REKLAMA
Witam. Od pewnego czasu myślę nad wymianą mojego 18-letniego Seata Toledo 1.6 16V na coś nowszego.
Interesują mnie auta z przedziału cenowego 20-30tys. Preferuję raczej silniki benzynowe (z ewentualną możliwością zgazowania). Diesel wchodzi w grę o ile w danym modelu będzie lepszym wyborem niż porównywalna benzyna. Jeśli chodzi o moc to nie jestem typem, który chcę być zawsze pierwszy i najszybszy ale lubię czasem depnąc i chciałbym mieć jakiś zapas mocy do w miarę płynnego i bezstresowego wyprzedzania. Oczywiście nie chciałbym też by to była skarbonka, przesadny paliwożerca lub pojazd, który częściej jeździ na lawecie niż na własnych kołach
Co do wyposażenia to najważniejsze by mialo climatronik a nie manual (przyzwyczaiłem się w Tolku).
W grę wchodzą auta wielkości np. Focusa lub nieco większe (np. wielkości Seata Exeo).
Póki co zastanawiam się pomiędzy:
- Ford Focus mk3 1.5 lub 1.6 (oba bodajże 150KM),
- Opel Astra J 1.4T 140KM,
- VW Golf VI lub VW Jetta
- Skoda Octavia II FL,
- Seat Exeo.
Może ktoś podpowie, które z tych aut byłoby najlepszym wyborem (biorąc pod uwagę budżet jaki podałem) i na co zwracać uwagę kupując któreś z tych aut? Ewentualnie zaproponuje inną opcje (może jakiś japończyk lub francuz). Pozdrawiam.