Jakie auto do 20k

09 Sie 2017, 12:21

Witam.
Jestem zmuszony do zakupu drugiego samochodu. W tej chwili mam punto II 1.9d.
Nowy byłby z przeznaczeniem dla żony. Zaieść, przywieść dzieciaki do szkoły i raz w tygodniu albo i nie do miasta na zakupy. Więc pewnie tylko benzynka. Chciałbym w miarę rodzinne autko dla dwóch dorosłych i dwoje dzieciaków w fotelikach. Nasze Punko jest troszkę za małe :(
Zastanawiałem się na focusem II, Astra H czy brawo II. Pomimo faktu, że wszystkie wymienione są o klasę wyżej niż Punto mam wrażenie, że dalej mogą być troszkę za małe. Czy możece coś polecić co będzie mało awaryjne i dość tanie w ekspoloatacji? Budżet 20k
Dzięki za pomoc
delusdb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 03 1989
Auto: Fiat Punto II
Silnik: 1.9d
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2017, 20:39

Będą o dobre pół metra dłuższe od punto i sporo szersze. IMO wsiądź do każdego i sprawdź czy wystarczy Ci miejsca.

Focus ok, Astra ok, Bravo ok.
Popatrz na s40/v50 (technicznie focus), civica vii, c4, 307

Myślałeś o czymś pokroju scenica, c-max'a czy frv?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sie 2017, 20:52

Mi najbardziej chodzi o to żeby samochód był mało awaryjny a jak coś się zepsuje to niech nie kosztuje majątku. O tych 3 czytałem same dobre opinie. Scenic raczej nie cieszy się dobrą opinią a Hondy są drogie...
delusdb
Nowicjusz

09 Sie 2017, 21:16

Akurat większość opinii, które przeczytasz w necie możesz wstawić między bajki. Pisze janusz, że passat jest królem a reszta to szrot. Przecież nawet tutaj niektórzy fanboje polecają silniki fsi, twierdząc, że dolewanie oleju i czyszczenie nagaru to sprawa do zaakceptowania przy posiadaniu cudu techniki pokroju golfa v.
Same dobre? O skrzyniach w bravo nic nie było? Cim i klima w astrze?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sie 2017, 21:26

Wiem, że nie ma idealnego samochodu. Przecież mam Punto :D Osobiscie nie mam przekonania do samochodów grupy VAG, zwłaszcza do Audi... Kiedyś miałem Passata B3 92r, 1.8 na LPG, samochód super. Do dziś dnia jeździ u znajomego :D
Bravo mi się podoba pod każdym względem. Kwestia tej wielkości, zwłaszcza miejsca z tyłu. A o skrzyniach czytałem. O Astrze też coś było. Coś muszę kupić :)
delusdb
Nowicjusz

11 Sie 2017, 17:27

A co powiecie o Fordzie C-MAX? Silnik 1.6 wystarczy?
delusdb
Nowicjusz