xerxes napisał(a):Chcialbym cos niemieckiego solidnego, nie fiaty czy deu, golfami idzie sie zrzygac, pelno tego dookola,
80 - tek za to nie ma nigdzie
Tak serio rzecz biorąc to przede wszystkim zależy na co stawiasz. Jeśli tylko na radość z jazdy (choć nie zawsze wszędzie wyjedziesz) to zapewne BMW, choć wątpię że ładne E30 kupisz w tych pieniądzach, jakieś E36 może ewentualnie choć i ono doskonałość będzie miało daleko za sobą. Osobiście jestem właścicielem 80 - tki 2.6 V6 + sekwencja quattro rok 94. Kupiłem ją za 4 tyś zł z pewnych rąk, na czarnych tablicach, od drugiego właściciela. Spalanie wyszło mi na chwilę obecną 14,3l/100 km cyklu mieszanego. 2.0 115 KM spali Ci lekko ok 11l LPG/100 KM a osiągi nieporównywalne. Latem pewnie uda się zejść niżej ale póki co nie bardzo bo nie mam zamiaru jeździć jak emeryt takim silnikiem.
Mogę polecić z czystym sumieniem ten samochód, bardzo trwałe zawieszenie, dobre prowadzenie, taniutkie części i łatwo dostępne. Ogólnie eksploatacja będzie wyraźnie tańsza niż BMW. No i przede wszystkim tylny napęd nie zawsze będzie plusem, zwłaszcza zimą bo zwyczajnie rzecz biorąc pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.