Jakie auto do ok. 20k?

19 Sty 2014, 19:46

Artur73, cały czas doradzałeś astre III, w dalszym ciągu cały czas przeglądam te auta i jesli chodzi o cene to astra bije leona na głowę zdecydowanie. Jaki silnik polecasz? Jesli juz to mysle o nadwoziu sport/ coupe 2 drzwiowym. Co mozesz wiecej doradzic??
przemek123123
Nowicjusz

Auto: nie mam

19 Sty 2014, 22:08

A jednak... :)
W wersjach sport/coupe tego modelu możesz znaleźć prawie pełną gamę silnikową i diesla. Ja bym nie zadawał pytania z jakim silnikiem brać na pierwszym miejscu. Dlaczego? Bo tak można by robić jakby w tej wersji nadwoziowej było można przebierać na rynku. Zadałbym pytanie: kiedy znajdę zadbany egzemplarz czy z tym silnikiem brać.... Jestem fanem bezpiecznych rozwiązań. Dlatego najprędzej skłaniałbym się ku silnikowi jaki "mam na oku" u kolegi w Vectrze C. Mam na myśli 1,8- 140 KM. Naprawdę wystarczający "napęd" ale co najważniejsze...prawdziwie oszczędne spalanie,brak usterek (nie liczę czujnika położenia wałka rozrządu-używka oryginalna 100 zł). Auto ma 110 tys i jest bezawaryjne praktycznie. Ma roczną sekwencję i spala w karoserii Vectry w mieście 10,5 l lpg. Na trasie 7,8 - 8,4l...lpg. Jeśli potrzebujesz nieco więcej poweru,to sprawdzona jednostka to 2,0 T od 170-200KM(słabszą wersję wycofano w 2007). Z diesla tylko 1,7 do 2007-100 KM(brak filtra cząstek stałych). Reszta diesli,to konstrukcje Fiata,dobre ale droższe w naprawach.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

19 Sty 2014, 22:15

Jeżeli szukasz dobrego diesla to zobacz jeszcze na Puga 307 i Focusa Mk2 z silnikiem 1.6 o mocy 90KM. Brak dwumasy, DPF-U oraz turbiny ze zmienną geometrią łopatek
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sty 2014, 23:04

nie potrzebuje koniecznie wielkiej mocy, bardziej zależy mi na ekonomii tego auta, coś pośrodku po prostu a powieszmy 110 -120 km to tez nie jest tragedia:) a powiedz mi arturze jeszcze, sport/coupe 2drzwiowy, czy z tego powodu jest on tańszy czy wcale nie ma zasady? Bo to widzę główna rożnica
przemek123123
Nowicjusz

Auto: nie mam

20 Sty 2014, 02:10

Przy autach używanych nie ma prawie różnicy 3 czy 5 drzwi. W salonie owszem, ale na rynku wtórnym już nie koniecznie.
Felczy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011

20 Sty 2014, 09:36

Z używanymi 2 drzwiówkami jest taki problem,że są droższe gdy model i marka są "kultowe". Natomiast auta popularne w tych wersjach nie odbiegają od standardu średnich cen. Trochę wyższe ceny mogą mieć specjalne pakietowe wersje jak np w Oplu OPC ale to też zależy od stania 'zachowania" auta w swej pierwotnej postaci. Jeśli ktoś już "poprawiał" fabrykę i to czasem w półamatorski sposób,to niestety tylko auto traci na wartości.
Na twoim miejscu szczególną uwagę zwracałbym przy kupnie takiej wersji (szczególnie w mocniejszych wersjach silnikowych) na to czy aby ktoś nie korzystał na maksa z możliwości auta... :naughty: Często oprócz zmęczonego mechanicznie silnika i skrzyni dochodzi tutaj do spotkania się z naprawami blacharskimi,gdyż przy agresywnej jeździe naprawy są bardzo prawdopodobne. Dyskwalifikującym elementem jak dla mnie byłoby np. obniżenie zawieszenia,dziwne filtry pod maską czy inne chipy... Takie auto jest to potencjalna skarbonka. Najlepiej znaleźć egzemplarz zachowany w swej cywilnej -fabrycznej postaci. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...

20 Sty 2014, 13:39

Galant 2.0 benzyna:)
Poszukaj tylko zadbanego egzemplarza!!
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4