Za ok 35tyś, Alfa 159 lub...?

Alfa Romeo czy inny za ok 35 tyś?

AlfaRomeo 159
1
33%
Inne
2
67%
Razem głosów : 3

07 Maj 2013, 16:41

Jako "OBSERWOWANY" witam się grzecznie.
Dzień dobry :D

Zamierzam zmienić w najbliższym czasie (kwestia chyba tygodni) autko:
- ok 35 tyś.,
- benzyna,
- nie starszy niż 2008r.,
- wielkość - kompakt lub ciut większy, ale nie mniejszy,
- spalanie nie bardzo istotne,
- relatywnie nie za drogi w utrzymaniu (części, przeglądy itp oraz awaryjność),
- moc, najkrócej mówiąc, ok 10 sek. do 100km/h,
- 4/5 drzwiowy,
- oczywiście wyposażenie czym bogatsze, tym lepiej, ale po za klimatyzacją, nie mam szczególnych wymagań.

Moje typy:
- ALFA ROMEO 159
- MITSUBISHI LANCER
ewentualnie,
Mazda3 lub 6,
Accord Honda,
Qashqai Nissan ,
Saab 9-3,
Mondeo Ford,
S60 Volvo,
inny

Robię przebiegi ok 8tyś. rocznie, więc spalanie mnie nie boli,
obawiam się natomiast kosztów naprawy (części) i to jest dla mnie ważna sprawa.

Nr1 dla mnie w tej chwili to Alfa 159 i może nie zakładał bym tego tematu, gdyby nie obawa o ew koszty związane z utrzymaniem.
Moje pytanie:
czy Alfa 159 rzeczywiście nie psuje się tak bardzo jak wcześniejsze, np 156 oraz jak wyglądają koszty części na tle innych, np Mitsubishi Lancer.
Jeśli okaże się, że raczej mnie nie stać na utrzymanie Alfy :( to poproszę o ocenę co warto kupić, Lancera, Mazda...

Noo, towarzysze i towarzyszki, pomożecie?
bzyku
Nowicjusz

Auto: Almera N16
Silnik: 1.5 90KM

07 Maj 2013, 20:32

Alfę w tej cenie powinieneś dostać dość dobrą, a wtedy kłopoty z awaryjnością nie powinny cię dopaść.Volvo również powinieneś dostać dobry egzemplarz .To są moje typy,najwygodniejsze auta z tych które podałeś, i dają dużo frajdy z jazdy.Oczywiście alfa od 2008, a volvo minimum 2007.W każdym przypadku serwis i ścieżka oraz komputer , a póżniej tylko cieszyć się z jazdy .Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

08 Maj 2013, 00:29

Alfa 159 - jest już sporo poprawiona po 156... Ale jak to już gdzieś pisałem. Dalej to zawieszenie ma ciężkie życie na Naszych drogach. A może BMW E60 3.0d??? Bardzo polecam to autko. Szalet zalet :D. Tutaj będziesz miał największe możliwości - frajdy z jazdy :)...
Ale Volvo i frajda z jazdy???!!!
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

08 Maj 2013, 02:10

BMW jest fajne, też o niej myślałem poważnie, ale ze względu na ceny części niestety odpada, a i tylny napęd jeszcze chyba nie dla mnie. Właśnie mam nadzieję, że utrzymanie Alfy jest tańsze niż BMW, choć pewnie droższe niż np Lanceta...
bzyku
Nowicjusz

08 Maj 2013, 12:52

bzyku napisał(a):BMW jest fajne, też o niej myślałem poważnie, ale ze względu na ceny części niestety odpada, a i tylny napęd jeszcze chyba nie dla mnie. Właśnie mam nadzieję, że utrzymanie Alfy jest tańsze niż BMW, choć pewnie droższe niż np Lanceta...

Utrzymanie Alfy nawet poprawionej będzie droższe niż BMW. I pod względem spalania i pod względem awaryjności... Na tył napęd zawsze możesz włączyć sobie kontrolę trakcji. W ogóle żeby WYŁĄCZYĆ W E60 to chyba trzeba w kablach już dłubać, nie pamiętam.
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 17:19

Jeśli chodzi o Volvo to do 35tyś i minimium 2008 będzie ciężko znaleźć coś dobrze utrzymanego.
Nie wiem co kolega Vermin miał na myśli pisząc "Ale Volvo i frajda z jazdy???!!!" ????????
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi

09 Maj 2013, 18:41

Kaszkaj był by dobrą opcją.
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2009

10 Maj 2013, 00:21

Rom33 napisał(a):Jeśli chodzi o Volvo to do 35tyś i minimium 2008 będzie ciężko znaleźć coś dobrze utrzymanego.
Nie wiem co kolega Vermin miał na myśli pisząc "Ale Volvo i frajda z jazdy???!!!" ????????

Generalnie większość fwd, nie kiedy awd ale ten napęd na 4 to nie stare quattro, nie oszukujmy się... A te samochody są tak naszpikowane w systemy elektroniczne że niestety ograniczają możliwości zabawy do minimum. Chyba że zabawą jest szybkie przyspieszanie spod świateł na prostej drodze - które i tak jest często kontrolowane przez 15 różnych systemów. Niestety... Ale tak jest.
Vermin
Stały forumowicz

10 Maj 2013, 08:08

Vermin, ok poniekąd się z Tobą zgadzam wszystko zależy jak się się chce jeździć i na czy ma polegać frajda z jazdy :) Jak dla mnie komfort jazdy, szczególnie trzymanie na zakrętach jest bajeczne w Volvo. Każdy ma inne doświadczenia i gust. Wybrałem markę, którą jeżdzę ze względu właśnie na komfort jazdy, bezpieczeństwo, dynamikę silnika, design, wykończenie i jakość materiałów oraz koszty eksploatacji. Nie mam nic do innych marek. Po niemal roku użytkowania samochodu mogę tylko polecać markę a to co ktoś wybierze to już jego sprawa.
Pozdrawiam.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

10 Maj 2013, 15:07

Rom33 napisał(a):Vermin, ok poniekąd się z Tobą zgadzam wszystko zależy jak się się chce jeździć i na czy ma polegać frajda z jazdy :) Jak dla mnie komfort jazdy, szczególnie trzymanie na zakrętach jest bajeczne w Volvo. Każdy ma inne doświadczenia i gust. Wybrałem markę, którą jeżdzę ze względu właśnie na komfort jazdy, bezpieczeństwo, dynamikę silnika, design, wykończenie i jakość materiałów oraz koszty eksploatacji. Nie mam nic do innych marek. Po niemal roku użytkowania samochodu mogę tylko polecać markę a to co ktoś wybierze to już jego sprawa.
Pozdrawiam.

No super :). W tej kwestii się z Tobą zgadzam jak najbardziej ;). FRAJDA Z JAZDY - w sumie dla każdego znaczy co innego. Volvo to na pewno super samochody, po prostu ja od nich (samochodów) oczekuje czegoś innego. Tak czy siak fajnie się zachowałeś, widać że wiesz czego chcesz i wiesz o czym mówisz. Ja bardzo cenię takich ludzi.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

10 Maj 2013, 16:35

Również szacun.
Tutaj nie chodzi o to by przepychać sie markami tylko by pomóc w wyborze. Każdy ma jakies ulubione samochody i skłonności do wybranych marek.
Dla mnie Volvo jest super ale też inne marki mają modele które mi sie podobają.
Autorowi pytania życzę powodzenia w poszukiwaniach.

P.S.
Tak tutaj pomagamy znaleźć odpowiedzi na pytania autorom tematów ale nikt nie z nich nie pisze na co się zdecydował. Nasze dyskusje tutaj przypominają raczej wróżenie z fusów bo nie znamy żadnych efektów. Może Admini znajdą rozwiązanie na to?
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

10 Maj 2013, 16:55

Rom33 napisał(a):Tak tutaj pomagamy znaleźć odpowiedzi na pytania autorom tematów ale nikt nie z nich nie pisze na co się zdecydował. Nasze dyskusje tutaj przypominają raczej wróżenie z fusów bo nie znamy żadnych efektów. Może Admini znajdą rozwiązanie na to?

Zdecydowanie popieram. To samo jest w dziale "problemy techniczne". Bardzo często tam komuś pomagam, a może co 10 osoba powie co było usterką i podziękuje... Zwykle jak napisze post to jest koniec tematu bo ktoś rozwiązał swój problem i nie powiedział innym na przyszłość czy to było to. A nawet z czystej uprzejmości... Ale nie róbmy off-top'u ;). Można taki temat walnąć w dziale "O FORUM". Ale wątpię by ktoś coś zaradził. Ewentualnie mogłoby to być gdzieś jasno podkreślone...
Vermin
Stały forumowicz

10 Maj 2013, 19:05

Volvo to moja "pierwsza miłość moto" :P seria 7xx... ech.
a od lat myślę o S60, ale raz to wydać na zakup, a dwa utrzymać auto.

Ja nie mam dużego doświadczenia jako kierowca, Almera to mój 1szy bolid :)
FRAJDA Z JAZDY? Twardsze zawieszenie i dynamiczny silnik dorównujący mojej coraz cięższej nodze i większej fantazji na drodze 8) Ważne są dla mnie oczywiście design (jestem estetą raczej, dlatego nie biorę pod uwagę np VW, bo są nudne okrutnie), bezpieczeństwo, no i koszty utrzymania się liczą.

Tak naprawdę S60 i 159 to moje dwa typy, Lancer to przyzwoity rozsądek. W mojej głowie ciągle chodzi, że BMW, Volvo, Audi, Mercedes to marki drogie w utrzymaniu, a co do Alfy to właśnie próbuję się dowiedzieć. Gdyby nie obawa o utrzymanie, pewnie kupiłbym S60 lub 159.

Najprościej, nie wiem co wybrać z w/w aut pod kątem kosztów utrzymania, ew i innych cech, na które wcześniej nie zwróciłem uwagi.
bzyku
Nowicjusz

10 Maj 2013, 19:26

bzyku a z jakiego regionu jesteś?
Nie wiem czy zaglądałeś na volvoforum.pl tam możesz znaleźć wiele ciekawych informacji i pomocy. Decydując się na Volvo uzyskałem dużo informacji na temat kosztów eksploatacji i sposobów ich obniżenia, np. ostatnio robiłem przegląd okresowy czyli wymiana oleju, filtrów (kabinowy, powietrza, oleju, paliwa), przegląd stanu samochodu, zawieszenia, kontrola i uzupełnienie płynów, kasowanie błędów w komputerze i kontrola filtra DPF, wszystko na oryginalnych częściach, koszt w nieautoryzowanym serwisie volvo 700zł w ASO po znizkach, rabatach 1050zł.
Koszty można obniżyć i nie są to jakieś olbrzymie kwoty, myślę że nie odbiegają od innych marek.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

11 Maj 2013, 00:37

bzyku napisał(a):Tak naprawdę S60 i 159 to moje dwa typy, Lancer to przyzwoity rozsądek. W mojej głowie ciągle chodzi, że BMW, Volvo, Audi, Mercedes to marki drogie w utrzymaniu, a co do Alfy to właśnie próbuję się dowiedzieć. Gdyby nie obawa o utrzymanie, pewnie kupiłbym S60 lub 159.

BMW nie jest drogie w utrzymaniu (a przynajmniej ze dwa razy tańsze niż mówią "ludzie"), zwłaszcza jeżeli mówimy o E60 lub E90, a już na pewno o dieslach ;).

[link do autocentrum.pl wygasł]

Dokładnie poczytaj te raporty, zobaczysz o czym mówię. Benzyna też dobrze wypada. Warto rzucić okiem ;).

Akurat to że mercedes (z tych lat) jest drogi w utrzymaniu to prawda ale też często ludzie przesadzają. Audi wcale nie wypada lepiej niż BMW czy Volvo (może konkurować w spalaniu).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz