5-6 letnie auto hmm.. jak dla mnie już na starcie trochę głupi wymóg bo mówisz o hałasie przy 120+ km/h w Leonie z 2006 roku, a ja na to odpowiem argumentem, że w znajomego Toyocie Corolli z 2003 roku (hatchback) i przebiegiem prawie 300k nie słychać za wiele, więc to kwestia wykonania i jak kupisz sobie roczną Dacię to pewnie hałas będzie większy, niż u mnie w 12 letnim Pełgocie
Kolejna sprawa to przyśpieszenie.. jak kolega wyżej mówił, przesiadka z 1.6 na 1.4 to nie jest dobry pomysł bo pomimo, że Ibiza jest lżejsza to na własnych doświadczeniach wiem, że Bora w 1.6 w porównaniu do Ibizy 1.4 (co prawda starsze jednostki) to praktycznie żadna różnica z tym, że 1.6 troszkę lepiej radzi sobie przy większych prędkościach. Nie napisałeś też ile po tym mieście jeździsz bo na dobrą sprawę to możesz mieć do pracy 15 km, albo i 3, więc tutaj musiałbyś się sprecyzować i być może LPG byłoby dobrą opcją, albo jakiś diesel bo wspomniałeś też o wypadach w trasę. Ale tak na ślepo to jak kolega wyżej: Fiat Bravo właśnie z jednostką T-Jet, Toyota Auris np. 1.6 + LPG ? Ew. jeszcze coś całkiem z innej bajki, czyli Mondeo MK IV w dieslu (może akurat większe auto Ci przyjdzie do głowy
).