Jakie auto do 9000 zł ? Proszę o poradę, gdyż mam swoje typy

14 Lut 2010, 20:13

Witam,

Mam pytanie do osób, które są trochę obeznane w branży motoryzacyjnej.
A więc chodzi mi o pomoc w wyborze najlepszego auta, z tych które sobie upatrzyłem, w rozsądnej cenie mniej więcej do 9000 zł. Na pewno muszę mieć auto na gaz, ponieważ codziennie dojeżdzam do pracy po kilkadziesiąt kilometrów, a wiem że nie każdy silnik dobrze znosi gaz, no chyba że jest to porządna sekwencja. Druga ważna rzecz, to jest to, abym nie zrujnował się na wymianie części (głównie zawieszenie), gdy będzie mi się coś psuło.

Poniżej zamieszczam te autka, które spełniają moje oczekiwania, ale nie wiem, które z nich będzie dla mnie najlepsze.

1. Mazda 323F (1998-1999)
2. Volkswagen Polo (1998-2000)
3. Renault Thalia (2000-2003)
4. Nissan Almera (1998-2000)
5. Rover 200 (1998-2000)
6. Seat Ibiza (1998-2000)
7. Seat Cordoba (1998-2000)
8. Renault Megane (1998-2001)

Z góry ogromnie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
megasilver
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

14 Lut 2010, 20:56

A myślałeś nad VW GOLF III ? Fakt że za te pieniądze dostaniesz rocznik starszy od tych co wymieniłeś.... ale według mnie autko warte uwagi.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lut 2010, 21:12

Moim zdaniem kupno golfa 3 w tej cenie jest bez sensu (chyba, że masz pewny egzemplarz np od znajomego). Wymieniona przez autora mazda 323f jest lepsza pod każdym względem. Poza tym ibiza to w zasadzie to samo co golf z innym znaczkiem na masce więc po co kupować starszy rocznik? Jeśli o mnie chodzi celowałbym w mazdę albo nissana.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

14 Lut 2010, 23:00

Ja tak jak kolega wyżej Mazda,Nissan i celował bym też w Seata wkońcu praktycznie to to samo co VW.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2010, 23:10

KaczorLSM napisał(a):ibiza to w zasadzie to samo co golf

Ibiza to to samo co Polo ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

14 Lut 2010, 23:18

Dokładnie gdyż Ibiza ma płyte podłogową z Polo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lut 2010, 23:19

Racja, mój błąd :)
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

22 Lut 2010, 09:28

bardzo dobry jest tez za te pieniadze passat b4, Oczywiscie nie wszystkicz przyciaga wygladem, ale jest to solidne auto, mało awaryjne.
Artur1990
Nowicjusz

Miejscowość: tarnow

22 Lut 2010, 09:53

Takie dzienne przeloty..? I małe wymagania co do gabarytu auta..?
Polo z wolnossącym dieslem !!! :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Lut 2010, 13:59

Passat B4 to faktycznie dobre auta były, ale teraz już się nie znajdzie dobrego. Będzie miał grubo minimum 500tys jeśli mowa o dieslach :)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

22 Lut 2010, 14:06

A co byś powiedział na Opla Vectre ?, albo Toyota Corolla ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Roczniki 96-97
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

22 Lut 2010, 15:49

Kierunkowskaz napisał(a):Passat B4 to faktycznie dobre auta były, ale teraz już się nie znajdzie dobrego. Będzie miał grubo minimum 500tys jeśli mowa o dieslach :)

oj zdziwił byś sie,znajomy mechanik ma akurat do sprzedania swojego Passata B4 Kombi 1.9TDI,wiem że chce za niego 11tys.zł i powiem szczerze jakbym miał tą kase to bym sie nie zastanawiał bo mam auto z pewnych rąk i że gdy coś sie zepsuło sam z nim robił i auto jest naprawde bardzo dobrze utrzymane,nie wytyrane jak reszta starszych VW.Auto cały czas garażowane,bezwypadkowy,poprostu perełka jakich już mało.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2010, 17:28

Ja bym najbardziej skłaniał się ku wyborowi Mazdy lub Nissana a więc troszkę o nich napiszę żeby ułatwić Ci wybór ;)

Nissan Almera wizualnie nic specjalnego , niczym szczególnym się nie wyróżnia. Jeżeli chodzi o osiągi to wielkiej ilości adrenaliny nie poczujesz. Najlepszy silnik to byłby chyba silnik 2.0 16V. Jak to japoniec nie ma zastrzeżeń jeżeli chodzi o awaryjność samochodu (trzeba mieć dar żeby zajechać te samochody). Jedynymi problemami może być charakterystyczna dla aut w tym wieku ,korozja pokrywająca tak na prawdę wszelkie możliwe miejsca na karoserii auta oraz części zamienne które są dość drogie ,no chyba że ma się zaprzyjaźnionego mechanika ^^.

Mazda 323f jest zachwycająca jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny lecz w środku auto pozostawia wiele do życzenia (zresztą almera też nie ma się czym chwalić :P). Najbardziej irytującymi rzeczami są (w dużej ilości modeli) zielone plastiki oraz dźwignia skrzyni biegów która jest identyczna co ta w starych autobusach które jeszcze do niedawna jeździły na naszych polskich drogach. W wielu 323 ach jest problem z nadmiernym pobieraniem oleju (szczególnie w tych z silnikami 1.5). Notorycznie zapiekają się prowadnice zacisków z przodu oraz łączniki stabilizatora. Oczywiście rdza lubi karoserię tych aut. Mówiąc o osiągach to z pewnością jest lepiej nić w przypadku almery chociaż też nie jest to nic wspaniałego. Najlepsza opcja to silnik 2.0 V6(moim zdaniem ;))

Wybór należy do Ciebie ... powodzenia
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto