Jakie auto do 6000zł?

15 Sty 2011, 10:13

Witam. Chciałbym kupić auto do 6000zł. Mieszkam na małej wiosce gdzie droga jest strasznie rozwalona przez tiry przejeżdżające do kamieniołomów, więc potrzebne mi jest coś z mocnym zawieszeniem. Zastanawiam się również czy wziąć coś w gazie, czy diesel? Prawko zdałem nie tak dawno, uczę się jeszcze więc nie zarabiam, więc co by mnie taniej wyniosło?

Na razie znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Eduardo9210
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

15 Sty 2011, 10:54

Alfa Romeo to piękne samochody, ale trzeba liczyć sie czasem z kosztownymi naprawami. Ten niebieski z linku nie ma podanego przebiegu, więc na 100% ma na liczniku koło 250 tys. km :mrgreen:

Za 6 tys. będzie trudno znaleźć, ale nie ma rzeczy niemożliwych :wink:

Jeśli samochód ma być z mocnym zawieszeniem, to 156 bym raczej odpuścił sobie.

Szukaj zdecydowanie samochodu z instalacją. Diesel nie jest tak oszczędny jak wszyscy mówią :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Sty 2011, 11:03

Alfa piękne auto. Jak znajdziesz zadbaną to będziesz jeździł uśmiechnięty. Szukaj własnie PB + LPG. Wtedy olbrzymie szanse na dużo dużo mniejszy przebieg niż diesel.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

15 Sty 2011, 11:04

to auto z ostatniego linku jest z Holandii więc uwaga !! ,ma drzwi malowane i cena + opłaty
,lepiej jednak poszukać na pierwsze auto jakąś popularną markę .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

15 Sty 2011, 11:42

Dlaczego lepiej popularną? Jak ktos woli auto które wyglądem wyróżnia sie na drodze i ktoś ma gust a nie kupuje kolejnego VW, Audi, Skody czy Seata które jak spojżysz pod blok to stoja na co drugim miejscu parkingowym. Ja jestem za Alfa tylko wiadomo trzeba troszkę poszukac jak każdego auta.
fiko7
Stały forumowicz

15 Sty 2011, 11:46

bo jest mało doświadczonym kierowcą i oczywiście tego nie życzę ale może mieć szybko jakąś stłuczkę i wtedy części do bardziej popularnych marek dostanie szybciej i zapewne taniej a jak ma sie wyróżniać to niech kupi taką żółtą renie jaką pokazał w linku,
z tą Alfą to już macie jakiegoś fioła ,wszędzie o tym piszecie ale jakoś nie widzę w waszych podpisach że taką jeździcie ,pytanie czemu ?
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

15 Sty 2011, 12:15

To w takim razie jakiego auta szukać? na zawieszeniach za bardzo się nie znam i nie wiem które mają mocne.
Eduardo9210
Nowicjusz

15 Sty 2011, 12:41

Witam,
kolego ja mam passata B4 i jak coś do tej pory z zawieszeniem nic poważnego się nie działo, raz wymieniłem amortyzatory, ale to wydatek ok 100zł na jedno koło. Ogólnie części do tego passka są tanie i ogólnodostępne, a sam VW jest nie do zajechania, mój ma przejechane prawie 300000 i wiem że stać go na co najmniej kolejne 200tyś. Cena samego auta też mieściłaby się w twoich 6000.
mszrama1
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

15 Sty 2011, 12:46

Passat B4 troche taki kwadraciak, ale jeszcze bym się zastanowił.

znalazłem jeszcze coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]

na razie rozglądam się tylko na dolnym śląsku.
Eduardo9210
Nowicjusz

15 Sty 2011, 17:45

z tą Alfą to już macie jakiegoś fioła ,wszędzie o tym piszecie ale jakoś nie widzę w waszych podpisach że taką jeździcie ,pytanie czemu ?

Bo jeżdżę głównie autami służbowymi a niestety dostając auto nie mam za dużego wyboru. Czasami mogę sobie kolor wybrać. Żebym miał kupić prywatne to było by to cos z napędem 4x4 lub na tył (choć tutaj tylko BMW i Mercedes) a jeśli z napędem na przód to była by to napewno Alfa.

Co do Volvo V40 czy S40 to ma podobnie jak Alfa niezbyt pochlebne opinie i uchodzi za auto dość mocno awaryjne. Ja gdy pierwszy raz do takiego wsiadlem a jeździłem wtedy Focusem II miałem wrażenie że wsiadlem do auta mniejszego w środku niż Focus.[/quote]
fiko7
Stały forumowicz

15 Sty 2011, 19:08

czeslaw555 napisał(a):z tą Alfą to już macie jakiegoś fioła ,wszędzie o tym piszecie ale jakoś nie widzę w waszych podpisach że taką jeździcie ,pytanie czemu ?

Bo jest bardzo dużo innych samochodów...
Jakoś jak wszędzie polecają BMW E36 to jest okej, ale jak Alfa to źle...
Wracając do tematu Alfa za 6000zł to nie jest dobry wybór. A jeśli już by się ktoś zdecydował to od razu polecam wziąć pożyczkę 10 000zł na jej remont.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

15 Sty 2011, 19:17

Dokładnie,w Alfe za te pieniądze nie ma sie co pchać.
Co do silnika to zależy czy będziesz często jeżdził czy nie.
Ja osobisćie polece autko które ma jedno z lepszych zawieszeń na nasze drogi -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Sty 2011, 19:29

Kup sobie E36 w dieslu :) do 6 tysięcy powinieneś coś znaleźć oczywiście będzie to samochód o wiele starszy niż alfa. Ale podobno warty :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

15 Sty 2011, 19:39

Chłop szuka auta z trwałym zawiasem, bo ma drogi zniszczone, a Wy mu alfe polecacie... :cry: Kup jakieś niemieckie/japońskie auto z prostym, czyli bez wielowahacza, nie aluminiowym zawieszeniem, będzie wystarczające.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Sty 2011, 19:43

TO tak.. to Jedynie Golf 3 przychodzi mi na myśl :) Ale one palą tyle co E36 :(
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz