Jakie auto do 15 tys. Frontera czy coś innego?

14 Kwi 2011, 16:25

Witam.

Mam problem. Jako że na terenówkach nie znam się za bardzo, więc postanowiłem założyć temat.
Potrzebuję dużego auta terenowego, diesel. Auto będzie w sezonie używane do transportu owoców z plantacji malin do skupu (200 m polnej drogi o nachyleniu ~20%, w miarę dobra, ale osobówki, vany są za niskie na przejazd drogą), dowozu ludzi na plantacje, itd. Dodatkowo do jazdy na drogach, niedaleko do pracy, czas od czasu na dłuższą trasę, ale raczej sporadycznie.
Założyłem że samochód powinien być 5 drzwiowy, z dużą ilością miejsca w środku, mieć w miarę tanie części zamienne jak na terenówki, diesel.

No i musi w środku w miarę jako tako wyglądać, to już wymogi dziewczyny ;)

Dużo czytałem, szukałem, przeglądałem inne tematy i jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje mi się frontera b, 5 drzwiowa, diesel.

Doradźcie czy to dobry wybór, czy może jednak poszukać czegoś innego.
Pora kupić autko, za niedługo będzie bardzo potrzebne. Do tej pory do wszystkiego służyła vectra a, ale po sezonie rozp..przyłem w niej całe zawieszenie z przodu i z tyłu, nie licząc kosmicznego spalania po załadowaniu do niej 500-600kg.
Dzimbo
Nowicjusz

Miejscowość: kańczuga

14 Kwi 2011, 16:46

frota w dieslu to tak średnio, jeśli chcesz opla spójrz na Montereya, ciut większy ( są wersje 7mio osobowe) cena podobna silnik 3,1 isuzu w zasadzie niezajebliwy (w zasadzie do 96 to isuzu trooper, nawet w tej samej fabryce składane :wink: ) więcej "na haku" w razie czego, dostępność częsci nie najgorsza, wszystko w zasadzie dostępne w IC i JC od ręki lub w 2-3 dni :wink:
na seryjny zawias wchodzą kółka 265/75R16 a to już przyzwoita guma, ewentualnie cieńsza jak ktoś szerokiej ni lubi 235/85R15 ;) 32 cale w tym aucie to bardzo przyjemny rozmiar ;)
zobacz że każdu Monter ma też pełny ocynk budy ;) jeśli nie bity to nie znajdziesz rdzy na nim, większość nawet starych prezentuje się bardzo ładnie :wink:

a no i spalanie w granicach 10 litrów ON to minimum w każdej ternówce :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Kwi 2011, 17:03

Hmm, diesel w fronterze awaryjny, słaby czy dużo pali, że raczej benzyna?
W sumie mogła by być benzyna + gaz, ale mam bardzo niemiłe doświadczenia z gazem i trochę boję się powtórki.
Dzimbo
Nowicjusz

14 Kwi 2011, 17:08

porównując do isuzowskiego 3,1 to mocno awaryjny spalanie podobne moc o 10 kucy niższa, tak na prawde w frotce siedzi silnik z plaskacza, nie przystosowany do tego typu obciążeń,
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Kwi 2011, 22:33

Jeśli weźmiesz benzynę z gazem to musisz się liczyć z tym, że zbiornik gazu zajmie Ci trochę miejsca zmniejszając przestrzeń bagażową i uniemożliwiając zamontowanie trzeciego rzędu siedzeń.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

15 Kwi 2011, 08:51

Nissan Patrol Y60 RD28T LWB ma 5/7 miejsc i nawet cos co nazywa się bagażnikiem :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

System otwierania samochodu aplikacją na telefon
    Toyota, największy producent samochodów na świecie, jest zainteresowana inwestowaniem w nowe formy korzystania z samochodów, takie jak car-sharing. Z myślą o usprawnieniu takich usług opracowała nowy system ...

15 Kwi 2011, 09:26

jak narzeka na spalanie Vectry to myślisz że co będzie przy parchu :mrgreen:
12 to minimim z minimum :mrgreen: na luzie z górki z wiatrem w plecy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Kwi 2011, 10:20

Ale przeczytaj całe zdanie. Wiem że trochę palą. Maksymalnie załadowaną vectrą, z butlą 45l robiłem 200 km..., nie licząc tego że po sezonie auto nadawało się na złom, koszty naprawy przekroczył jej wartość.
Więc jednak jest różnica między 400 km które robiłem pustym autem.
Niech pali swoje, ale będę miał za to o wiele większą ładowność, zaoszczędzę kilometrów i przede wszystkim czasu.
To co vectrą zabierałem na 3 razy, dużym autem wezmę na raz.
O to mi głównie chodzi.

Co sądzicie o Isuzu Trooper.
Dzimbo
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 10:30

jeśli ten po 92 roku to jest to samo co Opel Monterey ;)
jeśli starszy to to samo ze spodu co Frota A tylko inny silnik i buda ;)
ogólnie pożądne dżapońskie auto :wink:
jeśli kupujesz nowszy to nie silnik 3.0 w dieslu, drogi w naprawie, a jako pionier pompowtryskiwaczy niezbyt trwały ;)
lepiej 3,1 TD albo benzyny 3,2 lub 3,5 obydwie V6 :twisted:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Kwi 2011, 13:59

Mam jeszcze jedno pytanie.

A Nissan Terrrano II? :)
Dzimbo
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 14:21

Jak chcesz coś tym autem wozić to lepiej żeby było stabilne, a Terrano II jest wąski i wysoki, ale poza tym to dobre auto :wink:

Pomyśl też może o jakimś pick-up'ie 4x4 ?
Z podwójną kabiną to 5 osób wejdzie, fakt że z tyłu w większości modeli nie ma zbyt komfortowych warunków do podróży, ale po błotnistych drogach też przejedziesz, a i paka spora. Np Mitsubishi L200.
A jak nie jest potrzebne coś mocno terenowego to może być VW T4 syncro w wersji doka :mrgreen:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

15 Kwi 2011, 14:53

VW odpada, auto musi mieć trochę prześwitu pod sobą, pickupy raczej też nie.
Dzimbo
Nowicjusz

15 Kwi 2011, 15:19

Prześwit zależy też od kół/opon i liftu.
Monterey powinien Ci przypasować, dość sporo miejsca w środku :wink:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

15 Kwi 2011, 16:33

Dzimbo napisał(a):A Nissan Terrrano II?

Da radę :wink: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

15 Kwi 2011, 18:40

Witam, mój pierwszy post więc powiem co wiem:) Mam Terrano I z 92r 3.0 V6 i jeżeli miałbym jeszcze raz kupić auto terenowe ( pewnie dla większości Terrano to nie terenówka)
było by to auto Japońskie, głównie ze względów konstrukcyjnych. Swoją drogą z żalem muszę sprzedać .
5891michal
Nowicjusz

Miejscowość: Czechowice-Dziedzice