ZX Auto Grandtiger co o nim sądzicie

17 Kwi 2011, 13:25

Witam

Natknęłam się w necie na artykuł o ZX Auto Grandtiger czyli autku z chin i chyba produkowanym w Polsce. Pytanie co o nim sądzicie? Jaką to auto może mieć trwałość? Czy warto go kupić na firmę i czy będzie miało lepsze blachy niż Kia która rozsypuje się po 8 latach?

Pozdrawiam
aleksandra1986
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Kwi 2011, 13:37

A czy właśnie przypadkiem ZX Auto Grandtiger=Kia....
aleksandra1986, ja tego pewny nie jestem,ja sobie tylko tak gdybam.Prawdę mowiąc to ten wynalazek tez pierwszy raz w zyciu widzę i raczej wiedzę o nim mam zerową... :sad: Moja opinia o takich wynalazkach wynika z tego ze spotykam montowane w"normalnych"samochodach części Made in China oraz racji wieku.... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Kwi 2011, 13:40

Migi60 napisał(a):A czy właśnie przypadkiem ZX Auto Grandtiger=Kia

to znaczy to jakiś model Kia? Chyba nie...
aleksandra1986
Początkujący

17 Kwi 2011, 14:22

aleksandra1986 napisał(a):to znaczy to jakiś model Kia?

aleksandra1986, -nie,nie to miałem na myśli.Chodziło mi o jakośc wykonania...Czy przypadkiem ZX Auto nie będzie "blizniaczką" Kia... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2011, 22:08

Bliźniaczką raczej nie, prędzej kopią Forda Ranger i Mazdy BT 50
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

17 Kwi 2011, 22:17

Jogi4x4 napisał(a):Bliźniaczką raczej nie,

Jogi4x4, -nie w dosłownym sensie...Chodzi mi cały czas o jakośc uzytych materiałów do produkcji tego"wynalazku".... :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

17 Kwi 2011, 22:20

jakość jes ta sam co w fordzie i maździe bo klepane to jest w 1 fabryce :mrgreen:
dostaje tylko inne znaczki na kiere maske i klape w zależności na jaki rynek auto idzie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Kwi 2011, 12:52

pocieszny napisał(a):jakość jes ta sam co w fordzie i maździe bo klepane to jest w 1 fabryce :mrgreen:
dostaje tylko inne znaczki na kiere maske i klape w zależności na jaki rynek auto idzie :mrgreen:

czyli to jakość mazdy i forda to zx auto?
aleksandra1986
Początkujący

18 Kwi 2011, 13:28

aleksandra1986 napisał(a):
pocieszny napisał(a):jakość jes ta sam co w fordzie i maździe bo klepane to jest w 1 fabryce :mrgreen:

czyli to jakość mazdy i forda to zx auto?

Pocieszny post wcześniej odpowiedział na to pytanie :wink:

Często się tak zdarza że kilka producentów samochodów się ze sobą dogaduje i produkują to samo auto i sprzedają pod różnymi nazwami. Np Fiat Ducato/Peugot Boxer/Citroen Jumper to te same maszyny tylko różnią się nazwą. Jak i również Ford Galaxy/VW Sharan/ Seat Alahambra.
Tak samo jak firmowe napoje produkowane są na tych samych taśmach co napoje dla biedronki. Wytwarzane w jednej fabryce dla różnych odbiorców.
Identycznie jest w przypadku tych pick-upów.
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Kwi 2011, 14:52

Stiopa napisał(a):Często się tak zdarza że kilka producentów samochodów się ze sobą dogaduje i produkują to samo auto i sprzedają pod różnymi nazwami. Np Fiat Ducato/Peugot Boxer/Citroen Jumper to te same maszyny tylko różnią się nazwą. Jak i również Ford Galaxy/VW Sharan/ Seat Alahambra

z doświadczenia / "duży" Fiat z Francji :smile: / potwierdzam identyczność i zamienność części z wyjątkiem lamp,atrapy, tylnej klapy i znaczka airbagu kierowcy
tu w Europie taka wymiana doświadczeń dobrze służy, :cool:
jak z azjatyckimi układami nie wiem bliżej , Galloperek miał być Mitsu ale nie do końca to wyszło, bywa że słyszą że dzwoni , ale nie wiedzą w którym kosciele :shock:
ale róznie bywa ; :!:
dwa lata temu przyszła pora żeby 10 letnie franc wahacze wymienić -kupiłem kpl
uwaga: niemieckie SWAG -po 12 mcach i 6 tys.km na OBt gość mówi że luz na gałce -mało z auta nie wypadłem :mrgreen: - poszukałem paragon, ale w hurtowni mnie zbyto bo nie miałem montażu w Aso :twisted:
nadchodzi pora żeby to niemieckie Honeckera scheise :!: wypi...ć bo gumy Conti..zaczeło brać :mrgreen: szybciej niż pire włoskie
może małe rączki też robią pod niemieckie metki :mrgreen:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Kwi 2011, 15:02

przykłąd japoni
Isuzu Trooper
Opel Monterey
GMC Bighorn
Isuzu Jackardoo
Isuzu Bighorn
Vaugzhal Montery
Vaugzhal Trooper

to wszystko ten sam samochód produkowany na różne rynki przez koncern Isuzu
tak samo hest z Mazdą która klepie rangera od lat :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Kwi 2011, 16:34

sympatyk napisał(a): z doświadczenia / "duży" Fiat z Francji :smile: / potwierdzam identyczność i zamienność części z wyjątkiem lamp,atrapy, tylnej klapy i znaczka airbagu kierowcy

No jakieś tam drobiazgi mogą być inne i wzajemnie nie pasować jak właśnie np, reflektory.
Tak np jest w przypadku VW LT (czy tereaz już Crafter jak kto woli) i Mercedes Sprinter.

A wracając do tematu widziałem kiedyś crash testy samochodów chińskiej marki i nie wyglądało to ciekawie :grin: ale jeśli to na licencji mazdy to może się będzie trzymać kupy :mrgreen:
Stiopa
Aktywny

18 Kwi 2011, 16:51

ale ten Grandtiger jako któraś tam :mrgreen: kopia :!: Mazdy czy Forda
chyba nie płynie z Japonii tylko z wielkiego kraju, a będzie też składana u nas w Lublinie
ma miec dość dobry motorek z CR, nie wiem jak z napedami
tylko boje się, że przy bliskim kontakcie z autem , wielu z nas pomału ale by sie rozeszła.
Dużo bedzie zależeć od ceny, gwarancji i dostępności części
Przywoziłem nówkę TATę indica z Jaworzna - wykonanie jak Uno z lat 90-tych
tak autem da się jezdzić, ale jak spojrzałem pod fotele,pod deskę ,czy do bagaznika to od razu paru szpejom poprawiałem mocowanie / niektóre sie dało/
w salonie obok stało Safari też kurde skrojone i poszczepiane jak Tarpan, i strasznie wąski, auto niby do terenu, a przy tylnym moście w dół sterczą mocowania amorów czy drążków - czyżby do orania...?
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 18 Kwi 2011, 21:38, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

18 Kwi 2011, 17:03

sympatyk napisał(a):... wykonanie jak Uno z lat 90-tych
w salonie obok stało Safari też kurde skrojone i poszczepiane jak Tarpan,
tak mozna jechać , ale jak spojrzałem pod fotele, pod deskę czy do bagażnika, to od razu paru szpejom poprawiałem mocowanie

Co kraj to obyczaj :mrgreen:
Stiopa
Aktywny