Jakie auto kupić ? - do 5 000

23 Mar 2008, 13:24

za 5 tys dostaniesz opla astrę 1 z silnikiem 1.4 90km bodajże jest o wiele lepszy od matiza tico cc i uno a poza tym jest bardzo oszczędny i prosty w naprawie.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

23 Mar 2008, 20:50

aj.. ale ja niestety nie moge miec takiego "duzego" silnika - za duze OC.

A tak z innej beczki, na jakim poziomie jest spalanie w VW Polo III 1.0 benzyna ? Bo autko wprost mnie zauroczyło ;p ale zastanawiam się jak jest ze spalaniem i czy części są drogie ?
sl4sh
Nowicjusz

23 Mar 2008, 20:59

Mam 1.4 i to jest uwazam optymalny silnik. Na moją "brawurową jazde" :), nie no ale moze tak, wolno nie jezdze i raczej nie oszczędzam, więc na moją jazde pali ok 7l/100. Jadąc na trasie spali przy prędkosciach ok 100 - 140km/h ok 6l.
Bardzo dobrze mi sie tym jezdzi, no ale wczesniej miałem CC więc wiesz...:) Części jest duzo do polówek i co najwazniejsze z psuciem się ich nie jest tragedia, choć teraz cos mi sie z kołem stalo ale mysle ze to nie jest powazne. Ceny częsci to zalezy co Ci sie zepsuje ale wg mnie jest ok, bo jest tego duzo i zawsze znajdzie sie tanio.

Polecam auto bo jest naprawde w nim cichutko. Zwróc uwage czy nie puka na zaworkach. Jesli lekko to moze to byc wina niewymienionego oleju (reg hydraulicznie). Wlej poł-syntetyk (tak mi doradzono). Przyzwyczaj się ze przednia tapicerka od strony pasażera będzie Ci na dziurach lekko kwiczeć jakbyś ocierał steropian i jest to nie do wyeliminowania. 3 Polówki spotkałem i kazda tak ma, do przezycia ale wkurzające, juz podkładałem papierkli itp itd i nic :] piszczy sobie.

Jesli pytasz o spalanie. Ten 1.0 spali Ci dokładnie tyle ile mi ten moj 1.4. Podobno ten silnik jest zbyt słaby na tą kaste i nadrabia moc paliwem. Kup 1.4 i bedziesz zadowolony. Auto naprawde pomimo wieku (ja mam '96) spisuje się bdb. Polecam.
Aha i jesliby Cie pokusiło zalozyc do niej alusy 15" i profil 45 : 195/45/R15 - tak mam, to odradzam. Lepiej kupić 14" i zalozyc większy profil, bo z tego mojego autka zrobiła sie na naszych polskich drogach "taczka" :] Ale mnie sie tam podoba jak mnie troche w auie trzęsie wiec looz :) Autko jest miękkie, na normalnych oponach nie czuc ze jedzisz :)
pzdr

teraz wyczytalem ze jestes studentem :) No ja tez jestem hehe 3 rok i tez z kasą zawsze krucho, od pierszego do ostaniego sie człowiek kula. Jednak na 1.4 potrzebujesz ok 6000-7000 tys. o 1000zł tańsza 1.0 Miałem przyjemnosc nim jechac, jesli chodzi w porównaniu do 1.4 to jest słabsza, ale jesli Ty stary wybierasz pomiędzy Deawoo Tico to bierz to 1.0 i sie nie oglądaj. Opłaty no tak, jesli nic nie miałes na siebie to rzeczywiscie. Ale odradzam Ci w takim razie PZU. Idz na poczte, tam jest taniej. A rodzice nic nie mają ? Moze wspołwłasciciel ?
A tutaj masz moje cudo. Ps. laski lecą :lol: :lol: - taki zart sceniczny :wink:
http://www.speedyshare.com/533896655.html - prawda ze fajowe :)
Radar41
Nowicjusz

23 Mar 2008, 23:45

Tak z blizszej rodziny to w sumie jako wspolwlasciciel to tylko chrzesny, problem w tym, ze jego syn tez robi prawko. Czyli jak ja sie przypadkiem stukne i jeszcze on, to wujek nas rozmarze na ścianie :]

Z tym Tico to wiesz.... poprostu szukam autka z malym silnikiem i tak sie nawinęło to żelazko.

Tak czy siak moj limit to 1.1l i nic wiekszego być nie moze, bo nie wyrobie na OC. Polo III jest moim zdaniem bardzo ladnym autkiem i .... poprostu musze go miec =].

1.0 mialby palic 7.0l ? sporawo ;/ ale nie jest jeszcze tak strasnie, kumpel ma swifta '92 ktory na miescie zjada 10l =]

btw. zrob zdjecie w dzien :]
sl4sh
Nowicjusz

24 Mar 2008, 16:06

Dzis rozmawiałem z sąsiadką. Ona ma własnie 1.0. Twierdzi ze na jej jazde to 5.5l/100.
Nie wiem, nie chce mi sie w to wierzyć, chociaż. Ale trzeba wziążć poprawke ze ta jej polówka ponad 100km/h jeszcze nie jechała za jej rządów wiec czemu nie :wink:

Hehe chciałes fote za dnia. Stary zadna rewelacja to to moje auto nie jest :)
http://www.speedyshare.com/917164883.html
Zwykła polówka. Jedyny plus taki ze ma wszystko wspomaganie, elektryka, abs, 2 poduchy, szyberdach, no czyli teraz standart, lecz brakuje mu klimy;/ ale w tym roczniku ciezko było, ale istnieją takowe tez z klimą.

Polecam Ci własnie polówke bo jest ok. I nie daj sie złapac na cofnięte liczniki. Średnio auto ok 96 rok powinno miec nakulane pod 170 - 200 tys. Jesli ma rażąco mniej to raczej cos było grzebane. Wymien tez od razu po kupnie pasek rozrządu. Koszt nie duzy a spokój swięty. pzdr i powodzenia.
Radar41
Nowicjusz

25 Mar 2008, 20:49

Proponuje vw Polo z silnikiem 1.0 bardzo ekonomiczne i wygodne auto, ewentualnie.Miałem takie polo dwa lata i nigdy mnie nie zawiodło.
piotrek1249
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Mar 2008, 21:48

piotrek1249 napisał(a):Proponuje vw Polo z silnikiem 1.0 bardzo ekonomiczne i wygodne auto, ewentualnie.Miałem takie polo dwa lata i nigdy mnie nie zawiodło.

Popieram :) również mam 1.0 i jeździ się dobrze.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam