Bmw e30 vs audi 80

24 Lut 2011, 05:09

interesuja mnie te 2 samochody i sie zastanawiam ktory by byl bardziej ekonomiczny audi z silnikiem 1.8s czy bmw 1.6. W obu przypadkach mysle o gazie. Czy bmw e30 z 1.6 duzo chleje i jest drogie w utrzymaniu ?
xerxes
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

24 Lut 2011, 08:48

Jeśli mowa o Audi to mamy na myśli B3 tak?Jeśli tak to ja jestem za Audi,B3 to auto praktycznie jak czołg nie do zajebania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lut 2011, 19:55

Spalanie myślę, że podobnie, ale pozostałe koszty utrzymania będą znacznie niższe w Audi, bo to jednak VW jakby nie patrzeć. E30 natomiast jest dużo fajniejsze, ale coś za coś.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Lut 2011, 23:05

No i chyba jednak E30 potrafi dać więcej radości z jazdy z racji tylnego napędu, szczególnie w dobrym stanie jest to fajny youngtimer :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2011, 23:12

No tylko trzeba sie troche naszukać żeby kupić dobry egzemplarz E30.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2011, 13:57

Jeszcze kwestia tego ile pytający ma pieniędzy na to auto.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...
    AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...

25 Lut 2011, 17:26

pieniedzy mam malo bo ja jestem biedny student takze tak do 4tys bym chcial. A co myslita o seacie toledo tym najstarszym?
xerxes
Nowicjusz

25 Lut 2011, 17:38

Też dobra opcja może nawet mniej archaiczny :razz: Postawiłbym na niego a na drugim miejscu Audi :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

25 Lut 2011, 17:43

xerxes, rozwarzałeś kupno astry 1 generacji mysle ze ładniejsze od proponowanego S toledo ?? uwazam iż w tej kwocie zanajdziesz cos ciekawego tylko musisz uwazac na blache bo lubia korodowac nadkola ale w tej granicy cenowaj mysle ze bedzie to wystepowac w kazdym aucie. Jezeli jestes zainteresowany to mysle warto pomyslec na tym egzemplarzem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

25 Lut 2011, 18:49

Biedrona napisał(a): uwazam iż w tej kwocie zanajdziesz cos ciekawego tylko musisz uwazac na blache bo lubia korodowac nadkola ale w tej granicy cenowaj mysle ze bedzie to wystepowac w kazdym aucie.

zareczam Ci że Audi jak nie było kombinowane nie będzie korodować dobry ocynk dobra blacha.... Astra jest z tego znana...a ten Gsi super auto ale jest odpicowany bo te auta cenią sobie szczególnie z tym motorem także lepiej odpuścić wyplakowane Gsi za 3900 :lol:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

25 Lut 2011, 19:12

Astra ma miękkie zawieszenie które bardzo ładnie wybiera nierówności nią się porostu płynie. Co do silnika nie chciałbyś 1.7 TD 68km (konstrukcja isuzu) części eksploatacyjne do niego tanie jak barszcz wszystko w cenie złomu użytkowego. A i do tego spalanie niesamowicie małe oscyluje około 5.5 litra.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

25 Lut 2011, 19:57

Biedrona wyglad kwestia gustu mi sie astry nie podobaja. Chcialbym cos niemieckiego solidnego, nie fiaty czy deu, golfami idzie sie zrzygac, pelno tego dookola, e 30 mi sie zawsze podobalo audica tez dobra ale w sumie dosyc duze auto. W zasadzie toledo bmw i audi podobne gabarytowo, z mniejszych myslalem o fiescie
xerxes
Nowicjusz

25 Lut 2011, 21:42

nitro, podalem ta astre przypadkowo bo mi sie spodobala mozna kupic przykladowo 1,6 w tej cenie poszukac troche i mysle uda sie znalezc dopbry egzemplarz

xerxes, z tej calej trojki co podales to mysle toledo to najgorsza opcja na Twoim miejscu zastanowilbym sie co mi sie bardziej podoba bmw czy audi, ja osobiscie szukalbym bmw aczkolwiek trzeba miec swiadomosc iz utrzymanie jej bedzie drozsze niz audi; i dalej pojawia nam sie kwestia gustu co przyjemniejsze dla naszego oka :mrgreen:
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

25 Lut 2011, 21:58

xerxes napisał(a):Chcialbym cos niemieckiego solidnego, nie fiaty czy deu, golfami idzie sie zrzygac, pelno tego dookola,

80 - tek za to nie ma nigdzie :lol:
Tak serio rzecz biorąc to przede wszystkim zależy na co stawiasz. Jeśli tylko na radość z jazdy (choć nie zawsze wszędzie wyjedziesz) to zapewne BMW, choć wątpię że ładne E30 kupisz w tych pieniądzach, jakieś E36 może ewentualnie choć i ono doskonałość będzie miało daleko za sobą. Osobiście jestem właścicielem 80 - tki 2.6 V6 + sekwencja quattro rok 94. Kupiłem ją za 4 tyś zł z pewnych rąk, na czarnych tablicach, od drugiego właściciela. Spalanie wyszło mi na chwilę obecną 14,3l/100 km cyklu mieszanego. 2.0 115 KM spali Ci lekko ok 11l LPG/100 KM a osiągi nieporównywalne. Latem pewnie uda się zejść niżej ale póki co nie bardzo bo nie mam zamiaru jeździć jak emeryt takim silnikiem.
Mogę polecić z czystym sumieniem ten samochód, bardzo trwałe zawieszenie, dobre prowadzenie, taniutkie części i łatwo dostępne. Ogólnie eksploatacja będzie wyraźnie tańsza niż BMW. No i przede wszystkim tylny napęd nie zawsze będzie plusem, zwłaszcza zimą bo zwyczajnie rzecz biorąc pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

25 Lut 2011, 22:07

stasiowski121 napisał(a):nie mam zamiaru jeździć jak emeryt takim silnikiem.
Mogę polecić z czystym sumieniem ten samochód

Widzę, że kolega bardzo zadowolony :cool: :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995