Jakie auto kipic vw golf IV, octavia czy vectra?

02 Lut 2011, 12:07

Witam,
chcemy razem z mężem kupić samochód do 13 tyś. Ale nie wiemy jaki, nasze typy to:
1. VW golf IV kombi, Vetra B albo octavia I od 1999r.
2. diesel
3. rodzinne dla 2 dzieci( 4/5 drzwi)
4. pojemny bagażnik
5. nie zawodne( żeby nie naprawiać go non stop) i miało w miarę tanie części
6. żeby mało paliło
Bardzo proszę o porady, bo to na prawdę ciężki orzech do zgryzienia co wybrać na długie lata użytkowania.
Teraz mamy VW Golf IV kombi ale w benzynie, wszystko okej, podoba nam sie ale za dużo pali...
rena1987
Nowicjusz

Miejscowość: żory

02 Lut 2011, 12:29

Jeśli diesel to z tych wymienionych tylko vectra bedzie w przyzwoitym stanie...za 13tyś golfa albo octavie diesla najłatwiej znalezc zajechanego... Skoro golf jest ok to może wstawić mu porządne lpg i zaoszczedzić pieniedzy?? czy napiszesz ze mąż boi sie gazu bo jest do zapalniczek :razz: ??
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

02 Lut 2011, 12:39

Też bym zagazował tylko w jakimś ogarniętym warsztacie co nie zrobi kaszany, odnowił co by trzeba było a resztę przeznaczył na jakąś rodzinną wycieczkę :grin:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

02 Lut 2011, 12:43

Dokładnie,wrzuccie gaz,potem jakaś kosmetyka i auto jak ta lala będzie :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2011, 12:47

nie chcemy auta z gazem bo mieliśmy fiata brave 1.6 przed golfem i to było męczące z tym tankowaniem. No a teraz golfa mamy 1.4 i mąż wolałby troszkę mocniejszego, chociaż wiem że czym większa pojemność tym więcej paliwa pobiera.
Vektra mi się podoba tylko znów słyszałam że szybko łapie korozję a z tym to mamy doświadczenie z fiatem.
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 13:24

Tak to prawda Vectre strasznie lubi ruda,jeszcze teraz po zimie :neutral: Octavia ma wprawdzie duży bagażnik ale znowu z tyłu jest mało miejsca na nogi więc zostaje Golf ewentualnie dorzuce od siebie Astre II.Blacha ocynkowana więc nie gnije,części pod dostatkiem i to za grosze,nieczęsto sie psuje,auto jak najbardziej na duży plus.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...

02 Lut 2011, 13:32

Jeśli chodzi o rocznik 1999 to ja bym stawiał na VW Golfa
Skoda wtedy jeszcze nie była połączona z VW jest zatem słabsza.

Ale jeśli zdecydujesz się na coś nowszego to Skodę polecam.
wojtekg
wojtekg
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

02 Lut 2011, 13:44

Astra II fajna, wizualnie nie ma różnicy pomiędzy vectrą jest weźmiemy ją pod uwagę. Co do octavii to właśnie słyszałam że ma mało miejsca więc odpada bo dwójka dzieci na tyle może mieć miało miejsca. A ile tak diesel może palić po mieście? Pytam dlatego, że my w trasy dalekie nie jeździmy za często, jedynie wakacje albo święta. Dużo jeździmy po mieście wiec tak się zastanawiam czy auto w dieselu nie będzie paliło tyle co nam teraz golfik w benzynie tzn. 8-9l/100km
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 13:46

Jak Skoda nie była połączona z VW?Przecież Octavia ma płyte podłogową z VW Golfa IV a sam model powstał w biurach konstrukcyjnych VW.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lut 2011, 13:46

Ja tak myślę że minimum ten 2000r musiałby być bo 11letnie autko to tak chyba w sam raz a jeżeli będziemy już wiedzieli jakie kupić to jak znajdziemy młodszy rocznik a fajne zadbane to możemy przeznaczyć nawet te 15tyś. bo zawsze można sobie mały kredycik wziąść
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 14:04

Diesel mało sie opłaca do miasta bo długo nie potrzyma :neutral:
Barol
Awatar użytkownika

02 Lut 2011, 14:50

to już nie wiem co mam zrobić, którą markę wybrać ani z jakim paliwem. A moze pozostać przy tym golfiku co mamy i jak proponowaliście wcześniej ten gaz zamontować? ale czy opłaca się do silnika 1.4 montować? już słaby a co dopiero jak sie gaz wmontuje
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 14:53

Jak sekwencja to nic nie straci na dynamice. TDI w mieście na krótkich odcinkach zimą też spokojnie 9 l łyknie, latem 7.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Lut 2011, 15:16

A na czym ta sekwencja polega? to jakiś rodzaj instalacji gazowej? To w sumie wiele się nie będzie różnił diesel od benzyniaka naszego na miejscówce a przynajmniej tańsze są części do silników benzynowych niż do diesla .
rena1987
Nowicjusz

02 Lut 2011, 15:21

Sekwencja to najnowszy typ wspolczesnych instalacji gazowych. Nie traci sie mocy auta na lpg.

Czym sie martwisz ze silnik slaby, jesli w wiekszosci jezdzisz po miescie ? Do miasta jest maluch nawet dobry , w zupelnosci dynamika wystarcza zeby sie kulac od swiatel do swiatel :mrgreen:

Gazuj tego golfa jesli jest w dobrym stanie i dbaj o niego !
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie