Jakie auto kupić do 20-22 tys. Euro

29 Cze 2020, 14:51

Witam.
Do tej pory użytkowałem VW golf 7 w wersji CUP 2.0 TDI 150km. Lecz niestety aktualnie jest powypadkowy.

Poszukuję samochodu najlepiej do 20 tysięcy euro lecz w grę wchodzi również dołożenie 2 tysiące euro jeśli będzie bardzo warto. Chciałbym aby była to benzyna , ewentualnie hybryda, automat,minimum 170km.

Zakup będzie w Niemczech poniewaz właśnie tu mieszkam . Rocznie około 20tys. Km w tym 4 trasy po 1000km .

Nie chcę już diesla ze względu na to że Niemcy bardzo wypierają powoli diesle.

Mam parę samochodow na oku lecz kiepsko z dobrą benzyna i chciałbym żebyście mi napisali co nie co o tych samochodach, ewentualnie zaproponowali coś od siebie.

1.) Mazda 6 3gen 2.5 192km po pierwszym lifcie.
Po umówieniu się w salonie na oględziny używki i po wejściu do samochodu jest ona dość przytłaczająca i mało jest w niej miejsca.
Na dodatek w bagażniku podłoga nie chciała się ułożyć a pod podłogą jakby wszędzie był rozwalony silikon (niby powypadkowa).
Po zamykaniu drzwi kierowcy był dość bardzo słyszalny dźwięk blachy jakby ktoś zamykał starego Transita.
Mam nadzieję że to tylko ta sztuka była taka zła.

2.) BMW 320i. F30
Bardzo mi się podoba lecz opinie na temat tego silnika nie pokoja a chciałbym coś co nie zrujnuje budżetu domowego.

3.) Mercedes w205 c200 184km
Niewiele znalazłem informacji o tym silniku a z drugiej strony to jest Mercedes i jak to wygląda z serwisowaniem samochodu, w sensie czy nie będę musiał zostawiać połowę wypłaty w serwisie?

4.) BMW 330i f30

Co do dwóch ostatnich to są one trochę poza budżetem ale czy warto do nich dopłacić ? Co do BMW to jest ono zbyt świeże ale pytanie czy nie będzie to powtórka 320i

Co do Mazdy absolutnie jej nie odrzucam bo silnik ma z nich wszystkich najlepszy (bez turbosprężarki czyli zwykła benzyna) i będę chciał obejrzeć jeszcze jedną sztuke.

Z góry wielkie dzięki za pomoc
MrBaku95
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 14 05 2013
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

29 Cze 2020, 18:17

W maździe mało miejsca a w mniejszych 3er i c-klasse ma być ok?

A tak ogólnie jeśli chcesz mieć spokój to mazda 6 jest dobrym wyborem.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2020, 08:27

Tak ale względem segmentu samochodu jest tam mało miejsca. Wchodząc np do passata B7/b8 czujesz i widzisz że jest więcej miejsca. Wchodząc do Mazdy masz wrażenie jakbyś wchodził do segmentu niżej i jakby cię wszystko wokół przytłaczało.

Ale to mniejsza z tym. Napisałem o BMW 3 bo moim priorytetem nie jest miejsce a dobry silnik który pojeździ a nie będzie stał ciągle w serwisie
MrBaku95
Nowicjusz

30 Cze 2020, 09:04

MrBaku95 napisał(a):Napisałem o BMW 3 bo moim priorytetem nie jest miejsce a dobry silnik który pojeździ a nie będzie stał ciągle w serwisie

Benzyniaki BMW to właśnie duże ryzyko awarii i dużych kosztów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Cze 2020, 09:31

A są jakieś samochody do tej kwoty godne polecenia?
MrBaku95
Nowicjusz

30 Cze 2020, 11:04

Mazda, Lexus, Toyota, Subaru - tu benzyniaki powinny być ok.
Z niemieckich premium najmniej problematyczny silnikowo powinien być Mercedes (ale to nie znaczy, że będzie tani w utrzymaniu).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002