Samochodzik sportowo - "turystyczny" :)

06 Kwi 2011, 00:14

hej!

szukam samochodu, z zacięciem sportowym, sam nie posiadam żadnych typów poza mitsubishi carismą 1.8 gdi. Szukam autka do 2000ccm, powyżej 100km :) żeby miał DO 1300-1400kg, ponieważ mieszkam w holandii i od wagi zależy ile się za niego płaci :) samochodzik powinien być z 2000 roku wzwyż. ważne jest także żeby nie palił więcej niż 10 litrów. Nadwozie, coupe, sedan, również hatchback. Cena, do 20tysięcy zł, maksymalnie 25 tyś. Będę się chciał czegoś więcej dowiedzieć to dopisze :)

Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedzi.

-napęd na tył, ale nie koniecznie :)
-bmw - jak już to nowsze, golfy odpadają
Bitson
Nowicjusz

Miejscowość: Rydułtowy

06 Kwi 2011, 11:25

Ciężkie kryteria... zwłaszcza, że ma być "sportowo - turystyczny", ale "spalać do 10 litrów" ;) Postaram się pomóc i skupić tylko na autach typu coupe.

Nissan 200SX S14A na pewno spełnia kilka z nich - ponad 100 koni (ok. 200 z możliwością łatwego podkręcenia), do 2 litrów (2,0 turbo), waga (S14 waży ok. 1250), RWD, cena. Nie spełnia już jednak rocznika i spalania ;) Roczniki w tej cenie to pewnie 97-98, spalanie 10-15 litrów przy normalnej jeździe.

Ford Cougar również spełni kilka z podanych kryteriów - 2,0 R4 generuje 132 konie, waży ok. 1300kg, spalanie powinno się zmieścić, można spokojnie szukać 2002 roku. Co nie pasuje? Nie jest to auto szybkie niestety, do tego FWD, nie grzeszy bezawaryjnością.

Toyota Celica z motorem 1.8 VVTi spełni właściwie wszystkie z nich. Moc 143 koni ładnie napędza (TS ma już 192), spalanie spokojnie się zmieści w 10 (producent podaje o ile pamiętam 7-8 średnio), waga ok. 1100kg, roczniki 2001 dla przykładu, zmieści się w wymaganej cenie. FWD delikatnie nie mieści się w podanych kryteriach.

Do tego można dodać jeszcze: Accord Coupe. Z "hot-hatch" zastanowiłbym się nad: Focus ST (2001-2002), Civic TYPE-R EP3 (może się uda znaleźć tańszy, np. 2001), Astra OPC. Z mocnym jednak naciskiem na ST.

Co bym wybrał? Sercem jestem za 200SX S14A (kupiłbym), ale rozum mówi Focus ST, a potem Celica.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

06 Kwi 2011, 14:14

Dzięki za piękną odpowiedź :).

Auto niekoniecznie powinno mieć napęd RWD.

Do fordów niestety nie mam przekonania, więc wg mnie focus i cougar odpada. Również bym wybrał nissana, ale co do utrzymania (drożejące paliwo) to by było dość ciężko :). Osobiście z podanych wyżej samochodów postawił bym celice na pierwszym miejscu, civica na 2gim, (osobiście jeździłem civicem ale niestety nie TYPE-R), na trzecim dalej trzymam Carisme :).

Są jakieś propozycje takowych samochodów w sedanie?
Bitson
Nowicjusz

06 Kwi 2011, 21:10

Ja powiem szczerze, że do Forda przekonała mnie Fiesta (2002 rok), która prowadzi się naprawdę świetnie. Byłem tym bardzo zaskoczony. Zakładając, że Focus prowadzi się o niebo lepiej - Focus ST powinien być genialnym rozwiązaniem ;) Natomiast jeśli chodzi o coupe - 406 Coupe jest ciekawy i o Prelude zapomniałem. Nie wiem jednak jak z awaryjnością tego pierwszego modelu, o drugi bym się nie martwił.

Sedany? Osobiście szukałbym Mazdaspeed Protege, jednak jest to auto bardzo rzadkie (limitowana produkcja). 2,0 turbo i kawał legendy (dział sportu Mazdy) daje sporo radości. Zwykła wersja 131 konna (np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ) też jest ciekawą opcją. A z przyziemnych rzeczy? Honda Accord Type R, Skoda Octavia RS, Mondeo ST220 (ale to V6 akurat).

A o Fabii RS nie myślałeś? Mocny motor TDI, ciekawy pakiet aero - dobra opcja ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Kwi 2011, 23:28

kiedyś sie zastanawiałem nad 406, nie mając jeszcze odłożonych pieniędzy i dość dużo czytałem o tym autku, w sumie wyszło na to, że jest dość awaryjne... Co do limitowanych wersji to sie nie będę wypowiadał zbyt dużo bo sie nie bardzo na tym znam, ale jeśli było wypuszczone pare tysięcy takich samochodów, to jak jest z częściami? pewnie lepiej sprzedać jak sie coś zepsuje ;) Diesle odpadają, bo strasznie dużo biorą opłat za ekologie itd itp ... jak na razie to toyota celica wciąż na pierwszym :) dziwne że takie auto z takim silnikiem ma dość niskie spalanie ;)
Bitson
Nowicjusz

06 Kwi 2011, 23:32

Bo to zmienne fazy ma ;)

A! Bym zapomniał - jeszcze auto dwuosobowe, najlepszy roadster na rynku w tej cenie - Mazda MX-5 NB :mrgreen: To auto spełnia wszystkie kryteria, poza jednym ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...

06 Kwi 2011, 23:54

noo... tego tu akurat dużo jeździ :) oglądałem mazde 323f projektowaną przez ... porsche? całkiem ładne autko, ale czy sie opłaca :)

przy szukaniu celicy na allegro, znalazłem Scion tC, chyba odpowiednik celicy? Lepszy, gorszy od toyoty? :) 2.4pojemność 160km spalanie podobne :)
Bitson
Nowicjusz

07 Kwi 2011, 19:49

Prelude
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

08 Kwi 2011, 16:24

Moze jakas toyota celica? Naprawde sportowy wózek i fajnie wygląda.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ford
Honda Prelude (super jest ;D)
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bmw 320
bmw 318
mercedes (200km prawie)
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.

09 Kwi 2011, 08:35

wczoraj oglądałem celice, ale jej niestety nie wziąłem, bo miała poniszczone siedzenia pasażera i kierowcy, więc nie wiadomo co i kto z nimi robił, bo przebieg miał w miare dobry, ok 150tyś. Teraz widze doszła betka 318/320 :) jeszcze się rozglądam za type R i carismą.

jeśli kupie, to sie pochwale :mrgreen: jak na razie dzięki za odpowiedzi :cool:
Bitson
Nowicjusz

09 Kwi 2011, 12:18

[ Dodano: 9 Kwiecień 2011, 12:19 ]
Do Bitson:
Do 23000 spokojnie znajdziesz Celica ze skórą w środku. Zobacz sobie na otomoto.pl
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.

11 Kwi 2011, 13:25

A może Ford Focus? Ja mam zamiar kupić teraz Nowego Focusa. Zaczaiłem się na Wielki Tydzień w Auto Plaza, mają zrobić totalną wyprzedaż tego, co im stoi na placu. Mają być ponoć mega rabaty i promocje serwisowe. Z Holandii pewnie Ci się nie opłaca z tej okazji przyjeżdżać ale może inni się skuszą. Jak ktoś rozgląda się za autkiem i bierze pod uwagę Forda to naprawdę warto tam podjechać…
Autko! Autko! Autko!
mariano99
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

11 Kwi 2011, 19:50

samochodu nie będę sprowadzał z polski, powód? ... nie opłaca się, sam transport jest drogi, poza tym jest duży podatek nałożony na samochody sprowadzane do holandii, a chcąc tu mieszkać dłużej niż 3 miesiące to trzeba mieć holenderskie blachy... a szkoda :)

co do autka, oglądałem, przejechałem sie celicą i powiem szczerze że autko świetne, tylko hm... po przejechaniu się stwierdziłem że go biore, lecz sprzedawca stwierdził że ma jeszcze jednego zainteresowanego który był przede mną... więc stwierdziłem że poczekam... w drodze do domu zauważyłem honde civic VII Type-R tańszą o 500euro. Skontaktowałem się z właścicielem itd... przejechałem się i szczerze musze powiedzieć że honda lepsza od celicy :) teraz mam dylemat, honda czy toyota, co mnie z czasem powinno w którym samochodzie zaskoczyć? ... dałby ktoś rade znaleźć parametry techniczne obu samochodów? szczególnie zwracając uwagę na celica 1.8 vvti w celicy i Type R w hondzie (2.0 200km), ewentualnie 1.6(110km), 1.7(120km), 1.7(125km), w hondzie. Brak internetu sprawia że nie mam zbytnio czasu szukać samochodu po necie i sprawdzania parametrów technicznych, więc zdaje się na pomoc forumowiczów :) ... co do parametrów to najbardziej chodzi mi o masę całkowitą pojazdu.

Dzięki, Pozdrawiam! :grin:
Bitson
Nowicjusz

05 Maj 2011, 17:34

Jakaś fajną Hondę sobie znajdź. Podejrzewam, że w na Zachodzie można znaleźć jakieś fajne, zadbane perełki, np. CRXa albo Civica. Stare japońce dają naprawdę niezłą frajdę z jazdy
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze