Jakie auto kupić do 20 tys zł, rocznik między 2007-09? Opini

14 Paź 2014, 12:21

Witam,
W najbliższym roku będę chciał sobie kupić wreszcie pierwsze autko. Będę miał na ten cel przeznaczone max. 20 tys zł.
Autko bardziej do celów miejskich (mieszkam w Warszawie), raz na 1-2 msc wyjazd poza miasto na jakieś grzybki, jeziorko. 1-2 razy w roku gdzieś dalej - wakacje, ferie.
Przyznam, że interesują mnie samochody z segmentu B, hatchbacki, rocznik około 2007-09, przebieg do 100 tys km (max. 125 tys km).
Czym się kieruje? Wiadomo - mała awaryjność, spalanie około 6,5-7,5 litrów.

Moje propozycje to:
1) Seat Ibiza III (no może by mi udało się wyrwać za tą cenę IV, ale zobaczymy) - chętnie bym się dowiedział o tym autku coś więcej, z wyglądu bardzo mi odpowiada, spalanie też widziałem dobre, jednak mało wiem o awariach
2) Peugeout 207 - opinie różne, jedni chwalą drudzy krytykują francuzy
3) Peugeout 307 - jak wyżej
4) Toyota Corolla - autko wydaje mi się trochę starsze, ale większe od Peugeoutów. Dodatkowo jestem bardziej przekonany co do japońców.
5) Dodatkowo: Opel Astra III - w sumie Ople lubię, mam dobrą o nich opinie, ponieważ mój tato w przeszłości jeździł nimi i jakichś większych usterek nie było. jedynie spalanie jest trochę większe.

Więcej pomysłów nie mam.

Czekam na fale krytyki, zalet, propozycji itd.

P.S. Dodatkowo spytam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy to nie bubel? Przecież Seat Ibiza III był produkowany w latach do 2008 lub 2009. Więc jak może być rok produkcji 2011? :D

Dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez DominoNR, 14 Paź 2014, 19:48, edytowano w sumie 1 raz
DominoNR
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Paź 2014, 12:43

Ibiza ma rok produkcji 2008 ;)
Pierwsza rejestracja 2011 doczytaj opis
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

14 Paź 2014, 12:52

Zwracam honor :)
DominoNR
Nowicjusz

14 Paź 2014, 13:21

DominoNR napisał(a):1) Seat Ibiza III (no może by mi udało się wyrwać za tą cenę IV, ale zobaczymy) - chętnie bym się dowiedział o tym autku coś więcej, z wyglądu bardzo mi odpowiada, spalanie też widziałem dobre, jednak mało wiem o awariach

Typowych bolączek w tym samochodzie nie ma, o ile oczywiście kupisz zadbany egzemplarz (ten z podanego przez Ciebie linku odpuść, ma powypadkową przeszłość, czego komis zresztą nie ukrywa). Jeśli lubisz twarde zawieszenie (mało przyjemne na dziurawej nawierzchni, ale na równej drodze bajka) i nie przeszkadzają Ci nienajlepszej jakości plastiki to możesz się nim zainteresować, to bardzo wytrzymały samochód. Do 20 tys. zł spokojnie kupisz dopieszczoną sztukę po lifcie (przy Twoich przebiegach szukaj raczej benzyny - minimum 1.4) i jeszcze zostanie Ci na pakiet startowy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

14 Paź 2014, 19:49

Dodałem do listy Opla Astre III.

Proszę o więcej propozycji itd :) Jestem ciekaw co sądzicie o moich typach i który z nich najlepszy wg was.
DominoNR
Nowicjusz

17 Paź 2014, 13:29

Nikt nie pomoże? :/
DominoNR
Nowicjusz