Jakie auto kupić do 5 lat?

28 Sie 2008, 13:01

Witam wszystkich, mam mały dylemacik.. Chcę zakupić autko, którym będę jeździć codziennie do pracy po mieście, ale również na małe wypady za miasto. Zastanawiam się nad kwotą, ale chyba około 30-35 tyś. i wiekowo nie więcej niż 5 lat. Do tej pory jeździłam Oplem Corsą B i jak najbardziej byłam zadowolona, ale potrzebuję troszkę więcej przestrzeni i przyśpieszenia.
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Kasia.
nynuch
nynuch
Nowicjusz

28 Sie 2008, 13:17

witam dam ci kilka moich propozycji :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] <--- to akurat mój wóz :) nie sugeruj sie tą cena za 37 bym ci sprzedał :)

to tylko kilka propozycji
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 13:53

z tych co kolega wyżej zaproponował to:
Peugeot 407- na nie, auto może jest niezłe ale wystarczy zobaczyć na ceny, lecą na łeb i po 3 latach stracisz na wartości bardzo dużo.
Laguna -na nie, II generacja wg. mnie i wielu była nie za bardzo udana no chyba że często lubisz odwiedzać ASO bądź inny warsztat bo elektronika głupieje.
Suberb- na tak
Avensis - na tak
a jakiej klasy chcesz kupić auto ?
Pekińczyk
Początkujący

28 Sie 2008, 14:11

Akurat w tym przypadku moim faworytem jest Avensis
Bardzo wiele mowisz o SOBIE, gdy wydajesz sie mowic o innych ludziach.
Architek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zgorzelec

29 Sie 2008, 00:54

Dziekuję za pomoc, nie napisałam wcześniej, ale jestem jedyną osobą która będzie się tym autkiem poruszać i chyba szukam czegoś mniejszego, coś bardziej z segmentu kompaktów.
Dzięki.
nynuch
nynuch
Nowicjusz

29 Sie 2008, 09:43

chyba że preferujesz jeszcze mniejsze auta :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
    Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...

29 Sie 2008, 11:23

Hej Dziękuję Ci bardzo Marcin za podesłane propozycje, rozjaśniają troszkę moją wizję auta. Zastanawiałam się jeszcze nad Oplem Astrą III 1,7 diesel lub Corollą 2,0 diesel. Co sądzisz o tych autach, czy może golf V?
Dzięki i pozdrawiam,
Kasia :)
nynuch
nynuch
Nowicjusz

29 Sie 2008, 11:28

moim zdaniem i astra i corolla i golf jest ok , chociaż ja bym brał astre z tych trzech , ale to już zależy od ciebie
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Sie 2008, 19:27

Po pierwsze zastanawiam się nad silnikiem najbardziej dla Ciebie optymalnym. Czy ma być to diesel, czy benzyna? Dużo przebiegów nie robisz, więc odradzałbym diesla. Samochody są jednak z silnikiem diesla droższe (nawet używane), a diesel najlepiej czuje się na długich dystansach. W grę wchodzi zatem benzyna i albo LPG, albo po prostu na PB. Warto kupić auto bez instalacji LPG i dopiero taką instalację założyć. Chodzi o to, aby mieć pewność, że jest z najwyższej półki. Na instalacji LPG nie wolno oszczędzać i im lepsza, tym lepiej. Oszczędzać będziesz później na gazie. Warto też pamiętać, że taka instalacja wymaga regulacji co jakiś czas (np. co rok). No i oczywiście można dyskutować, ale LPG zabija silnik. Oczywiście nie stanie się to w przeciągu krótkiego czasu, ale jednak silnik szybciej się zużywa.

Pamiętaj też, że od nowego roku ma podskoczyć cena LPG do ok. 3 zł za litr i policz kiedy inwestycja instalacji LPG Ci się opłaci. Do tego weź poprawkę na to, że musisz gdzieś zmieścić butlę na gaz i albo ucierpi na tym bagażnik, albo miejsce na koło zapasowe (będziesz jeździć bez zapasu). Dlatego przemyśl to i zastanów się, czy większy samochód (czyli również większy bagażnik) nie będzie korzystniejszy i bardziej wygodny.

Bardzo fajnym pomysłem jest Audi A3. Moim zdaniem jest technicznie podobny do Golfa V, ale Audi dodaje prestiżu. Zresztą ma lepsze właściwości jezdne od Golfa.
Nie znam dokładnie Astry III. W wielu testach, nawet długodystansowych wypada bardzo dobrze, dorównując kroku golfowi, albo nieznacznie mu odstępuje. Auto raczej twarde, więc jeżeli oczekujesz "francji-eleganzji" to jej nie znajdziesz.

Corolla na rynku wtórnym w tej klasie samochodów chyba najlepiej trzyma cenę. Oznacza to, że jest to bardzo dobry samochód i to zarówno w benzynie, jak i w dieslu.

Osobiście polecam zastanowić się jednak nad zaproponowaną już Vectrą. Stać Cię na nią, więc kupowanie Astry III może być nieopłacalne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sie 2008, 03:32

Dzięki,
interesuje mnie raczej silnik diesla, gaz nie wchodzi w grę - zabujstwo dla silnika. Co do dystansów - do codziennie około 100 km, w zazwyczaj co weekend około minimum 400/500 km. Szczerze to zastanawiałam sie nad Astrą 1.7 bądź 1.9 diesel, ale chodzi mi też po głowie A3, chociaż model który mi się podoba to koszt około 45 tyś. więc troszkę przekracza mój zamierzony budżet. Golf jest ok, ale taki jakiś plastikowy w środku, a Corolla przy Astrze wygląda przestarzale.. i tak naprawdę mam mały mętlik w głowie. Potrzebuję szczerej i dobrej rady bo już sama nie wiem jak sobie poradzić.
Potrzebuję męskiej rady i pomocy,
dziękuję i pozdrawiam cieplutko..
nynuch
nynuch
Nowicjusz

31 Sie 2008, 09:37

Majac 30-35tysiecy zlotych nawet bym sie nie zastanawial zbyt dlugo w wyborze modelu samochodu ;)
Oczywiscie Opel Vectra C.
Chcesz diesla, wiec 1.9 CDTI to kapitalny wybor.
Masz przestrzen, bo to duze auto.
Wyposazeniem i wygladem w srodku nie odstepuje innym markom.
A majac 35 kafli hyba bym sobie Astre III odpuscil, Vectra to jednak wiekszy prestiz :)
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

31 Sie 2008, 11:57

A ja z kolei bym sobie odpuścił ople i kupił jakiegoś japońca, bawarkę, ew. coś z grupy vw. za te pieniądze.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW