Jakie auto do 30-35tyś od 2010r na taxi ?

17 Lip 2016, 12:50

abuk190 napisał(a):A i co sądzicie na temat Pasata CC bo przyznam szczerze, że wizualnie to auto przemawia do mnie najbardziej no, ale koszta przekraczające budżet.

Pomijając kompletny brak sensownych silników w Passacie CC to jest to auto 4-osobowe (tylna kanapa jest 2-osobowa). Nie ma to sensu na taxi.

Moje propozycje to:
Citroen C5 2.0+LPG
Ford Mondeo MkIV 2.0+LPG
Honda Accord VII 2.0+LPG
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Lip 2016, 15:26

Bierz Accorda VII w kombi, te silniki potrafią być naprawdę oszczędne nawet w jeździe miejskiej (zasługa zmiennych faz rozrządu), bardzo dobrze znoszą gaz pod warunkiem regularnej (co 10 - 15 tys. km) regulacji luzu zaworowego (bardzo prosta czynność, dla wprawnej ręki 30 minut roboty, chociaż w VII jest cięższy dostęp, szczególnie mając wtryski LPG).
Kombi jest niesamowicie pojemne - zasługa bagażnika o bardzo prostokątnym kształcie.
Ceny części, hm, to zależy. Są tanie i są drogie zamienniki. Te tanie są tanie i wytrzymują kilka tysięcy kilometrów. Te drogie są drogie i wytrzymują 100 tys. km (przykładowo mowa o sworzniach). Stąd więc mit o częściach do Hondy - po prostu właściciele tych aut nie wpieprzają do nich byle czego. To samo z tarczami, klockami itd.
W tej kwocie masz polifta, znajomy ostatnio kupił z silnikiem 2.2 CDTi za 32 tys. zł, ale zdecydowanie bardziej polecam benzynę pod taksę, z LPG oczywiście.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

20 Lip 2016, 16:30

Dziękuję za wszystkie rady.

Na ten moment mocno zastanawiam się nad :

Opel Astra 1.4 t

Ford Mondeo Mk4 2.0 ?

Mazda 6 ( ?)

I tu moje pytanie czy mondeo to 2.0 silnik to jedyna opcja do gazu dobra?

i ewentualnie w mazdzie jaki silnik do zalozenia gazu by sie nadawal?

I czy moze jednak warto na taxi szukac czegos w dieslu? jakos jestem do nich uprzedzony, ale moze nie slusznie.

Pozdrawiam
abuk190
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota yaris verso
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Lip 2016, 17:02

Dobry do gazu silnik w Mondeo to 2.5T.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosna i więcej jednośladów na drogach
    Wiosenna pogoda sprzyja poruszaniu się po mieście jednośladem. Wyższe temperatury i słoneczna aura sprawiły, że na drogach można spotkać coraz więcej rowerzystów i motocyklistów. Dla kierowców czterech ...