Jakie auto do 40-45k ?

23 Lut 2019, 17:15

Witajcie!
Przyznam, że zazwyczaj pisałem takie tematy, gdy szukałem telefonu, ale może dlatego źle trafiałem z autami, że nie szukałem porad ekspertów :)

W każdym razie, moja Zafira B jest w stanie agonalnym, bo każda podróż nią dostarcza teraz nowych wrażeń... Także szukam następcy.

Moje wymagania to:
- budżet max 40 tys. z hakiem 5 tys. jeśli będzie warto dopłacić
- przebieg do 80-100 tys. km
- rocznik od 2015
- paliwo - wszystko, tylko nie diesel
- typ samochodu w zasadzie obojętny
- skrzynia - preferuję automat, ale może być manual
- spalanie w granicach 7/100, ale im mniej tym lepiej

I mam kilka pomysłów, ale tak różnorodnych, że nie wiem czy w ogóle nie błądzę...
- Mazda 3 (2015) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Citroen C3 (2018) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Citroën C4 Cactus (2015) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Peugeot 2008 (2016) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Peugeot 308 (2015) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Seat Toledo IV (2016) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Ford Focus (2016) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki!
JVoo
Nowicjusz

23 Lut 2019, 20:12

Błądzisz i to bardzo.
Pewnej Mazdy 3 BM z 2.0 155/165 koni i symbolicznym przebiegiem nie dostaniesz w granicach 40k ... tym bardziej z 2015, a linkujesz do egzemplarza bez zaznaczonej opcji bezwypadkowy, do tego z Kanady a maska z prawej strony nad lampą odstaje tak, że palec by tam można wsadzić.
Już nie pisząc o wyborze auta, gdzie z jednej strony jest C3 z 1.2 68 koni a z drugiej Mazda 3 2.0 155 koni.
Polecam nie skupiać się tak bardzo na roczniku, bo jak to będzie np. 2013 a auto pewnie, to posłuży dłużej i pewniej niż z 2016 a po wypadku.
A jak przebiegu będzie 110000km to już nie kupisz?
Wiadomo - fajnie mieć jak najnowsze z fajnym przebiegiem, ale budżet jest już swego rodzaju limitem i w ramach tego budżetu szukaj jak najlepszej opcji, a nie dodatkowo wyznaczaj sobie limity, bo wtedy wpadasz na powypadki, z przekręconymi licznikami, tylko po to, by spełnić te wytyczne.
tomekdk

23 Lut 2019, 20:21

Dzięki za odpowiedź :)
Zdaję sobie sprawę, że podlinkowałem różne skrajności, ale w tej Maździe chociażby nie wychwyciłbym tego co Ty :) ok skreślona!

Poza tym słuszna uwaga co do kryteriów. Zachowam tutaj elastyczność.

Szczerze mówiąc, najbardziej z całej tej ekipy skłaniam się ku Francuzom z Peugeotem 308 1.2 puretech na czele. Z drugiej strony, zaskoczył mnie 2008 z CNG w tej cenie. A z trzeciej strony są cytrynki, które wyglądają całkiem całkiem, też są ekonomiczne, ale nie wiem jak poradzą sobie w długim dystansie.
JVoo
Nowicjusz

25 Lut 2019, 12:55

Witajcie,
dostałem ofertę na zakup samochodu: Peugeot 308 1.2 130KM kombi ACTIVE+

Rocznik 2015, przejechane prawie 100 tys. km, z polskiej dystrybucji.
VIN: VF3LRHNYHFS297664
Cena: 44 tys. zł

Wymieniana była szyba czołowa - sprzedawca twierdzi, że odprysk po kamieniu.

Zdjęcia dostępne tutaj: https://photos.app.goo.gl/2yRt1W4tiub5eW9A9

Czy możecie podpowiedzieć, czy cena jest uczciwa za ten sprzęt?
Ostatnio edytowany przez mike, 25 Lut 2019, 13:20, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
JVoo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...