Jakie auto do 50.000 max 5 letnie dla rodziny

02 Maj 2013, 19:59

Witam wszystkich na forum (pierwszy wpis;])

Proszę o poradę jak w temacie.
Aktualnie mam Audi a4 kombi 1.9 TDI 110KM. Auto jak dla mnie bardzo dobre, jednak ze względu na wiek auta chciałbym je zmienić. I tu bym prosił o radę.

W większości jeżdżę po mieście, czasem dłuższy wypad. Oczywiście im mniej będzie auto spalało, tym lepiej, ale niekoniecznie musi to być diesel (* w audi trochę mnie szarpnęła pompa paliwa, turbo i 2 mas) bo droższy w naprawie CHOCIAŻ chce kupić nie tak stare auto więc może nie powinienem od razu myśleć o naprawach:P .

Ważne żeby auto było dość duże (pojemne) bo w planie jest powiększenie rodziny

i budżet max 50.000zł chociaż jakby było mniej to lepiej

reasumując "standard" czyli tanie w użytku i naprawie ale dynamiczne do jazdy i pojemne;]

Myślałem o:
Mazda 3 -> ładna ale troszkę ciasna
Toyota Avensis -> tania i podobno mało awaryjna
Volvo v50-> dość dobra opcja ale niektóre modele wizualnie niebardzo do gustu przypadły
BMW 3x -> tak na styk by mi pieniędzy starczyło i nie wiem czy nie byłoby za drogie w eksploatacji i ewentualnych naprawach

prosiłbym o opinie i jakieś przykłady co by mogło być;]
Ostatnio edytowany przez dero, 02 Maj 2013, 21:06, edytowano w sumie 1 raz
dero
Nowicjusz

Auto: Audi A4
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

02 Maj 2013, 20:11

Jeśli szukasz pojemnego Volvo to lepiej popatrz na V70, V50 jest dobra dla rodziny 2+1, ewentualnie 2+2 małych dzieci. Polecam V70 za tę kasę znajdziesz dobre auto, oczywiście silnik D5 lub benzyna którą możesz zagazować.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Maj 2013, 21:10

dzięki za szybką odpowiedź

rodzina 2+1, co może ułatwi moje wyobrażenie na pojemność auta;]
dero
Nowicjusz

03 Maj 2013, 09:19

2+1 to spokojnie v50 wystarczy, chyba że jesteś koszykarzem :D
W Volvo polecam dwa silniki 2.0D (136KM) i 2.4D (180KM D5), pierwszy to silnik od PSA drugi to volvowski wynalazek. Jak dla mnie 2.0 w zupełności wystarcza.
Dwie stronki sprawdzonych sprzedawców
http://www.auto-scan.pl/oferta.php
http://www.axon-cars.pl/index.php
Szczególnie polecam drugiego i jego białą v50kę.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 11:06

dzięki za odpowiedź, naprawdę Twoja propozycja jest godna zainteresowania, widać że lubisz volvo;];]

a co z innymi markami i autami? mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć. Temat uważam za dość dobry i na pewno nie tylko mi pomoże.... bmw? opel? (insignia)
dero
Nowicjusz

04 Maj 2013, 11:19

Ja gdy tak przyglądam się temu wszystkiemu co dzieje się z autami,z silnikami,dochodzę do wniosku,że tylko VOLVO godne uwagi(z tych lat).Silniki benzynowe konstruowane z Porsche są rzeczywiście solidne,Diesle też godne szacunku.Uważaj tylko, byś nie wpakował się na jakąś niemiecką żenującą minę w dieslu.Brałbym pod uwagę VOLVO.Wszystkie silniki prócz 2.3 T oraz 2.5 T(210 KM) godne uwagi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...

04 Maj 2013, 11:39

Z volvo jak i zwiększością nowszych silników dielsa trzeba zwrócić uwagę na filr DPF, jak się dobrze użytkuje auto to nie powinno być z nim problemów. Zrobiłem w ciągu 10mcy 20tyś.km i nie miąłem żadnej nieprzyjemnej sytuacji. Trzeba wszystko robić na czas i używać dobrych smarowideł i filtrów a będzie dobrze. Radą na prawidłowe działanie DPF jest przegonienie samochodu po autostradzie bądź na małą trasę raz w miesiącu. Oczywiście jest również kwestia turbiny, trzeba pamiętać by ją schłodzić i nie zarzynać zaraz po uruchomieniu silnika. Zawieszenie i płyta to praktycznie ford focus ale nie należy się tym zrażać bo jest to jedne z najlepszych w klasie. Co do reszty to nie znalazłem nic w czym by volvo odstawało od konkurencji. Koszty też nie są już jakieś astronomiczne, myślę że są na poziomie marek nimieckich lub nawet delikatnie poniżej. Spalanie w 2.0D cykl mieszany 6-6,5; miasto 7; trasa 5-5,5 :D
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 11:40

To ja coś dopowiem, jak tak.
Mazda 3 jak sam zauważyłeś troche ciasna i bardziej to tego porównania pasowałaby Mazda 6. Jednak Mazda ma problem z dieslami, chodź w nowym modelu się to poprawiło to i tak nie ma ideału i godny polecenia jest tylko francuzki diesel 1,6 montowany w Mazdzie3 bądź któryś z benzyniaków. Czyli Mazda z benzyniakiem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z Toyotą podobnie, niewychodzą jej diesle i miała spore problemy z erozją cylindrów w ropniakach więc dla spokoju lepiej poszukać trwałego benzyniaka.

Nie wiem czy chodzi o BMW X3 czy serię 3. Jednak w obydwu lepiej unikać 2l diesla i albo szukać 3litrowego albo benzyniaka.

Insignia na początku miała problemy z jakością jednak teraz powinno być lepiej więc jak już o to szukać auta nie z początku produkcji. Dobre diesle od Fiata.

Propozycje:
[link do oferty na Allegro wygasł] - najlepiej szukać po lifcie...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ...jak ten

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - najlepiej prowadzący się van

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo niedoceniane auto

[link do oferty na Allegro wygasł] - jedne z najlepszych aut pod względem niezawodności i wszystkie silniki godne polecenia

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - podobnie jak toyota aby nie z dieslem i brak kombi jako mankamenty, bardzo dobra alternatywa dla BMW

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - najdłuższe kompaktowe kombi na rynku

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - porządny ładny i co ważne młody samochód w niskiej cenie

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tej propozycji nie mogło zabraknąć ze względu na ogromne wnętrze ale brak silników godnych polecenia w ofercie chyba, że kogoś zadowala 105KM w takim aucie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2013, 12:18

Szczerze Mazdy nie polecam, właśnie kolega szuka czegoś w kombi dla rodziny i poruszałem temat Mazdy, ładny samochód ale własnie diesle są awaryjne no i problem z korozją, części też nie są najtańsze. Lepiej wypadają inne marki. Mazdę odradzam.

A co powiesz na Forda Mondeo? W tym budżecie znajdziesz młode i niezajeżdzone w wersji Titanium.
Kupując swoje długo się zastanawiałem nad fordem i volvo, ten pierwszy zachęcał świeżością, przestronnością i wyglądem zewnętrznym ale wewnątrz te aluminiowe wstawki odpychają mnie, volvo natomiast urzekło praktycznością, prostotą i estetyką wnętrza, zezwątrz również wygląda lepiej niz dobrze.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 15:14

dziękuje bardzo za taki odzew;] :ok:

aut ogólnie jest za dużo:P jak kupowałem swoje pierwsze auto wybór był dużo łatwiejszy (ale i kasa inna)

dzięki za podesłanie linków;]

czyli generalnie pod uwagę można brać Volvo, Ford Mondeo... jak dla mnie jeszcze Accord w grę wchodził i fajnie że też się pokazał. Opla też lubię (moje pierwsze auto to był kadet;]). BMW jak mówicie że silniki ok 2l są awaryjnie to w ogóle skreślam (za mały budżet na coś większego). Citroen nie wiem jak teraz, ale mój kuzyn miał kiedyś i dużo problemów było;/

A co powiecie o Peugeot 3008 i 4007? Dzisiaj, w sumie przez wujka który ma 308, zwróciłem jeszcze na te auta uwagę i czytam dość dużo dobrych opinii, a cenowo się mieszczę. Ktoś może użytkuje na co dzień lub zna opinie?

edit: a HYUNDAI TUSCON?
dero
Nowicjusz

04 Maj 2013, 17:14

hm, Hyundai Tucson solidny samochód i nie słyszałem aby narzekali użytkownicy na niego i nawet z dieslami nie ma problemów poza tymi typowymi jak dwumasa wtryski czy torbina ale to norma. Trzeba się wystrzegać aut z DPF, bo może sporo kosztować. Za taką kwotę co masz, kupisz bardzo młody, zadbany egzemplarz i Ci jeszcze zostanie z 10tysięcy. Podobnie ma się sprawa z bliźniaczą Kia Sportage.
Z tej marki możesz się jeszcze przyjżeć Santa Fe gdzie nowy w salonie kosztował ponad 150 tysięcy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Maj 2013, 18:51

Ja bym brał Lexusa IS 220:D
dany1994
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Maj 2013, 19:11

jeśli v50 to popatrz na coś takiego:
[link do mobile.de wygasł]

Oczywiście to są tylko propozycje wyposażenia, co do konkretnych ogłoszeń to trzeba szukać
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 19:14

Dany,jesteś pewien,że te silniki w Lexusach są dobre?! :no: TOYOTA sama przyznała ,że te silniki nie są udane,lepiej tych aut nie kupować,żrą olej,przepala się uszczelka pod głowicą.Tyczy to serii silników 1AD,oraz 2AD.Kto kupił auto z tymi silnikami,to-----> :x TOYOTA w ramach gwarancji wymieniała silniki na nowe,po gwarancji też,ale trzeba było spełnić jakieś tam warunki(nie starsze auto jak,i przebieg nie większy jak)Nim kupicie auto,dobrze pytajcie,byście nie wdepnęli w Szambo!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Maj 2013, 10:17

lexus.. fajne ale chce coś większego (teraz mam audi kombi, wiec najbliżej mi wielkością do volvo)

Santa Fe -> całkiem fajny samochód;]

a co z tymi Peugeot 3008 i 4007?ktoś jakieś opinie ma? bo jak patrzałem to 3008 dość młode i z niedużym przebiegiem da się kupić, i jeszcze coś w kieszeni zostanie, a też dość pojemne auto. tylko jak z użytkowaniem..?
dero
Nowicjusz