Jakie auto kupic do 60tys

06 Lip 2012, 23:51

Witam planuje kupic auto i nie wiem co wybrac im wiecej czytam tym gorzej nie długo wyjdzie ze najlepszy jest rower.Szukam auta kombi lub suv mało awaryjne i w miare tani w eksploatacji moze byc benzyna lub disel. Prosze o pomoc
zloty78
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 1998

07 Lip 2012, 11:33

Subaru Legacy.
Mało awaryjne, fajnie jeżdżące i z porządnym napędem na 4 koła.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Lip 2012, 11:51

Dodam od siebie, że jak subaru to tylko benzyna. Diesel jest beznadziejny i awaryjny.

Z Suvów polecam te:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auta powoli zaczynają pojawiać sie na rynku wtórnym (debiutowały w 2010r więc są świeże) i łatwo o samochód z polskiego salonu z udokumentowanym przebiegiem i serwisem oraz gwarancją - najstarsze mają 3 lata gwarancji jeszcze (5 z wykluczeniami w przypadki Kii )

Z Kombi to:
Bardzo trwałe i świetnie wyglądające. Niemieckie auta wymiękają przy nich.

W przypadku wszystkich samochodów polecam benzynę gdyż jest ona o wiele tańsza w użytkowaniu jednak ciężko znaleźć ją, ponieważ w ogłoszeniach królują ropniaki.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Lip 2012, 15:51

Dziekje za pomoc a co sadzicie o VW PASSAT

zloty78
Nowicjusz

08 Lip 2012, 16:00

Passat w dieslu to tylko 2,0 TDI CR, omijaj 2,0 TDI na pompowtryskach. Niczym się nie wyróżnia i ciężko znaleźć bezwypadkowy i nieskręcony egzemplarz. 90% miało już stłuczki albo przejechało ponad 300k. Nie ma silnika który można polecić tak na prawde. Te 2,0TDI CR mają już filtry cząstek stałych i są bardzo skomplikowane. Benzyniaki są do niczego (FSI mają problem z nagarem, a TSI są awaryjne i skomplikowane). Auto przereklamowane wg mnie. Lepiej kupić coś innego niż bazować na stereotypach i radach szwagrów i polaczków zapatrzonych w VAGi jak w obrazki, bo akurat ten samochód nie jest wzorem trwałości ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lip 2012, 16:56

Mówi to osoba która ma Hyunadi'a. Nie stać Cię i przejawiasz zazdrość.(Nie bierz tego do siebie)
Moim zdaniem passat to dobry wybór. Najlepiej w silniku 1.9 tdi. Osobiscie jeżdzę Audi a6 w 3.0 tdi. Także Ci ją polecam jednakże nie wiem czy zmieścisz się w 60 tys :)

Pozdrawiam. Tomasz Nowicki.
Tomasz94
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Auto: Audi A6 3.0 tdi

08 Lip 2012, 17:26

"nie stać Cię i przejawiasz zazdrość" typowy argument właściciela niemieckiego samochodu :lol: :lol:
tacy ludzie są najwiekszą wadą tych aut dla mnie i nie chce mieć tego samochodu aby z nimi mnie nie utożsamiali ;)
Wole kupić nowego Hyundaia niż wypierdzianego i bitego VW czy Audi i nie dokładać pieniędzy do niego... Nie potrzebuje lansu na wsi, bądź przedłużania [...] autem. Taka jest prawda.
A jeśli chodzi o używki to są ciekawsze i trwalsze auta niż przereklamowane VAGi ;) Przykłady podałem wyżej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lip 2012, 17:40

Nie mówię o starym audi czy Vagu. Jeżeli uważasz że posiadacz audi a6 z 2008 roku robi wiochę tym samochodzem to Cię pozdrawiam. Po drugie za 60 tys kupujesz Vaga który jest dużo lepiej wykończony niż te wszystkie inne "używki". Nie porównuj takich samochodów. Jeżeli miałbyś dużo kasy jeżdził byś zapewne audi,bmw, mercedesem.
Tomasz94
Nowicjusz

08 Lip 2012, 17:46

Nie zmienia to faktu, że Audi czy VW kupuje się dla znaczka i tyle. Wykończenie widać tylko w plastikach, chodź też nie bardzo bo jak ma się do tego łuszczący lakier na przyciskach?
Wole lepsze wykończenie w mechanice, bo silniki w Passacie są beznadziejne, a auto awaryjne na tle japończyków czy koreańczyków...

jakbym miał kase kupiłbym coś co się wyróżnia, a nie co jest na każdej ulicy :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lip 2012, 18:42

Rozumiem i to szanuje. Jednakże jeżeli nie byłeś posiadaczem Vaga to nie mów o awaryjności ponieważ ja jeździłem passat'em b5 z silnikiem 1.9 tdi. I na prawdę był nie zawodny.( przy dobrych osiagach także) Pamiętaj że jeżeli auto jest popularne to także świadczy o zaufaniu kierowców do danej marki :)
Tomasz94
Nowicjusz

08 Lip 2012, 19:00

B5 nie jest zły tym bardziej 1,9TDI ale B6 jest już tylko cieniem tego co pokazywały B4 i wstecz. Ja wymieniłem wady jakie są mi znane, a nie z tego, że ich nie lubie ;). Nie mnie to oceniać czy auto się komuś podoba czy nie.
B4 był klasą samą w sobie i dlatego kolejne paski są tak popularne mimo tego, że inne są lepsze od konkurentów
B5 ma delikatne zawieszenie i drogie pompowtryskiwacze (droższe niż w B6)
B6 nie ma dobrego (w sensie bezproblemowego) silnika (prócz słabych 1,6MPI i 1,9TDI) + szwankująca elektronika
Polacy są stereotypiarzami i nic na to nie poradze. Ktoś kupuje Audi, bo nie rdzewieje ale teraz kazdy samochód ma ocynk więc, żaden powód ale niektórym nie da się tego wytłumaczyć.
Przykład:
Ojciec chciał 3letnie Audi A3 bądź A4 "bo to nie rdzewieje, nie jest takie duże do miasta no i to Audi (też mi argument)"... na szczęście wybiłem mu to z głowy i jest zadowolony z wyboru Hyundaia. I o dziwo też ma ocynk :shock: (sarkazm) ale statystyczny Polak tego nie przyjmuje do wiadomości... no chyba, że ktoś musi ociekać prestiżem no to trzeba zaakceptować
I nawet ma chlapacze za które VW czy Audi każe sobie dopłacać w salonie :lol:

Dobrze, że wspomniałeś o zaufaniu do marki, bo tu jest wina tego stanu rzeczy. Jakiś producent kiedyś produkował słabe auta to teraz nikt go nie chce - tu mam na myśli koreańców najbradziej. VW i Audi są obd ażone dużym zaufaniem ale co z tego jeśli teraz ich auta nie są warte tego? (B4 był tani i trwały; B6 jest drogi i się psuje)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lip 2012, 19:13

Racja. Jednak dodam jeszcze jedno od siebie. Kupując nowe audi np.a6 z dobrym wyposażeniem będziesz na prawdę zadowolony ponieważ wiele lat doświadczenia coś daje. I cena także mówi sama za siebie.
Tomasz94
Nowicjusz

08 Lip 2012, 19:26

Nowe Audi bardzo mi się podobają (A6 C7 jest zajebi*te) i nie przecze, że są złe jako nowe ale nie lubie jak ktoś wywyższa te samochody bezpodstawnie w kwestii awaryjności i argumentuje to tylko znaczkiem na masce. Ja oceniam auta chłodno, racjonalnie kalkuluję i patrze na konkretny model, a nie markę (tu pisze o używkach)
Gdy kupuje nowe auto nie dbam o awaryjność, bo z kosztami będzie zmagał się ten co kupi ode mnie to auto.
Zamiast używanego jak i nowego A6 jednak wolałbym Jaguara będź Infiniti - auta szykowne, równie luksusowe i co najważniejsze rzadko widywane na ulicy :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Lip 2012, 20:20

Zgadzam się :) Jaguar i infiniti są zjawiskowe. Ja osobiscie sprzedaje moją audi a6 c6 i mam zamiar zmienić na Volvo XC 60. Dokładnie chyba to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :) Do tego zakupu zbieram się już 3 miesiące i w koncu musze podjąć decyzje.
Miło byłoby gdybyś wyraził swoją opinie na ten temat :)

Pozdrawiam. Tomasz Nowicki
Tomasz94
Nowicjusz

21 Lip 2012, 23:26

Witam a co myslicie o tym aucie co prawda kosztuje troche wiecej ale mi sie podoba mało opini jest o tych autach

w Szcecinie w salonie trochę drosze jest ale chodzi mi o awaryjnosc silnika to akurat jest benzyna ,ale napiszcie tez o dieslu moze sa lepsze z góry Dziękje za pomoc.
zloty78
Nowicjusz