Jakie auto kipic vw golf IV, octavia czy vectra?

02 Lut 2011, 14:26

No martwić to się mój mąż martwi ale wolałam się Was popytać bo ja się nie znam i teraz mu argumenty przedstawię jakie jak co autko kupić. No obecny golfik jest w bdb stanie, zero korozji, wszystko pięknie chodzi tylko centralny musimy naprawić w tylnych drzwiach bo nasza córka tak wciskała guziczki ze już nie działa i trzeba ręcznie otwierać. A jesteś w stanie określić mi ile taka instalacja gazowa może kosztować? w jakich granicach?
rena1987
Nowicjusz

Miejscowość: żory

02 Lut 2011, 14:44

Na slasku ceny instalacji ksztaltuja sie mniej wiecej od 2100-2700 zl dla silnikow 4 cylindrowych, czyli dla golfa jak najbardziej. Mysle ze warto, bo nie powinno byc z nia problemu , no i te ceny paliw .. Do miasta najlepiej gaz :wink:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

02 Lut 2011, 15:05

Jak chcesz się przekonać czy ten ten silnik dobrze znoszą LPG to na pisz do kolegi Migaz-a który zawodowo się tym zajmuje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

02 Lut 2011, 15:23

Dzięki za pomoc, z mojego punku widzenia to bym nie zmieniała autka ale mój mąż jest uparty na tego diesla i nie wiem co zdziałam hehe. Dam mu waszą propozycję montażu gazu a jak nie to pozostaje nam kupić golfa w dieslu ale musimy przeznaczyć większą sumę pieniędzy na pożądny rocznik i pojemność silnika, żeby był nie zawodny przede wszystkim, bo części do diesli są drogie...dziękuję wam za pomoc:)
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 16:27

Ja też bym gazował a co do męża to znająż życie pewnie powie że sie nie znamy,jak to facet :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2011, 17:37

nie mówił że się nie znacie ale i tak pozostał przy swoim- gaz odpada i zmiana na diesla. Jeżeli chodzi o golfa w dieslu to jaka pojemnosc silnika jest najlepsza zeby była nie zawodna. I co sądzicie o renault laguna II np. z 2001r. Jaka pojemnosc najlepsza i czy to auto nie zawodne. Taką markę też bierzemy pod uwagę, tylko jak też z częściami wyglada...
rena1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przełącz tryb dzienny świateł na światła mijania!
    Czy korzystanie z świateł do jazdy dziennej może stanowić zagrożenie na drodze? Tak, zwłaszcza gdy są używane w warunkach ograniczonej widoczności zamiast świateł mijania. Przypominam o podstawowych przepisach drogowych i ...

02 Lut 2011, 18:00

Poszukajcie diesla SDI bo w TDI może turbina odmówić posłuszeństwa w jeżdzie miejskiej.
Laguna II z lat 2001-2003 to królowa lawet ale są użytkownicy którzy sobie chwalą więc to takie 50/50.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2011, 18:43

w między czasie czytałam o tych lagunach to faktycznie te roczniki są awaryjne a na to sobie nie możemy pozwolić. Porównywałam autka w spalaniu to wygrywa octavia I nad golfem IV no i astrą II. W cenie wygrywa astra, zaś octavia jest trochę droższa niż golfik. Mam dylemat pomiędzy tą astrą a octavią. Ale chyba skusimy się na tą octavię bo mniej pali i chyba nie jest tak awaryjne jak pozostałe a o to nam chodziło. Teraz pozostaje pojemność silnika diesla
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 18:54

Do miasta dobre SDi ale ciekawe jak to ciągnie do przodu bo ma zaledwie 68km i chyba 133Nm w trasie może być ciężko.
Ps: W Octavi też jest SDi takiej samej mocy.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lut 2011, 19:03

szukaliśmy autka z tym silnikiem a szczerze to nie spotkałam z takim tylko TDi. Może w rocznikach starszych niż 2000r. będą. W golfach IV też tych rodzai silników nie spotkałam
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 19:10

Nie ma ich zbyt dużo ale są:
- [link do oferty na Allegro wygasł]
- [link do oferty na Allegro wygasł]
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lut 2011, 09:13

Sdi straszny muł nieprzyjemnie sie tym jezdzi traktor ursus c360 :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

03 Lut 2011, 12:53

Jeśli chcecie ponad 10 letniego diesla to nie patrzcie na licznik tylko trzeba się liczyć że takie auto będzie miało przebieg 300-500 tys jak nie więcej.
Dodatkowo weź pod uwagę że to co możesz zaoszczędzić na benzynie możesz wydać z dużą górką na naprawy diesla. W dieslach padają turbiny, dwumasowe koła zamachowe, wtryski, dodatkowo zima w mrozy moga nie chcieć zapalić.
Co do turbiny prosty przykład: aby móc mocniej wciskać gaz i dynamiczniej jechać musimy rozgrzać silnik w aucie. Zimą diesel rozgrzewa się znacznie dłużej niż benzyna i trzeba przejechać kilka kilometrów. Przez te kilka kilometrów jak będziesz chciała pojechać dynamiczniej turbina będzie pracowała na zimno i dość szybko może dojść do jej uszkodzenia.
Sam miałem diesla którego naprawa kosztowała mnie łącznie kilka tysięcy i teraz wole dobry gaz niz ponownie ponosić tak duże koszta by jeździc dieslem. Diesel do miasta się nie nadaje i nie ma też co porównywać starych instalacji gazowych którą mieliście w Fiacie do obecnych. To jest wogóle co innego.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Lut 2011, 12:59

A może fiat Marea kombi? niby to fiat ale bedzie mniej wypracowany niż niemickie tdi i napewno młodszy miałem okazje jezdzić jtd 105 koni i fajne auto dla mało wymagających :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

03 Lut 2011, 13:39

to już sama nie wiem co zrobić, bo wczoraj z mężem ustaliliśmy po długich namysłach że jednak tego diesla kupimy i ze względu na sentyment naszego obecnego autka to będzie vw golf IV min.2000r. a silnik 1.9 góra 2.0 a silnik tdi. Teraz to mam mętlik, bo jak mam kupic drozsze autko i dokładać do niego to finansowo nie damy rady. Tylko jak przekonać upartego chłopa hehe...

[ Dodano: 3 Luty 2011, 13:41 ]
co do fiata to odpada bo mielismy złe przeżycia z bravą i teraz żadnego fiata. Pod uwagę braliśmy vw, audi, skody ewentualnie ople.
rena1987
Nowicjusz