Jakie auto do 7-8 tys. z lpg lub diesel

04 Paź 2015, 21:24

Witam.
Zamierzam zmienić mojego staruszka (Golf III) na coś "nowszego".
Mam swoje 3 typy aut tj.
- Audi A3 8L (1.6 , 1.8 z LPG lub 1.9TDi)
- Golf IV (silniki jw.)
- Honda Civic VI gen. (1.4 + LPG)
Wyposażenie które auto musi mieć to: wspomaganie, centralny zamek, elek.szyb, klimatyzacja.
Jak widać wyżej najlepiej buda HB ale na inne też rzucę okiem.
Macie jakieś propozycje dla mnie ? Ewentualnie które z tych wg. was będzie lepszym wyborem i dlaczego?
pavelo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Golf III
Silnik: 1.8GT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

04 Paź 2015, 22:12

Golf i A3 nie 1,6 tylko 1,8 i wszystkie TDI ale najlepsze warianty to 90 i 110 KM.
W golfie masz jeszcze przyzwoite 2,0 8V 115 KM które przyzwoicie jedzie a do gazu się nadaje nieźle.
Honda Civic VI generacji 1,4 jest okey ale możesz też szukać mocniejszych silników 1,5 vtec
Ode mnie propozycja Astry G 1,8 z LPG albo 1,7 DTI isuzu
Ford Focus ale to tylko 1,8 TDDI bo benzyny do gazu się nie nadają i unikaj TDCI bo to awaryjne jednostki.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Paź 2015, 19:09

Czyli z tego co piszesz jak TDI to tylko z pompom wtryskową. Dziękuję bardzo istotna informacja bo nie miałem wcześniej zdania na ten temat. W takim razie rezygnuje z 1.6 i rozglądam się za 1.8 ewentualnie 2.0 jeśli trafiłby się jakiś wyjątkowo zadbany egzemplarz. Nad Astrą też się zastaniawiałem, ale czy ta blacha w oplach jest przyzwoita, bo słyszałem raczej negatywne opinie. Trochę obawiam się gnicia i rudej na nadwoziu, w sumie honda ma podobną bolączkę z tego co mi wiadomo, dlatego pierwszym typem było audi które ma blachę w ocynku. A może się mylę i nie ma co tak bardzo zawracać sobie głowy tym ocynkiem w tak wiekowym aucie?
pavelo
Nowicjusz

05 Paź 2015, 19:48

Z Astrą jest różnie ponieważ wszystko zależy od tego jak ktoś dbał i czy auto było bezwypadkowe bo jeśli ktoś dbał to rdza raczej nie powinna się pojawić. Gorzej jest z Civiciem.
Z mojej strony leci Skoda Octavia a silnik to zależy jak dużo masz zamiar jeżdzić.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Paź 2015, 20:26

Ciekawa propozycja z tą skodą na pewno warta rozważenia, szczerze mówiąc im wiecej modeli mi polecicie tym większy dla mnie rynek, przede wszystkim chce się kierować stanem danego egzemplarzu, jeśli mimo faktu, że audi osobiście jest bardziej w moim guście to jeśli np. ta skoda będzie w znacznie lepszym stanie to wybiorę ją, a czas niestety mnie goni więc nie będę mógł sobie przeglądać aut przez poł roku żeby wyrwać jakaś "perełkę" z konkretnego modelu.
Co do tras to niestety jest mi trudno określić, bo jednego dnia mogę zrobić 20km a innego będę musiał jechać np. 200km, trochę mocy na trasę w aucie się przyda, po mieście jak po mieście zawsze lepiej i tak wypadnie lpg lub diesel niż PB.
pavelo
Nowicjusz

05 Paź 2015, 20:45

A skąd jesteś to coś poszukamy konkretnego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bulli Summer Festival w Wolfsburgu - polscy fani
    Z okazji 70 lat modelu T w Wolfsburgu, w parku Allerpark, oddalonym niecałe półtora kilometra od samego Autostadt, w dniach od 3 do 6 sierpnia odbył się Bulli Summer Festival. Tereny parku przeistoczone zostały w ogromną ...

06 Paź 2015, 13:39

Byłbym bardzo wdzięczny. Okolice Radomia.
pavelo
Nowicjusz

06 Paź 2015, 19:49

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - mogło być coś z przodem gdyż lampy są od polifta,silnik na plus.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - podpicowany na handel ale ładny.
Barol
Awatar użytkownika