Jakie auto kupić ? - do 5 000

22 Mar 2008, 02:31

Witam, temat jak wiele innych na tym forum. Sporo się naczytałem zanim zdecydowałem się napisać ten post.

Sytuacja wygląda tak : dopiero co dostałem prawko i rozglądam się za czymś tanim,w miare bezawaryjnym, z tanimi częściami, za czymś co będzie mało palić (jazda praktycznie tylko w mieście, czyli obowiązkowo musi być zagazowany).

Prawko mam od miesiąca, mam 21lat - tak więc moje pierwsze autko musi być tanie w utrzymaniu, mowa tu oczywiście o OC, bo nie chce kupić auta za 5k i po 3-4 latach tyle samo zapłacić za OC. Pozatym jestem studentem.... wiec co tu dużo gadac.

Tak więc po przestudiowaniu sporej ilości postów doszedłem do następujących typów :

- Fiat CC (cholernie mały :/ ale za to OC również niskie)
- Fiat UNO (OC nadal niskie, silnik w porywach do 1.0l, sytuacja wygląda lepiej, bo autko jest większe i ma chociaż schowek po stronie pasażera)

- Deawoo Tico (troche małe, ale wydaje mi się lepsze od CC)
- Deawoo Matiz (podoba mi się to autko, ale czy nie jest ono zbyt "damskie" ?)

Zaznaczam, że chciałbym w to autko włożyć jak najmniej bo z kasą sie nie przelewa :/ Pozatym, fajnie by bylo chociaz te 4 latka pojezdzic, az stuknie 25lat.

Tak więc - Co wybrać ?
sl4sh
Nowicjusz

22 Mar 2008, 12:34

Suzuki swift - mało pali w miarę bezawaryjny no i moim zdaniem wcale nie damski
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

22 Mar 2008, 12:46

hm.. no calkiem fajne autko, ale jak z ceną części ? No i czy jest sens szukać Swifta do 5 000zł ? Tzn chodzi mi o to czy do tego progu cenowego to nie są same zajechane i sypiące się szmelce.
sl4sh
Nowicjusz

22 Mar 2008, 15:01

Ja proponuje Forda Fieste jest dobrym Autkiem i ma wspaniale zawieszenie. I nie jest drogi w utrzymaniu.
333333
Nowicjusz

22 Mar 2008, 18:42

co do Fordów i Opli to slyszalem ze te starsze roczniki ktore sa w moim zasiegu to przewaznie ruda(rdza) zjada :/
sl4sh
Nowicjusz

22 Mar 2008, 19:30

W takim przedziale cenowym , raczej nie znajdziesz pojazdu, ktore bedzie super sprawne lub zupelnie bez rdzy... tzn jest to mozliwe, ale naprawde ciezka sprawa, tym bardziej ze trzeba sobie zdawac sprawe z tego ze suma o ktorej piszesz umozliwia zakup auta ktore juz mlodzikiem nie jest.

Jesli chodzi o autko do 5 000 zl to proponowalbym mazde 323, honde civic lub forda fieste . Te autka znajdziesz za 5 000 zl w roczniku 1991 - 1993 . Uwazam, ze bylby to dobry wybor.
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius 1.8 VVT-i - test spalania
    Toyota Prius to najsłynniejsza i zarazem pierwsza seryjnie produkowana hybryda. Obecna, czwarta generacja doczekała się m.in. wersji z napędem na wszystkie koła oraz pięciomiejscowej odmiany z napędem plug-in. Prius czwartej ...

22 Mar 2008, 21:20

No tak, fundusze niestety ograniczone :/

Poszukam i popatrze, zwlaszcza na civic, ale co myslicie o autkach ktore wymienilem na początku posta ?
sl4sh
Nowicjusz

22 Mar 2008, 21:24

Hmmm do 5000zł polecałbym Vw golf II ale to dostaniesz starszy rocznik ale niekiedy lepszy od pierwszej trójki(jakość wykonania). Godny uwagi jest także nissan sunny słyszałem że bardzo dobre autka kumpel ma i twierdzi że nie do zajechania. Z kosztami eksploatacji w tych autach to różnie nie są bardzo niskie ale też nie szaleńczo wysokie. No i oczywiście max pojemność to 1300-1400cm
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

22 Mar 2008, 21:33

Wlasnie obadałem OC dla 1.3l na ipolisa.pl
i ... no troche wysokie :/ Ceny zaczynają się od ponad tysiaka :/

Tak wiec jak na razie, nie dla mnie silniki wieksze niz 1,1l (albo 1.0l - ne wiem czy to sie liczy do 1.0 czy 1.1)

Chyba dozbieram troche kasy i skusze się na np. VW Polo : http://allegro.pl/item331231083_volkswagen_polo_1_0_zarejestrowany_ladny_.html
sl4sh
Nowicjusz

22 Mar 2008, 22:13

Co do tej polówki to moim zdanie bardzo dobry wybór. :wink:
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Mar 2008, 23:02

A co powiesz na Peugeota 106? Za 3 500 zł można kupić w b.dobrym stanie, benzyna 1.4 i ma całkiem niezły jak na tą kategorię aut współczynnik mocy do masy (ok. 75KM) więc nie będziesz zawalidrogą. :P
PS. Mój pierwszy post na forum witam wszystkich maniaków motoryzacji.
Pozdrawiam.
mati882
Nowicjusz

Miejscowość: Zagłębie

22 Mar 2008, 23:12

Widze że Dziś są wszyscy początkujący. A teraz na temat, kolega chciał mały silnik więc 1,4 odpada. Jeśli chcesz jeszcze poczekać to uzbieraj troch kasy i poproś nas o pomoc. A jeśli chcesz coś teraz kupić to polecam Ci Peugota106, Forda Fieste lub ostatecznie Fiata Uno.
Tu masz przykładowe auta

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
w tym przypadku może być 5-cio drzwiowy

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co ty na to??
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2008, 00:16

No właśnie, silniki większe od 1.1 wiązą sie niestety z wyższymi opłatami - wiec taka opcja odpada. Gdyby ktores z rodzicow mialo prawko to od razu zbierałbym na golfa II/III - tylko własnie te silniki :/

Co do forda - ciekawa sprawa - nawet bardzo ciekawa =] , tylko jak to jest wreszcie z tą rdzą ? Podobno blacha nie jest cynkowana czy jakos tak.

Peugot 106 - kumpel go ma, 3-drzwiowy - nie podoba mi sie.
Btw. sprzedający napisał ze pali 4,5l/100km ! mozliwe to ? :| myslalem ze takie liczby to tylko w dieslu =]

Z tego co czytalem na tutejszym i na innych forach, to lepiej jednak uzbierac chociaz te 7tyś i kupić coś dobrego. Może rodzice coś dołożą to pokusiłbym się na jakiegoś VW Polo III z gazem i silnikiem 1.0 lub 1.1 jak znajde, ceny to od 6tyś w zwyż, ale wydaje mi się że się opłaca.
sl4sh
Nowicjusz

23 Mar 2008, 00:59

Mój kumpel jako pierwszy samochód kupił sobie Vw Polo 94' 1,0 z gazem i bardzo sobie chwali jest ekonomiczny no osiągów to za wielkich nie ma no bo 1,0 ale jest to naprawdę fajny samochodzik. Jak już byś kupował to dużo starszych osób ma takie samochody i możesz wyrwać nawet coś bardzo zadbanego.
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Mar 2008, 01:15

Jeżeli podoba Ci się Matiz i znajdziesz jakiegoś w niezłym stanie, to możesz brać. Ludzie jakoś boją się tych Daewoo, bo to prestiżu żadnego nie ma. W niektórych kręgach to wręcz wstyd tym jeździć. Chociaż ja uważam, że nie ma się czego wstydzić. Będziesz zarabiał, to sobie kupisz lepsze auto.

Silnik 0,8 l zatem odpada problem z OC, pali mało 5 litrów na setkę w benzynie. Jeżeli nie był w przeszłości katowany, to będzie Ci służył.

A jeżeli możesz poczekać i odłożyć kasę na Polo, to jak najbardziej tak zrób.
Cinquecento to dla osoby, która chciałaby się nauczyć czegoś z motoryzacji, chce, albo potrafi sporo zrobić sama, itd. Jeżeli nie zamierzasz leżeć pod autem, to sobie Fiaty daruj.

Na Tico mam alergię, więc nawet mi nie mów o tym aucie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika