Auto w cenie 20-30tys.

30 Cze 2020, 10:04

Witam. Od pewnego czasu myślę nad wymianą mojego 18-letniego Seata Toledo 1.6 16V na coś nowszego.

Interesują mnie auta z przedziału cenowego 20-30tys. Preferuję raczej silniki benzynowe (z ewentualną możliwością zgazowania). Diesel wchodzi w grę o ile w danym modelu będzie lepszym wyborem niż porównywalna benzyna. Jeśli chodzi o moc to nie jestem typem, który chcę być zawsze pierwszy i najszybszy ale lubię czasem depnąc i chciałbym mieć jakiś zapas mocy do w miarę płynnego i bezstresowego wyprzedzania. Oczywiście nie chciałbym też by to była skarbonka, przesadny paliwożerca lub pojazd, który częściej jeździ na lawecie niż na własnych kołach :)
Co do wyposażenia to najważniejsze by mialo climatronik a nie manual (przyzwyczaiłem się w Tolku).
W grę wchodzą auta wielkości np. Focusa lub nieco większe (np. wielkości Seata Exeo).

Póki co zastanawiam się pomiędzy:

- Ford Focus mk3 1.5 lub 1.6 (oba bodajże 150KM),
- Opel Astra J 1.4T 140KM,
- VW Golf VI lub VW Jetta
- Skoda Octavia II FL,
- Seat Exeo.

Może ktoś podpowie, które z tych aut byłoby najlepszym wyborem (biorąc pod uwagę budżet jaki podałem) i na co zwracać uwagę kupując któreś z tych aut? Ewentualnie zaproponuje inną opcje (może jakiś japończyk lub francuz). Pozdrawiam.
pauldlu
Nowicjusz

30 Cze 2020, 10:28

Pod LPG to z podanych najlepszym wyborem będzie Astra. Jeżeli chodzi o grupę VAG to musiałbyś szukać silników innych niż TSI.

W podanym przedziale cenowym ciekawym rozwiązaniem może być Auris 1.6 Valematic lub Avensis 1.8. Patrząc dalej Mazda 3 z silnikiem 1.6, Mitsubishi Lancer 1.6, Hyundai I30 tu chyba 1.4 jest lepszy pod LPG od 1.6.

O dieslu możesz pomyśleć jak zrobisz w roku jakieś 20tkm i więcej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2020, 11:57

Przede wszystkim planuje jeździć nim do pracy 5-6 dni w tygodniu, około 20km w jedną stronę, trasa przez wioski. Docelowo "na pół" z kolegą (jeden tydzień on swoim autem, jeden ja) jak już skończy się budować i wprowadzi do mojego miasta. Oprócz tego co tydzień, w weekend robię około 100km w jedną stronę głównie w trasie jeżdżąc z mojego miasta do Wrocławia. Dodatkowo nieco po mieście (ktore nie należy do jakichś szczególnie zakorkowanych) na zakupy itp. oraz czasem na dalsze wypady. Jeśli chodzi o gaz to założę jeśli się da i jeśli będzie mi się to opłacać przy takim przebiegu. Z tego co wiem to silniki TSI są raczej ekonomiczne, ale z ich awaryjnością bywa różnie.
pauldlu
Nowicjusz

30 Cze 2020, 12:14

Dobre benzynki, z opcją pod LPG do 30 tys.:
Audi A3 8P 1.6 MPI
Chevrolet Cruze 1.6/1.8
Ford Focus 1.6 105/125KM
Honda Civic VIII 1.8
Hyundai i30 II 1.6 MPI
Mazda 3 1.6
Mitsubishi Lancer 1.5/1.6/1.8
Opel Astra J 1.4T
Renault Megane III 1.6
Skoda Octavia II 1.6 MPI
Toyota Auris 1.6
VW Golf VI 1.6 MPI

Z segmentu D:
Renault Laguna 2.0
Seat Exeo 1.6/1.8T

Daj znać co Ci się podoba z powyższych.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

30 Cze 2020, 12:29

Na pewno Exeo 1.8T - 150KM, dynamiczny i można zgazować :)

Co do wszystkich 1.6 MPI mają poziom mocy podobny do mojego obecnego Seata a w nim niestety nieco mi jej brakuje.

Focus 1.6 105/125KM - z tego co wiem to raczej mulaste silniki dla spokojnych kierowców.

Opel Astra 1.4T jest fajna, ale trochę boję się o ta ich skrzynię biegów.

Chevrolet - to chyba taki trochę Opel Astra J. 1.6 raczej trochę mulasty. 1.8 w miarę.

Mazda 3 1.6 to tylko 105KM - jak dla mnie nieco za mało. Poza tym lubi rdzewieć.

Auris pierwszej generacji to dla mnie takie trochę babskie autko, nieco przerośnięty Yaris II :) . Kolejna generacja (podobnie jak Corolla E15) z silnikiem 1.6 132KM jest nawet fajna, ale nie wiem czy zmieści się w budżecie.

Honda 1.8 całkiem mocna i ma ciekawy styl.

Lancer ok. Oczywiście 1.8 :)

Hyundai średnio mi się podoba.

Megane - ładne, ale 1.6 trochę 101 lub 110KM to dla mnie ciut za mało.

Jeśli natomiast chodzi o Exeo 1.8 to znalazłem w mojej okolicy takie dwa ogłoszenia, ale nie wiem czy te egzemplarze są coś warte (zwłaszcza, że to ogłoszenia jakichś prywatnych "sprowadzaczy").

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pauldlu
Nowicjusz