Jakie auto dostawcze kupić? małe ale ładowne!

13 Wrz 2013, 15:54

witam,

zakładam firmę i muszę kupić auto dostawcze do wożenia w miarę ciężkich rzeczy. chodzi o płyny.
Nigdy nie miałem kontaktu z autami dostawczymi, dlatego muszę poprosić o radę.

Auto MUSI być do 3.5 tony (furgon). Generalnie potrzebuje auta z jak największą ładownością (masa) kosztem przestrzeni. Przestrzeń miałaby pomieścić tylko 3 palety (wszystkie MAXI odpadają). bo każda ważyłaby ok 550kg. Czyli ładowność samochodu najlepiej żeby była ponad 1650 kg. I to jest priorytet...

Na zakup chciałbym przeznaczyć ok 20 tyś zł także w grę wchodzą raczej samochody do 2005 roku. ew. jakaś młodsza "okazja"... W aucie będę musiał też zamontować izotermę (nie wiem ile to waży :/ ). Naturalnie klima i tempomat będą dodatkowymi plusami.

Drugie pytanie to pojemność silnika. Jakich pojemności unikać, by za dużo nie paliło, ale też nie było tępe i nie trzeba było za bardzo cisnąć???
jarekmsb
Obserwowany

Auto: hyundai coupe

13 Wrz 2013, 16:05

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Wrz 2013, 07:43

Jakbyś założył temat pare dni wcześniej to u mnie w pracy było do sprzedania Ducato - [link do oferty na Allegro wygasł]
dobrą opcją bedzie też Iveco Daily,wytrzymałe silniki i duża przestrzen ładunkowa.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oraz VW LT,zawieszenie,silnik czy skrzynia biegów niemal jak w Mercedesie Sprinterze.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...