Jakie auto dla początkującego do 10 tys.

08 Wrz 2019, 13:16

Barol napisał(a):Ja na początek kupiłbym coś tańszego żeby póżniej nie było tak bardzo szkoda w razie wypadku czy zarysowania..
Tutaj bardzo ładny Golf.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... CqVvo.html?
Polski salon i 15lat w jednych rękach.

Barol nie wysilaj się bo autor szuka takich z końca produkcji za 12 tys w kombi :)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

08 Wrz 2019, 13:31

Raziel11 napisał(a):Akurat to w aucie jest najmniejszy problem, elementy zawieszenia wymieniasz i zapominasz na lata. Skup sie na silniku, elektronice

Ktoś kto się nie zna coś sobie powiedział a R11 chwycił no bo skoro 70l oleju na dolewki to nic to jak zawias w golfie4 może być coś ;-)

Tak R11 dla Twojej wiedzy to zwykły golf4 ma zwykłe zawieszenie i nawet o dziwo nie jest psujakowate.
Co do wspomnianego przez Ciebie wielowahacza to jednak nie jest tak prosto jak sobie wyobrażasz jeżeli byłby w tym golfie to według cen poza ASO jego naprawa mogłaby się zbliżyć do połowy wartości a w Twoim warsztacie do jego wartości... no ale wiem co tam dla Ciebie... :-)

I dalej już nie pisz o tym, poczekaj do poniedziałku zadzwoń do swojej ASO i dowiedz się o ceny tylko koniecznie razem z robocizną :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

08 Wrz 2019, 13:33

szybki napisał(a):Itak np.sprawdzasz program toyota pewne auto

Fajna stronka, ale póki co przy moich kryteriach tam jest min. 18k.

szybki napisał(a):do tego wertuj zwykłe ogłoszenia a na 100% coś znajdziesz.

Problem w tym, że ja mogę nie rozpoznać pewnych rzeczy, bo jestem laikiem np. różnic w odcieniach kolorów elementów nadwozia, albo różnic w szerokościach szczelin.
Ostatnio edytowany przez luke88, 08 Wrz 2019, 14:40, edytowano w sumie 1 raz
luke88
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 13:37

luke88 napisał(a):Problem w tym, że ja mogę nie rozpoznać pewnych rzeczy, bo jestem laikiem np. różnic w odcieniach kolorów elementów nadwozia, albo różnic w szerokościach szczelin

Odcienie, szczeliny spokojnie możesz olać bo nie ma to znaczenia ... chyba że trafi się pierwszy wł.od nowości przez 15lat który powie nic nie malowałem a błotnik będzie w innym odcieniu... tylko tyle.
szybki
Moderator - Tuning

08 Wrz 2019, 13:39

szybki napisał(a):Tak R11 dla Twojej wiedzy to zwykły golf4 ma zwykłe zawieszenie i nawet o dziwo nie jest psujakowate

Znowu prowokujesz, gdzie ja do cholery napisalem ze golf 4 ma wielowahacz?

szybki napisał(a):Co do wspomnianego przez Ciebie wielowahacza to jednak nie jest tak prosto jak sobie wyobrażasz jeżeli byłby w tym golfie to według cen poza ASO jego naprawa mogłaby się zbliżyć do połowy wartości a w Twoim warsztacie do jego wartości... no ale wiem co tam dla Ciebie..

jeszcze raz Ci tlumacze, odnioslem sie do ogolu aby autor nie skreslal aut na podstawie rodzaju zawieszenia, bo choc kosztowne to proste jak budowa cepa i wymiana elementow zamyka temat na lata, latwiej naprawic zawieszenie niz silnik, dlatego polecilem autorowi aby skupil sie na szukaniu auta z bezperoblemowym silnikiem i elektronika
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

08 Wrz 2019, 13:48

Pionek napisał(a):Barol nie wysilaj się bo autor szuka takich z końca produkcji za 12 tys w kombi

A gdzie tak napisałem? Pisałem, że bez powodu akurat takie kryterium sobie ustawiłem. Jeśli ktoś znajdzie coś trochę starszego, ale spełniającego moje kryteria to czemu nie? Kolega Barol zaproponował auto, które spełnia moje wymagania, czego nie można powiedzieć o Twojej propozycji.

Człowieku nie wnosisz nic sensownego do tego wątku (20% jak nie więcej to Twój spam), więc się nie udzielaj proszę.
Ostatnio edytowany przez luke88, 08 Wrz 2019, 14:39, edytowano w sumie 1 raz
luke88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...

08 Wrz 2019, 13:49

Raziel11 napisał(a):jeszcze raz Ci tlumacze, odnioslem sie do ogolu aby autor nie skreslal aut na podstawie rodzaju zawieszenia, bo choc kosztowne to proste jak budowa cepa i wymiana elementow zamyka temat na lata, latwiej naprawic zawieszenie niz silnik, dlatego polecilem autorowi aby skupil sie na szukaniu auta z bezperoblemowym silnikiem i elektronika

Powtórzę Ci nie pisz o czymś na czym się nie znasz ... bo kwestia dotyczyła golfa 4 wklejonego przez Barola za 6,9k.

Więc zobacz ile kosztuje komplet wahaczy lemforder do np: passka b5 .
I nie pisz mi o innych firmach albo że będziesz non stop prowadził śledztwa co Ci puka albo stuka przy tylu elementach zawiasu w 18letnim aucie.

P.s.
R11 sorki myślałem że piszesz o tym golfie z linka.
Reszta bez zmian nie jest prosto i tanio :D
szybki
Moderator - Tuning

08 Wrz 2019, 14:29

szybki napisał(a):Odcienie, szczeliny spokojnie możesz olać bo nie ma to znaczenia ...

Właśnie chyba bym się trochę bał siadać do auta bitego (a już na pewno konkretnie bitego).

szybki napisał(a):Reszta bez zmian nie jest prosto i tanio

No ja się nie znam, ale "proste jak budowa cepa" i "kosztowne" mi się trochę gryzie :unsure: .
luke88
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 14:43

luke88 napisał(a):Właśnie chyba bym się trochę bał siadać do auta bitego (a już na pewno konkretnie bitego).

Temat rzeka... dlatego zaproponowałem Ci zakup przez aso. A co do szczelin muszę Cię zmarteić bo po poważnym dzwonie wjedzie połowa auta i szczeliny będą ok. Do tego pójdzie chemia więc mikrony z odcieniami też będą ok. Janusz przyjdzie, dostanie zdjęcia story i kupi a ten co będzie miał zwykłe auto np.ze źle wyreg.zawiasami albo odbojnikami maski będzie się bujał bo Janusz lubi być pukany w 4ery litery.
luke88 napisał(a):No ja się nie znam, ale "proste jak budowa cepa" i "kosztowne" mi się trochę gryzie

Mowa była o wielowahaczu którego nie ma w golfie a np.jest w starym passku który do drogich rynkowo nie należy.
szybki
Moderator - Tuning

08 Wrz 2019, 14:47

a czy kolor i nierówne szparki muszą oznaczać odrazu ulepu 3:1?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Wrz 2019, 15:06

szybki napisał(a):Temat rzeka... dlatego zaproponowałem Ci zakup przez aso.

Czyli polecasz raczej szukać używek w salonach?

szybki napisał(a):A co do szczelin muszę Cię zmarteić bo po poważnym dzwonie wjedzie połowa auta i szczeliny będą ok. Do tego pójdzie chemia więc mikrony z odcieniami też będą ok. Janusz przyjdzie, dostanie zdjęcia story i kupi a ten co będzie miał zwykłe auto np.ze źle wyreg.zawiasami albo odbojnikami maski będzie się bujał bo Janusz lubi być pukany w 4ery litery.

Kao napisał(a):a czy kolor i nierówne szparki muszą oznaczać odrazu ulepu 3:1?

Właśnie dlatego proszę Was o pomoc, bo widziałem, że niektóre linki w innych wątkach były od razu odrzucane po zdjęciach :-).
luke88
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 16:24

luke88 napisał(a):Czyli polecasz raczej szukać używek w salonach?

Raczej tak bo się nie znasz.
Patrzyłem do aso tojek to gdzieś była corollka e12 kombi i 3 x yaris w tym verso w chorej cenie.
luke88 napisał(a):widziałem, że niektóre linki w innych wątkach były od razu odrzucane po zdjęciach .

Bywa tak że po zdjęciach coś się dopatrzysz chociaż nie jest to wiedza wiążąca.
szybki
Moderator - Tuning

08 Wrz 2019, 16:29

Jakoś nie widzę tu Punciaka, a to przecież bardzo dobry wybór na pierwsze auto.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

08 Wrz 2019, 16:39

yeti65 napisał(a):Jakoś nie widzę tu Punciaka, a to przecież bardzo dobry wybór na pierwsze auto.

Nie wiem, czy sensowne GP 1.4 16v w tym budżecie dostanę. Punto II fl to z kolei ryzyko rdzy. Nie wiem jak zawieszenie i elektryka.
luke88
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 16:52

No własnie można by popatrzeć na Grande Punto,coś z początku produkcji może się trafi.

Polski salon,1właściciel,mały przebieg,świeży przegląd tylko pytanie co ma na wyposażeniu i jaki silnik (choć ta wersja ma 1.4 77km).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012