Jakie auto do 10 tys kupić

27 Lip 2015, 21:15

Witajcie, właśnie planuję kupić swoje pierwsze auto. Najlepiej do 10 tys złotych z niskim kosztem utrzymania i które mało pali. Będzie to auto sprowadzone z Niemiec lub Holandii. Zastanawiałam się nad VW Golfem albo Seatem Leonem. Możecie mi polecić, który lepszy albo może jakiś inny? A i koniecznie benzyna, 5 drzwiowy, z ABS, wspomaganiem kierownicy, poduszkami powietrznymi i klimatyzacją.
pulkowskas
Obserwowany

Auto: nie mam

28 Lip 2015, 09:25

pulkowskas napisał(a):Możecie mi polecić, który lepszy albo może jakiś inny?

To bliźniacze konstrukcje (ten sam koncern samochodowy) - Golf ma wygodniejsze zawieszenie, Leon to jego bardziej "sportowa" odmiana (twardsze zawieszenie, bardziej bezpośredni układ kierowniczy) z nieco bardziej spartańskim wnętrzem - musiałabyś sama wypróbować, które auto bardziej Ci odpowiada. Jak benzyna to minimum 1.8 (mniejsze są zwyczajnie za słabe), problemem jest to, że w tych autach wszystkie benzyny dużo palą. Pozostałe koszty utrzymania na bardzo niskim poziomie.
Obawiam się, że trudno będzie zmieścić się w 10 tys. zł przy takich wymaganiach, jeśli chcesz ściągać auto z Niemiec lub Holandii. Może Ford Focus mk1 1.6 16v 100KM albo Opel Astra G 1.6 8v? Zazwyczaj można je dostać dużo taniej niż Golfa czy Leona.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z dzieckiem na wakacje - podróż w samochodzie
    Wyjazd na rodzinne wakacje często oznacza pokonanie setek kilometrów samochodem, aby dotrzeć do celu. Przejechanie kilku godzin w aucie bywa trudne i męczące, zarówno dla kierowcy jak i pasażerów, w szczególności ...