Jakie auto do 50.000 max 5 letnie dla rodziny

02 Maj 2013, 19:59

Witam wszystkich na forum (pierwszy wpis;])

Proszę o poradę jak w temacie.
Aktualnie mam Audi a4 kombi 1.9 TDI 110KM. Auto jak dla mnie bardzo dobre, jednak ze względu na wiek auta chciałbym je zmienić. I tu bym prosił o radę.

W większości jeżdżę po mieście, czasem dłuższy wypad. Oczywiście im mniej będzie auto spalało, tym lepiej, ale niekoniecznie musi to być diesel (* w audi trochę mnie szarpnęła pompa paliwa, turbo i 2 mas) bo droższy w naprawie CHOCIAŻ chce kupić nie tak stare auto więc może nie powinienem od razu myśleć o naprawach:P .

Ważne żeby auto było dość duże (pojemne) bo w planie jest powiększenie rodziny

i budżet max 50.000zł chociaż jakby było mniej to lepiej

reasumując "standard" czyli tanie w użytku i naprawie ale dynamiczne do jazdy i pojemne;]

Myślałem o:
Mazda 3 -> ładna ale troszkę ciasna
Toyota Avensis -> tania i podobno mało awaryjna
Volvo v50-> dość dobra opcja ale niektóre modele wizualnie niebardzo do gustu przypadły
BMW 3x -> tak na styk by mi pieniędzy starczyło i nie wiem czy nie byłoby za drogie w eksploatacji i ewentualnych naprawach

prosiłbym o opinie i jakieś przykłady co by mogło być;]
Ostatnio edytowany przez dero, 02 Maj 2013, 21:06, edytowano w sumie 1 raz
dero
Nowicjusz

Auto: Audi A4
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

02 Maj 2013, 20:11

Jeśli szukasz pojemnego Volvo to lepiej popatrz na V70, V50 jest dobra dla rodziny 2+1, ewentualnie 2+2 małych dzieci. Polecam V70 za tę kasę znajdziesz dobre auto, oczywiście silnik D5 lub benzyna którą możesz zagazować.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Maj 2013, 21:10

dzięki za szybką odpowiedź

rodzina 2+1, co może ułatwi moje wyobrażenie na pojemność auta;]
dero
Nowicjusz

03 Maj 2013, 09:19

2+1 to spokojnie v50 wystarczy, chyba że jesteś koszykarzem :D
W Volvo polecam dwa silniki 2.0D (136KM) i 2.4D (180KM D5), pierwszy to silnik od PSA drugi to volvowski wynalazek. Jak dla mnie 2.0 w zupełności wystarcza.
Dwie stronki sprawdzonych sprzedawców
http://www.auto-scan.pl/oferta.php
http://www.axon-cars.pl/index.php
Szczególnie polecam drugiego i jego białą v50kę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 11:06

dzięki za odpowiedź, naprawdę Twoja propozycja jest godna zainteresowania, widać że lubisz volvo;];]

a co z innymi markami i autami? mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć. Temat uważam za dość dobry i na pewno nie tylko mi pomoże.... bmw? opel? (insignia)
dero
Nowicjusz

04 Maj 2013, 11:19

Ja gdy tak przyglądam się temu wszystkiemu co dzieje się z autami,z silnikami,dochodzę do wniosku,że tylko VOLVO godne uwagi(z tych lat).Silniki benzynowe konstruowane z Porsche są rzeczywiście solidne,Diesle też godne szacunku.Uważaj tylko, byś nie wpakował się na jakąś niemiecką żenującą minę w dieslu.Brałbym pod uwagę VOLVO.Wszystkie silniki prócz 2.3 T oraz 2.5 T(210 KM) godne uwagi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

04 Maj 2013, 11:39

Z volvo jak i zwiększością nowszych silników dielsa trzeba zwrócić uwagę na filr DPF, jak się dobrze użytkuje auto to nie powinno być z nim problemów. Zrobiłem w ciągu 10mcy 20tyś.km i nie miąłem żadnej nieprzyjemnej sytuacji. Trzeba wszystko robić na czas i używać dobrych smarowideł i filtrów a będzie dobrze. Radą na prawidłowe działanie DPF jest przegonienie samochodu po autostradzie bądź na małą trasę raz w miesiącu. Oczywiście jest również kwestia turbiny, trzeba pamiętać by ją schłodzić i nie zarzynać zaraz po uruchomieniu silnika. Zawieszenie i płyta to praktycznie ford focus ale nie należy się tym zrażać bo jest to jedne z najlepszych w klasie. Co do reszty to nie znalazłem nic w czym by volvo odstawało od konkurencji. Koszty też nie są już jakieś astronomiczne, myślę że są na poziomie marek nimieckich lub nawet delikatnie poniżej. Spalanie w 2.0D cykl mieszany 6-6,5; miasto 7; trasa 5-5,5 :D
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 11:40

To ja coś dopowiem, jak tak.
Mazda 3 jak sam zauważyłeś troche ciasna i bardziej to tego porównania pasowałaby Mazda 6. Jednak Mazda ma problem z dieslami, chodź w nowym modelu się to poprawiło to i tak nie ma ideału i godny polecenia jest tylko francuzki diesel 1,6 montowany w Mazdzie3 bądź któryś z benzyniaków. Czyli Mazda z benzyniakiem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z Toyotą podobnie, niewychodzą jej diesle i miała spore problemy z erozją cylindrów w ropniakach więc dla spokoju lepiej poszukać trwałego benzyniaka.

Nie wiem czy chodzi o BMW X3 czy serię 3. Jednak w obydwu lepiej unikać 2l diesla i albo szukać 3litrowego albo benzyniaka.

Insignia na początku miała problemy z jakością jednak teraz powinno być lepiej więc jak już o to szukać auta nie z początku produkcji. Dobre diesle od Fiata.

Propozycje:
[link do oferty na Allegro wygasł] - najlepiej szukać po lifcie...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ...jak ten

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - najlepiej prowadzący się van

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo niedoceniane auto

[link do oferty na Allegro wygasł] - jedne z najlepszych aut pod względem niezawodności i wszystkie silniki godne polecenia

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - podobnie jak toyota aby nie z dieslem i brak kombi jako mankamenty, bardzo dobra alternatywa dla BMW

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - najdłuższe kompaktowe kombi na rynku

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - porządny ładny i co ważne młody samochód w niskiej cenie

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tej propozycji nie mogło zabraknąć ze względu na ogromne wnętrze ale brak silników godnych polecenia w ofercie chyba, że kogoś zadowala 105KM w takim aucie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2013, 12:18

Szczerze Mazdy nie polecam, właśnie kolega szuka czegoś w kombi dla rodziny i poruszałem temat Mazdy, ładny samochód ale własnie diesle są awaryjne no i problem z korozją, części też nie są najtańsze. Lepiej wypadają inne marki. Mazdę odradzam.

A co powiesz na Forda Mondeo? W tym budżecie znajdziesz młode i niezajeżdzone w wersji Titanium.
Kupując swoje długo się zastanawiałem nad fordem i volvo, ten pierwszy zachęcał świeżością, przestronnością i wyglądem zewnętrznym ale wewnątrz te aluminiowe wstawki odpychają mnie, volvo natomiast urzekło praktycznością, prostotą i estetyką wnętrza, zezwątrz również wygląda lepiej niz dobrze.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 15:14

dziękuje bardzo za taki odzew;] :ok:

aut ogólnie jest za dużo:P jak kupowałem swoje pierwsze auto wybór był dużo łatwiejszy (ale i kasa inna)

dzięki za podesłanie linków;]

czyli generalnie pod uwagę można brać Volvo, Ford Mondeo... jak dla mnie jeszcze Accord w grę wchodził i fajnie że też się pokazał. Opla też lubię (moje pierwsze auto to był kadet;]). BMW jak mówicie że silniki ok 2l są awaryjnie to w ogóle skreślam (za mały budżet na coś większego). Citroen nie wiem jak teraz, ale mój kuzyn miał kiedyś i dużo problemów było;/

A co powiecie o Peugeot 3008 i 4007? Dzisiaj, w sumie przez wujka który ma 308, zwróciłem jeszcze na te auta uwagę i czytam dość dużo dobrych opinii, a cenowo się mieszczę. Ktoś może użytkuje na co dzień lub zna opinie?

edit: a HYUNDAI TUSCON?
dero
Nowicjusz

04 Maj 2013, 17:14

hm, Hyundai Tucson solidny samochód i nie słyszałem aby narzekali użytkownicy na niego i nawet z dieslami nie ma problemów poza tymi typowymi jak dwumasa wtryski czy torbina ale to norma. Trzeba się wystrzegać aut z DPF, bo może sporo kosztować. Za taką kwotę co masz, kupisz bardzo młody, zadbany egzemplarz i Ci jeszcze zostanie z 10tysięcy. Podobnie ma się sprawa z bliźniaczą Kia Sportage.
Z tej marki możesz się jeszcze przyjżeć Santa Fe gdzie nowy w salonie kosztował ponad 150 tysięcy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2013, 18:51

Ja bym brał Lexusa IS 220:D
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Maj 2013, 19:11

jeśli v50 to popatrz na coś takiego:
[link do mobile.de wygasł]

Oczywiście to są tylko propozycje wyposażenia, co do konkretnych ogłoszeń to trzeba szukać
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 19:14

Dany,jesteś pewien,że te silniki w Lexusach są dobre?! :no: TOYOTA sama przyznała ,że te silniki nie są udane,lepiej tych aut nie kupować,żrą olej,przepala się uszczelka pod głowicą.Tyczy to serii silników 1AD,oraz 2AD.Kto kupił auto z tymi silnikami,to-----> :x TOYOTA w ramach gwarancji wymieniała silniki na nowe,po gwarancji też,ale trzeba było spełnić jakieś tam warunki(nie starsze auto jak,i przebieg nie większy jak)Nim kupicie auto,dobrze pytajcie,byście nie wdepnęli w Szambo!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Maj 2013, 10:17

lexus.. fajne ale chce coś większego (teraz mam audi kombi, wiec najbliżej mi wielkością do volvo)

Santa Fe -> całkiem fajny samochód;]

a co z tymi Peugeot 3008 i 4007?ktoś jakieś opinie ma? bo jak patrzałem to 3008 dość młode i z niedużym przebiegiem da się kupić, i jeszcze coś w kieszeni zostanie, a też dość pojemne auto. tylko jak z użytkowaniem..?
dero
Nowicjusz