW E39, MB Eclasse, Audi A6. Tyle, że będziesz musiał zejść z rocznika.
Ostatnio edytowany przez jiGsaw, 01 Lut 2011, 00:59, edytowano w sumie 1 raz
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sty 2011, 13:35

W Focusie powinienes bez problemu się zmieścić. Ja jestem tylko trochę niższy i mieszczę się bez problemu. Najlepiej usiądź i zobacz.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

01 Lut 2011, 00:43

Dzisiaj siedziałem w Mondeo Mk3 i przy najbardziej odsuniętym fotelu było mało miejsca na kolana. W Vectrze wygodniej jednak i ku niej sie najbardziej skłaniam.
Klim3kk
Nowicjusz

01 Lut 2011, 00:55

A8 przebieg znajdziesz taki jak chcesz rocznik nie za bardzo.
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

01 Lut 2011, 10:52

Jeśli chcesz mieć dość świeży i niedrogi samochód w którym za dwumetrowcem spokojnie usiądzie druga osoba to najlepszym wyborem będzie Superb.
Ma z tyłu więcej miejsca niż 5er, A6 czy E-klasa.
Jeśli chcesz się załapać w kryteria cenowo/wiekowe to pozostaje tylko Focus, reszty nie dostaniesz za te pieniądze w tym wieku.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Lut 2011, 21:02

Jasiek90 napisał(a):Jeśli chcesz mieć dość świeży i niedrogi samochód w którym za dwumetrowcem spokojnie usiądzie druga osoba to najlepszym wyborem będzie Superb.
Ma z tyłu więcej miejsca niż 5er, A6 czy E-klasa

Ale kolega napisał, że z tyłu rzadko będzie ktoś podróżował ;)

Jeśli o mnie chodzi to polecam Vectrę.
Jeśli chciałbyś diesla, to szukaj 1.9cdti 120/150 koni. Słabszy jest 8-zaworowy, mocniejszy 16-to. Konstrukcja silnika fiatowska.
Szukaj aut po liftingu wewnętrznym (sterowanie na kierownicy w postaci rolek, nie guziczków).

W przypadku benzyny wielkiego wyboru nie ma.. Możesz wziąć 1.8 122 konie (w mieście 11 litrów Pb) i ewentualnie założyć do niego gaz. Może uda się w tej cenie znaleźć wersję 3.2 v6 ale wtedy gaz już chyba koniecznie :) Za to w benzynie może się udać znaleźć egzemplarz po liftingu (przednie światła w kształcie łezek), ale będzie słabo wyposażone.

Robiłem vectrą trasy po 600km i oprócz bólu prawej nogi nie odczułem zmęczenia. Dołożyłem tempomat i teraz ten problem powinien ustąpić ;)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

02 Lut 2011, 21:38

JA polecam vw Passata lub audi a6 z rocznika pod 2002 :mrgreen:
jest duza miejsca sam mam ponad 190 :razz:
Bmw 7 tez jest fajna czy audi a8 :oops:
janow4
Początkujący

Miejscowość: mława