Jakie auto kupić do 15 tyś

29 Lip 2013, 18:26

Witam:)
Na początku chciałbym dodać że od niedawna jestem kierowcą.
Szukam auta głownie dla siebie ale jego "użytkownikiem będzie też moja mama" która baaardzo rzadko jeździ w ostatnich latach zrobiła może z 50km autem... Chcą mi się dorzucić do auta tylko pod tym warunkiem :)
Obecnie użytkuje "Mondziaka" lecz szukam teraz chyba czegoś bardziej oszczędnego bo cena benzyny i spalanie mnie przeraża:/ dodam że od marca do dziś zrobiłem już ok 7 tyś km.
Nie szukam jakiegoś super szybkiego auta, szpanerskiego... Raczej chyba czegoś większego , aczkolwiek podoba mi się też Audi A3... Nie szukam auta z żadnego konkretnego segmentu:) Dodam, że na motoryzacji się prawie w ogóle nie znam.
Szukam auta dość oszczędnego i przede wszystkim taniego w eksploatacji i ewentualnej naprawie :)
kamil24111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2013
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Ford Mondeo mk 4
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Lip 2013, 16:36

A co byś powiedział na Corollę Verso 1.4 D4D dieselek. Przykład [link do oferty na Allegro wygasł] Myślę że będzie ekonomiczne nie najmniejsze, a i Mamie powinien się spodobać :)

Samochody raczej trwałe i jak na bieżąco się wszystko robi to można długo cieszyć się bezawaryjną jazdą.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

30 Lip 2013, 18:17

Ta Toyota Corolla jest całkiem fajna aczkolwiek wydaje mi się, że jestem na takie auto chyba trochę za młody. (dla mojego ojca byłoby idealne:)).. A moja będzie tak sporadycznym kierowcą tego auta że jej to auto nie musi się za bardzo podobać a jeżeli miałbym brać jakieś auto pod uwagę co miałoby się jej podobać to na pewno musiał by to być jakiś SUV... Zastanawiam się też czy w moim przypadku jest lepiej kupić benzyne czy diesla skoro przy mojej kalkulacji bd robił rocznie ok 20-25tyś.
Ostatni podczas przeglądania ofert w necie wpadły mi w oko Skody Superb pierwszej generacjii. Pytanie czy w moim budżecie jestem wstanie wyrwać jakiś egzemplarz w dobrym stanie czy lepiej odpuścić?
kamil24111
Nowicjusz

30 Lip 2013, 23:10

Posiedziałem dziś trochę na allegro i znalazłem kilka ciekawych ofert co o nich sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kamil24111
Nowicjusz

30 Lip 2013, 23:26

Passat za te pieniądze będzie zajechany.
Ten diesel z Signum'a to porażka, padnie pompa i naprawa nieopłacalna.
Mitshubishi... fajne, ale dostęp do części, serwis droższy itd.
Punto dobry wybór, młode, tanie w serwisie.

Od siebie dorzucam Renault Megane II, dobre niezawodne autko, które też będzie dość młode.
Honda Civic VII 1.4 90 km też jest super autem, najlepszym w swojej klasie.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Rok produkcji: 2006

30 Lip 2013, 23:31

Właśnie myślałem kiedyś nad Meganka albo Scenikiem ale nasłuchałem się różnych dziwnych opinii że te auta się sypią mają problemy z elektryka itp. Zastanawiam się czy w moim wypadku opłaca się już kupować diesla czy lepiej benzynę?
kamil24111
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...

31 Lip 2013, 10:19

I tu jest dobre pytanie.
Zazwyczaj siedmioletni diesel jest na amen zajechany i trzeba wymieniać najdroższe podzespoły typu wtryski, turbo i ten cały skomplikowany osprzęt.
Wg mnie lepiej jak kupisz benzynę, może wyjdzie trochę drożej za jeżdżenie, ale lepiej zrobić taki myk i kupić benzynę na takie roczne przebiegi, jak miałbyś męczyć się z zajechanym dieslem.

Co do Renault. Ja też to słuchałem, kupiłem i... takiego auta jak Renault ze świecą szukać. Niemieckie diesle do francuskich nie mają się co równać. Są o niebo gorsze. Tylko Polaczki kochają te śmieszne Niemieckie TDI i te wynalazki. A teraz poczytaj choćby nowy tygodnik "Motor". Francuzi pomimo kilku wpadek wyprzedzają Niemców o duuużo. Nikt nie wymyśla takich skomplikowanych dodatków do silnika jak Niemcy, żeby nie dało się naprawić i tego typu sztuczki.
Tak samo benzyny, wszystko z turbo teraz ładują, te 1.4 TSI 122km to wszystko jedna wielka porażka! Po 200k km silnik nadaje się na złom.

Wczoraj byłem u mechanika, który robi Renault, ale mnie bierze z Toyotą, osłuchiwaliśmy wtryski i usłyszałem "miałeś porządną maszynę (Megankę), zachciało Ci się Toyoty i masz! wtrysk hałasuje". A jego syn na Lagunie 1.9 ma 340k km nabite i jak pytałem co wymienia, to usłyszałem "tak, olej" :)
drbn797
Początkujący

31 Lip 2013, 10:29

Ja mam Megane II i jest bezproblemowe te Renault..
A co do Mitsubishi i części to się mylisz.. Części do japończyków są tańsze niż do tych europejczyków.. :P
szogun15
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.5 dCi
Rok produkcji: 2004

31 Lip 2013, 10:37

Nie wierze! Na tym forum ktoś poparł Renault :shock:

A z częściami do japończyków to wiem, ale tańsze są te do Toyot, Hond itd, a Mitshubishi mniej popularny więc zawsze coś więcej ;)
drbn797
Początkujący

31 Lip 2013, 14:36

No i co że poparłem renault.. Jeżdżę tym autem i jakoś problemów NIE SPRAWIA...
A do piętnastu tysi to może jakieś Volvo V40 albo Mg ZS

[link do Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]
szogun15
Nowicjusz
Awatar użytkownika

31 Lip 2013, 21:24

Ja mam właśnie nie dość dobrą opinie na temat Renaulta kuzyn ma Lagune II w dieslu i to skarbonka bez dna... jakiego silnika szukać a jakiego silnika unikać w Renówkach? Volvo z chęcią bym kupił ale szukam czegoś młodszego końcówka 2004/2005 minimum (podobają mi się te nowsze Volva) a te nie są w zasięgu mojego budżetu. MG zupełnie odpada to nie jest auto dla mnie...
Zastanawiam się teraz poważnie nad tą Meganką albo Scenikiem...
kamil24111
Nowicjusz

01 Sie 2013, 05:09

A może pokusisz się o Skodę Octavię I .
[link do oferty na Allegro wygasł]
szogun15
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Sie 2013, 06:22

kamil24111 napisał(a):Ja mam właśnie nie dość dobrą opinie na temat Renaulta kuzyn ma Lagune II w dieslu i to skarbonka bez dna...

A gdzie kuzyn kupił te auto? Podejrzewam, ze w komisie z "ostro" przekręconym licznikiem.
janu3
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
Prawo jazdy: 19 07 1978
Auto: Citroen

01 Sie 2013, 07:50

Polecam takiego roverka:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

01 Sie 2013, 14:02

Renówke sam sprowadzał z niemiec od pierwszego właściciela... Gdyby kupił ją w komisie to bym się nie dziwił:)
Rover i MG to praktycznie takie same auta z mojego punktu widzenia, i nie przypadają mi do gustu:P
Octavia by była fajna ale musiała by być młodsza jak pisałem szukam czegoś minimum 2004/2005 rok. Ogólnie o Skodach mam dobrą opinię bo to są solidne auta a miałem okazję już przejechać się Octawią roomsterem...
kamil24111
Nowicjusz